Ski Jump International 3 – skvělé skoky na lyžích!

Skoky na lyžích patří mezi nejoblíbenější zimní sporty. Někteří ze závodníků zúčastňujících se pravidelně světového poháru a samozřejmě podávajících výborné výkony, se ve svých zemích stávají pravými národními hrdiny – za všechny mohu jmenovat například Adama Malyzse. A jsem rád, že i na našich počítačích si díky plné hře Ski Jump International 3 můžeme vyzkoušet, jaké že to je skákat na lyžích!

Skoky na lyžích mají i v České republice, potažmo Československu, velkou tradici. Vždyť vzpomeňme na legendárního Jiřího Rašku, olympijského vítěze v tomto sportu. Kromě něj však naše republika zrodila i další výborné závodníky - Jiřího Parmu, Pavla Ploce, Jaroslava Sakalu a mnohé další. Je proto škoda, že v současné době zástupci ČR ani zdaleka výkonnostně nedosahují světové špičky, skoky na lyžích se u nás už několik let topí v krizi, nedostatku kvalitních tréninkových center a můstků, a ani příprava mládeže není právě vynikající.

 

Snad vás předchozí řádky mé úvahy doplněné nezvratnými fakty dostatečně motivovaly ke snaze dokázat, že tento sport u nás má stále své fanoušky a také kvalitní zástupce. Možná že právě mezi vámi, čtenáři Doupěte, se najde druhý Raška (opravdu jen možná :-), ti ostatní mají šanci si díky freeware titulu Ski Jump International 3 skoky na lyžích vyzkoušet. Samotná hra má co do velikosti 1,4MB a nemusí se instalovat. Na výběr dostanete z několika světových jazyků, mezi nimiž nechybí ani čeština, pochopitelně jsou však všechna slova bez diakritiky (což nepředstavuje žádný významný nedostatek).

Závodit můžete až za dva libovolné závodníky, které si ještě před vstupem do souteže vytvoříte. Kromě jména jim můžete nastavit také typ trenéra, což je na první pohled nezajímavá, ale pro samotnou hru velice podstatná položka. Samotný trenér vám totiž po dokončeném skoku poradí, kde jste udělali chybu, případně vás pochválí za jeho délku či styl dopadu. Závodit můžete na celkem 20 můstcích, které jsou inspirovány těmi skutečnými, na kterých se v rámci světového poháru opravdu skáče. Nechybí tak můstek v Harrachově, ani soutěž Čtyř můstků odehrávající se v Německu a Rakousku.

 

Závodit můžete proti skutečným závodníkům, nechybí tu ani dva současní čeští - Jakub Janda a Michal Doležal. A jak probíhá samotná fáze skoku? Není to zdaleka nic jednoduchého - musíte přesně načasovat odraz, také fáze letu je důležitá, na závěr je samozřejmě důležité také dobře dopadnout. Samotnému závodu předchází kvalifikace, to však už záleží jen na vašem konkrétním nastavení hry. Celkově je titul Ski Jump International 3 skvělou simulací skoku na lyžích, který by neměl uniknout žádnému sportovnímu počítačovému fanouškovi, ani dalších hráčům.

Autor hry: Ville Könönen  
Homepage: http://www.nomasi.com/sj3/
Jazyk: angličtina, němčina, finština, švédština… čeština
Systém: Windows 9x/NT/2000/ME/XP

Download hry (1,4 MB) zde.

Diskuze (1) Další článek: Nové scénáře pro Warlords Battlecry 2

Témata článku: , , ,