Shadow of the Colossus: nostalgický návrat (recenze)

Lov kolosů patří mezi kultovní záležitosti platformy PS2 a my jsme se dočkali jeho velkolepého návratu. Stojí za to?

Shadow of the Colossus není jen svérázným uměleckém dílem geniálních vývojářů z Team ICO. Jde také svým způsobem o kultovní zážitek z té nejlepší éry platformy Playstation. Proto jsme byli nejen překvapeni, ale nesmírně rádi, že se Sony rozhodlo tento klenot spolu s celou řadou dalších přesunout i na moderní konzole. A již brzy k vám dorazí na PS4 lov kolosů v celé jeho kráse. 

Kousek směrem do budoucna

Psát o hře sáhodlouhé slohy. Veteráni herního průmyslu o ní rozhodně ví první a poslední a ti z vás, kdo hru nezastihl na původní PS2 ji určitě podchytli jako remake na konzoli PS3 v roce 2006. Případně nesmíte minout naši recenzi výše. Pokud ale náhodou patříte do skupiny, kteří toto dílo nikdy neokusili, řekneme jen, ať to 6. února co nejrychleji doženete. Bez diskuze. 

SHADOW OF THE COLOSSUS™_20180123202301.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180123205255.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180124182016.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180124182811.jpg
Shadow of the Colossus není pro každého. Fanoušci jsou mu však bezmezně oddaní

Proč, ptáte se? Inu, Shadow of the Colossus není jen hrou. Jedná se spíš o umělecký zážitek, který snoubí dokonale jednoduchou, i když promyšlenou hratelnost s vizuálními hrátkami a především nádherným soundtrackem, který podtrhuje všechny důležité momenty vaší cesty. 

Za svou láskou

Předělávka na PS4 je prakticky totožnou kopií originálu a změny jsou tu čistě technického rázu, ostatně hra běží na zcela novém enginu, který spíše odkazuje na grafiku původní hry. Jakožto klučina Wander přicházíte do zakázané země, abyste našli temnou sílu a požádali ji o jediné - vzkřísit vaši lásku. Mladou dívku, kterou s sebou přivezete. Magické místo poslechne, avšak podobná pomoc nebude zadarmo. 

SHADOW OF THE COLOSSUS™_20180124183049.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180123210135.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180123210408.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180124181930.jpg
Kolik kolosů, tolik prostředí. Každý vyžaduje jinou taktiku a strategii

Vaším úkolem je najít a zabít 16 bájných monster - kolosů. Každý se nachází v jiné části této země a vyžaduje jinou taktiku a strategii na zabití. Hráči tak musí využít veškerý svůj důvtip, jelikož na tutoriály můžete zapomenout a nikdo vás za ručičku vodit nebude. Musíte pečlivě sledovat prostředí i kolosy, racionálně uvažovat a dávat pozor. Hra vám totiž vždy dává letmé nápovědy, jak na každou bestii a právě to je součástí zábavy v hratelnosti. 

Pomocníkem vám bude váš věrný oř, jehož ovládání, byď trochu kostrbaté, je mimo jiné doteď jedním z nejpreciznějších a nejvěrohodnějších, které jsem měl kdy tu možnost zkoušet. Jde opravdu o živého koně a vašeho parťáka, který má vlastní bujný charakter. Na zádech vám spočívá váš luk, u pasu magický meč. Nic jiného na pomoc nedostanete, což ještě umocňuje určitou beznaděj a pocit, že na vše musíte přijít sami. 

Poutavý svět moderní grafiky

Jak jsem již poznamenal dříve, předělávka se nese především v duchu grafickém. Na PS4 rozběhnete hru v rozlišení 1080p při 30 snímcích, na PS4 Pro to můžete vyšponovat až na 4K rozlišení, případně Full HD při 60 snímcích. Bluepoint Games, kteří měli předělávku na starosti, odřeli obrovský kus práce a mají náš potlesk. Grafická stránka se opravdu změnila k nepoznání a drží se velmi solidně na úrovni moderních her, i když v některých aspektech samozřejmě vykazuje své stáří. 

 

Grafická stránka se opravdu změnila k nepoznání a drží se velmi solidně na úrovni moderních her, i když v některých aspektech samozřejmě vykazuje své stáří

 

Kompletně přepracované textury, nádherná voda a práce se světlem a samozřejmě pozměněné uživatelské rozhraní. Kolosy jsou nyní dokonce ještě impozantnější, zarostlé hustou pohyblivou srstí a snažit se vyhmátnout slabinu každého je opravdu zážitkem, jak si jej pamatujeme z dob PS2. Také animace jsou realistické a přirozené a jen dokazují, o jak nadčasovou hru šlo v roce 2006. 

SHADOW OF THE COLOSSUS™_20180123192237.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180123194122.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180123201149.jpgSHADOW OF THE COLOSSUS™_20180124183240.jpg
Graficky jde o obrovský krok kupředu, hratelnost ale zůstává věrná předloze

Třešničkou na dortu je pak obligátní fotorežim, kdy si můžete hru kdykoliv zapauzovat a vykouzlit pěkné snímky. Tato funkce je poslední dobou přítomna skoro v každé hře pro konzoli PS4 a my to rozhodně vítáme. Občas totiž dokážete vykouzlit parádní pohlednice ze své oblíbené hry. 

Závěrem bych snad jen dodal, že je úplně jedno, na jaké platformě jste titul hráli, případně budete hrát. Shadow of the Colossus je osobitý nostalgický projekt, kterých se v dnešní době moc nedělá a my jsme rádi, že jsme si tuto jízdu mohli užít znovu, i když takřka v nezměněné podobě. Tvůrci odvedli obří kus práce z grafického hlediska a pokud jste tuto dramatickou pouť ještě nezažili, nemáte co řešit a v únoru běžte do obchodu. 

Hodnocení: 4 / 5

Klady: 

  • Stále unikátní a poutavé
  • Souboje, postavené na myšlení a načasování
  • Dramatický a smutný příběh
  • Graficky vypiplaný remaster
  • Foto režim

Zápory:

  • Absolutně žádné obsahové inovace
  • Grafika občas ukazuje své stáří
  • Lehce kostrbaté ovládání koně

 

Diskuze (1) Další článek: Japonská řežba Code Vein v hrstce záběrů slibuje jatka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,