Sony představuje ovladač příští generace: Playstation DualSense

Zmáčkněte F k uctění památky DualShocků.

Ovladač příští generace PlayStationu posílá na věčný odpočinek označení DualShock. Čerstvě oznámená novinka od Sony se bude jmenovat DualSense a má přinést zcela nový pocit ze hraní. A ten ani zdaleka nemá končit tím, že bude mít poměrně výrazně změněný tvar oproti svému předchůdci.

Sony nový ovladač definuje tím, že má stavět na současné generaci, ale zároveň přidávat zcela nové funkce, které budou zřejmě hodně spojené s pouhým dotykem. Právě v něm totiž hledali designéři inspiraci a klíčovým prvkem by měla být haptická odezva. Díky ní si prý budete moci vychutnat například i jemné změny povrchu na závodní trati. Zlepšení by se měly dočkat také adaptivní tlačítka R2 a L2, která mají nabídnout ještě více vtahující zážitek z jemných akcí jako je například natažení tětivy u luku.

Na první pohled je jasné, že hráči, kteří si chválili DualShock 4 nyní mohou být trochu v šoku. Přece jenom tvarem až na symetrické analogové páčky trochu připomíná nový ovladač ten Xboxový (což nemusí být vůbec na škodu), ale designéři prý usilovně pracovali na tom, aby ovladač v rukou působil dojmem, že je mnohem menší, než by jeho tvar napovídal. Došlo k několika úpravám tvaru a zároveň se v Sony usilovně pracovalo na tom, aby si ovladače udržely vysokou výdrž baterie a nedošlo k výraznému zvýšení váhy.

Co naopak zmizí je tlačítko Share. Neznamená to ovšem, že by již nebylo možné sdílet své zážitky pomocí tlačítka na ovladači. Pouze ho nahradí nové "Create" tlačítko, o němž bychom se měli více dozvědět později. V ovladači bude zabudovaný také mikrofon, který umožní jednoduchou komunikaci s přáteli bez zbytečných přídavných zařízení. PlayStation Blog ale zdůrazňuje, že na delší pokec při hře je samozřejmě stále lepší variantou mít headset.

Zbarvení čerstvě odhalené novinky bude další radikální změnou ve stáji PlayStationu. Tentokrát se totiž dočkáme dvoubarevné kombinace, která je u jeho ovladačů netradiční. Nejde však o úplnou novinku, protože kupříkladu některé barevné variace Dualshocku 4 měly spodní díl odlišné barvy než zbytek ovladače. Na druhou stranu může barevné schéma ovladače napovídat, jak bude vypadat i konzole samotná. Co říkáte na případnou kombinace futuristicky bílé a černé se stylovou diodou?

"DualSense značí radikální posun oproti předešlému ovladači a ukazuje, jak dobře se ohledně generačního posunu k PS5 cítíme. Nový ovladač s inovativními funkcemi PS5 přinese transformaci zážitku ze hraní. Pokračujeme tak ve svém úkolu posouvat hranice hraní nyní i v budoucnu. Komunito PlayStationu, opravdu vám chci poděkovat, že s námi sdílíte tuto úžasnou cestu, po níž míříme k uvedení PS5 na trh během svátků letošního roku. Těšíme se, až s vámi budeme moci sdílet ještě více informací o PS5 v čele s designem konzole v následujících měsících," vyjádřil se k odhalení prezident Sony Interactive Entertainment Jim Ryan.

Diskuze (12) Další článek: TLOU 2 mizí z obchodu a Sony vrací peníze za objednávky. Co to znamená?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,