Sony zavře své nejstarší herní studio. Dělalo hry, které západ nechtěl

Autoři Gravity Rushe, Knacku, Shadow of the Colossus nebo hry The Last Guardian končí.

Magazín VGC včera přišel s překvapivou informací, že Sony zavře Japan Studio, svůj nejstarší herní tým fungující již od roku 1993. Nemilou zprávu nakonec Sony skutečně potvrdilo. Japan Studio čeká měsíc života, k 1. dubnu 2021 se rozpustí.

Přežije jen divize Asobi. Sony chce nadále stavět na úspěšné značce Astro, takže bychom se v budoucnu mohli dočkat více hříček jako Astro's Playroom, které doteď sloužily hlavně k demonstraci možností nových konzolí a periferií.

Japan Studio v minulosti pomáhalo i s vydáváním či přímo vývojem her studií třetích stran. Tato činnost také skončí. Veškerou externí produkci, lokalizaci titulů a správu IP bude mít na starost přímo PlayStation Studios zastřešující všechny vývojářské týmy Sony.

Proslýchá se, že uvnitř Sony to v minulosti pořádně vřelo. Ač je mateřská společnost japonská, herní divize Sony Interactive Entertainment sídlí v USA a má amerického šéfa (Jim Ryan). Čím dál víc se tak projevovaly tlaky dělat hry pro globální (či spíš západní) publikum, protože japonské hry jsou „jiné“ a ne moc dobře prodávané. Zrušení Japan Studia tak možná ukazuje, že SIE dává přednost komerčnímu úspěchu před uměleckými ambicemi.

Japan Studio stojí za sériemi jako LocoRoco, Knack nebo Ape Escape. Tokijská centrála zahrnovala i další týmy, vedle Asobi šlo o Siren stojící za sériemi Siren a Gravity Rush nebo Ico (později genDesign), jenž má na svědomí Ico, Shadow of the Colossus nebo naposledy The Last Guardian. Právě poslední zmíněná hra byla sice kritiky dobře přijata, ale prodalo se jí jen okolo milionu kopií, což je na poměry playstationových exkluzivit málo.

Diskuze (9) Další článek: Čerstvý trailer na akci Deathloop v tom nejlepším stylu bondovek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,