Settlers: Zrod Impéria - sláva mé říše budiž věčná (recenze)

Chytlavá karetní strategie s parádním vizuálním zpracováním a nenáročnými pravidly - to je v kostce Settlers: Zrod impéria, titul, jenž byl inspirován oblíbenou sérií strategických her Settlers.

Co baví

  • Vytváření karetních komb
  • Sólo mód
  • Stylové zpracování
  • Vyvážené frakce

Co vadí

  • Nemusí vám chodit karty
  • Průtahy při větším počtu hráčů
  • Pro samé kalkulace vám může unikat atmosféra
7/10
Hodnocení

Strategickou sérii Settlers mladší hráči nejspíš moc neznají, nicméně pro mnohé dříve narozené je to synonymum budovatelské strategie. Ať už patříte do kterékoli skupiny a zároveň máte rádi strategické euro hry, měli byste zbystřit. Už nějaký čas totiž existuje také desková hra inspirovaná touto legendou. Výhoda je, že na to, abyste si ji plně užili, nemusíte znát herní sérii, ale pokud jste u Settlerů proseděli hezkých pár hodin, tahle karetka vám zabrnká na nostalgickou notu.

settlers1.jpg

Settlers: Zrod Impéria je titulem, za nímž stojí polský vývojař Ignaczy Trzewiczek, o kterém jsme se už zmiňovali v souvislosti s jeho další hrou – Zaklínačem. Kromě základní jsou v současné době na trhu také dvě velká rozšíření přidávající do hry nové národy (Aztékové a Atlantiďané – v současné době se chystají Amazonky) a dvě malá rozšíření přidávající nové možnosti (Proč se nepřátelit a Síla trojice). I samotný základ vám ovšem vydrží dlouhou dobu, aniž by se vám ohrál.

Hra je určená pro 1 – 4 hráče, přičemž pokud se rozhodnete hrát sólo variantu, budete v ní čelit virtuálnímu hráči, s čímž souvisí mírně upravená pravidla. Nutno však dodat, že sólo hra je velmi vydařená a určitě po ní rádi sáhnete, pokud zrovna nebudete vědět, co s načatým večerem – vězte, že u jedné partičky rozhodně nezůstane.

IMG_20180914_162136.jpgIMG_20180914_162006.jpgIMG_20180914_161353.jpg

Ve hře máte k dispozici čtyři národy – Římany, Barbary, Egypťany a Japonce. Každý z těchto národů má své specifické vlastnosti, které odráží skutečné historické reálie. Zatímco Barbaři mají velkou výhodu ve své velké zásobě lidských zdrojů, Římani se mohou pyšnit silnou armádou a výborným potenciálem těžby kamene. Hra za tyto dva národy je jednodušší, proto je lepší s nimi hrát ze začátku při seznamování s hrou, případně je dát začátečníkům. Hraní za egyptskou frakci je poněkud složitější, protože národ z nilské nížiny nemá vzhledem ke své geografické poloze k dispozici moc surovin, na druhou stranu to ale má vykompenzováno nalezišti zlata. Specifická je hra za Japonce, kteří se od ostatních liší tím, že mají speciální figurky samurajů, jež mohou chránit jejich budovy.

Vzhledem k těmto rozdílům je pochopitelné, že hraní za každý národ je jiné, musíte se totiž zaměřovat na trochu jiné aspekty a ze začátku vám bude dělat využívání výhod jednotlivých frakcí trochu problémy. Jakmile ale zjistíte, co a jak (na to je mimochodem výborná právě zmíněná sólo varianta), budete si moci hraní naplno užít.

IMG_20180914_164436.jpgIMG_20180914_164504.jpgIMG_20180914_165108.jpg

Jedna herní partie se skládá ze čtyř kol rozčleněných do dílčích fází. Ve fázi Rozhledu si lížete karty frakčních (pro každého jiný balíček) a normálních (pro všechny stejný balíček) budov. Kromě dělení na frakční a normální se budovy ještě dělí na produkční (produkují suroviny – viz dále), vlastnosti (přináší vám nějakou výhodu samy od sebe) a akce (musíte je nejprve aktivovat). Následuje akce Produkce, během které vám vaše budovy vyprodukují určené suroviny, plus získáte také suroviny ze své frakční desky v závislosti na vámi zvoleném národu.

Další fáze s názvem Akce je hlavní částí hry – v této fázi můžete stavět budovy, jež máte k dispozici, můžete bourat budovy svých protihráčů, případně budovy vlastní (získáte z nich suroviny), můžete využívat efekty akčních karet nebo vysílat své osadníky pro zdroje. Poslední fází je fáze Úklidu, během níž musí každý hráč odhodit všechny své zbylé zdroje, které si nemůže nechat. Po této fázi začíná další kolo.

settlers2.jpg

Settleři jsou pravověrná euro hra, takže se připravte na to, že své počínání si budete muset plánovat několik kroků dopředu. Neobejdete se také bez efektu tzv. kalkulačky, kdy si budete v hlavě propočítávat směňování surovin ve stylu – pošlu dva osadníky pro jedno dřevo, za to postavím budovu, která mi vyprodukuje zlaťák, ten proměním za jeden kámen a tím aktivují akci na kartě, díky níž získám dva vítězné body. Je třeba říct, že tento typ her není pro každého a zejména začínající hráči, kteří nemají s euro hrami nebo deskovkami obecně moc zkušenosti, se v těchto počtech budou ztrácet, ale je to jen o cviku. A trpělivosti. Postupem času se naučíte vytvářet velmi efektivní komba, za která na sebe budete pyšní, takže se rozhodně vyplatí překonat počáteční obtíže.

IMG_20180914_165207.jpgIMG_20180914_162607.jpgIMG_20180914_160951.jpg

Settlers: Zrod Impéria patří k titulům, které vás na první pohled upoutají už svou krabicí. Vizuální stránka si bere výraznou inspiraci ze své počítačové předlohy – je barevná a do určité míry i roztomilá, ale ne zase natolik, že by citlivější jedince nutila infantilně šišlat. Každopádně se na budovy ve svém impériu budete rádi dívat.

Herní doba se odvíjí podle počtu hráčů – ve třech nebo ve čtyřech se trochu natáhne, zejména pokud budete hrát s nezkušenými hráči, ale i tak se s klidem vejdete do hodinky a půl. V jednom nebo dvou hráčích budete na konci partie za zhruba tři čtvrtě hodiny, takže když budete mít chuť, stihnete si střihnout i odvetu. Bohužel, vzhledem k tomu, že se hraje pouze na pět kol, budete sčítat body dřív, než se do hry pořádně ponoříte, a to je škoda.

settlers3.jpg

Koupit, či nekoupit, toť otázka. Settlers: Zrod Impéria je titul, který oceníte v situacích, kdy si budete chtít zahrát nějakou strategii a nebudete zrovna mít po ruce kamaráda, případně budete-li mít k dispozici jednoho-dva kamarády a dostanete chuť na něco časově nenáročného, co vám trochu protáhne mozkové závity.

Diskuze (1) Další článek: Nové obrázky z Red Dead Redemption 2 přibližují přátele i záporáky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,