Skrčit se a přikrýt - než přijde Fallout 3

Fakta ohledně třetího pokračování slavné RPG série Fallout, odehrávající se ve světě zničeném jadernou válkou, jsou, nu přinejmenším velmi strohá. Hra zatím nebyla oficiálně oznámena, avšak je téměř jisté, že třetí pokračování dříve či později prostě nutně přijít musí. Takže co je dosud známo a o čem se jen diskutuje mezi nadšenými fanoušky? To se dozvíte v dnešním článku.

Jak jsem již řekl, vývoj hry zatím není oficiálně oznámen, avšak z nejrůznějších rozhovorů vyplouvají na hladinu některá zajímavá fakta. Prvním opěrným bodem je výrobce hry, což bude téměř úplně jistě opět Black Isle Studios. Vedoucím designérem by podle prvních neověřených informací měl být Chris Avellone, který stojí za RPGčkem Planescape: Torment a je také tvůrcem některých lokací ve Falloutu 2.

A teď už k samotnému Falloutu. Na mysl hráčů často dotírají dvě neodbytná slovíčka: MMORPG a 3D. To první - MMORPG (massively multiplayer online role-playing game), je v tomto případě zcela nevhodné a s Falloutem 3 zřejmě nebude mít vůbec nic společného. Pro společnost Interplay, distributora předchozích dvou Falloutů, by to nebylo výhodné z žádného z možných hledisek - oba "Fallouti" jsou známí jako propracovaná RPG pro jednoho hráče s výbornou atmosférou a dokonale promyšleným příběhem. Navíc by bylo marketingově mnohem smysluplnější vydat online hru ze světa Falloutu samostatně (mohla by se jmenovat kupříkladu Fallout Online). Fakt, že třetí Fallout s největší pravděpodobností nebude MMORPG potvrzují i slova samotných vývojářů Black Isle, konkrétně Fearguse Urquharta, který řekl, že "Příští Fallout se zřejmě bude držet linie předchozích dvou dílů, takže o žádném MMORPG nemůže být řeč." Teď k druhému slovíčku, totiž "3D". To naopak je zcela na místě a Fallout 3 tak s největší pravděpodobností bude oplývat jistým druhem 3D grafiky. Jednak proto, že by to mohla být, při dnešních schopnostech 3D akcelerátorů, velmi vítaná změna, druhak proto, že na grafiku původních Falloutů už pomalu ale jistě padá prach a 3D dnes prostě "frčí". A co víc, označení číslovkou 3 přímo vybízí k využití třetího rozměru. Osobně bych se toho ale dnes již příliš neobával. V nedávno recenzovaném Dungeon Siege (ponechejme teď stranou jeho RPG elementy) je docela dobře vidět jak krásná může 3D grafika koneckonců být a vezmeme-li v úvahu, že Fallout 3 nepřijde dříve než za rok, můžeme se jen těšit na slastnou podívanou pro naše nenasytná hráčská očiska.

Tak, technické aspekty bychom měli za sebou. Teď k těm herním. Co třebas časové/zeměpisné umístění? Co se času týká, Fallout 3 bude zřejmě navazovat na Fallouta 2, takže se bude odehrávat někdy v čase po jeho skončení. Není pravděpodobné, že by trojka byla jakousi "předehrou" k jedničce. Svět bude o něco pokročilejší, jak nastínil Feargus Urquhart v jednom z rozhovorů:

"Myslím, že svět bude o něco pokročilejší, ale ne o moc. Jelikož se po dopadu bomb sesypala celá civilizace, lidé zřejmě budou muset ještě nějakou chvíli přežívat takříkajíc "na vlastní pěst". Tím myslím to, že lidí, kteří budou požívat starou technologii aby ovládali nějaká území namísto toho, aby je obnovovali bude víc, než těch, kteří se budou snažit obnovit starý svět. Ten tedy ještě chvíli zůstane feudálně založený."

Herní systém v obou předchozích dílech, totiž. tzv. SPECIAL (Strength - síla, Perception - postřeh, Endurance - výdrž, Charisma - charisma, Intelligence - inteligence, Agility - hbitost a Luck - štěstí), zůstane zřejmě zachován i ve trojce. Proč? Je prostě dokonalý, proto! Je navíc také nesmírně populární a samotní Black Isle Studios přiznávají, že je jedním ze základních kamenů předchozích Falloutů.

Nakonec je tu jedna přívětivá zpráva pro všechny ty, kteří s Fallouty zatím nemají pražádnou zkušenost. Fallout 3 bude totiž s největší pravděpodobností obsahovat jakousi tréninkovou oblast. Mimochodem, prý to byl požadavek marketingových "odborníků", kteří si ji prostě vydupali.

Nu... a to je vše, přátelé! Již není více známo o třetím pokračování jednoho z nejlepších RPG, která kdy byla vyrobena. Až se ale nějaké nové informace objeví, vězte, že vám dáme bleskově vědět!

Diskuze (17) Další článek: Oznámena akční strategie The VATZ, info + screenshoty

Témata článku: , , , , , , , , ,