Spells Of Gold – trampoty obchodního cestujícího

Je to těžké být potulným obchodníkem cestujícím od království ke království. Támhle čeká za zatáčkou banda loupežníků, támhle slintá za stromem vlkodlak a támhle se, aby nuda nebyla, zase šťourá v nose nějaký usmolený skřet s rezavou šavlí u pasu. No uznejte sami, že takovýhle život si o zpracování do podoby fantasy RPG vyloženě koleduje.
Není žádným tajemstvím, že Buka Entertaiment je ruská vydavatelská firma, která si udělala celkem slušné jméno i u nás, a to především díky své fantasy Rage Of Mages. Sám jsem tuhle hru kdysi zkoušel hrát a abych řekl pravdu, moc mě tehdy nevzala. Spells of Gold – nová fantasy RPG, na jejímž vývoji pracují lidé z Jonquil Software a kterou Buka chystá k vydání, vypadá naštěstí přece jen vychytaněji.

Spells of GoldSpells of Gold

Oč půjde? Coby Hrdina budete putovat pomocí prostorových portálů mezi nejrůznějšími světy. Každý z nich bude jiný, s jinou kulturou, s jiným ekonomickým uspořádáním. A vaším úkolem bude vydělávat peníze – jinými slovy, čeká vás „šmelina“ na všechny způsoby. V jednom světě nakoupíte třeba alkohol, abyste ho pak v druhém s patřičným ziskem prodali. A protože obchod je práce tvrdá a těžká, budete mít přes rameno kouzelný bezedný pytel, do něhož nacpete vše, co najdete. Že by právě tohle bylo klíčem ke komerčnímu úspěchu, to si naštěstí nemyslí ani sami tvůrci z Jonquil Software, a tak se kromě veselého kšeftování dočkáte i řady dobrodružství. Utkáte se s potulnými vojáky, zahrajete si na kočku a na myš se zákeřnými lupiči, porvete se se skřety, zlikvidujete nájemné zabijáky a ve volné chvilce si pak pro změnu pokecáte s elfy nebo trpaslíky o dani z přidané hodnoty.

Spells Of Gold nabídne samozřejmě hlavně řadu tradičních prvků fantasy a RPG. Některé z nich ovšem ve velmi zajímavém podání. Takže zatímco na možnosti profilovat se jako válečník nebo kouzelník nevidím nic převratného, 2000 kousků zbraní a brnění, které byste měli ve hře najít, mi nedává spát. Totéž se týká i údajně prakticky nemezeného nabírání bodů zkušenosti. Tvůrci slibují i možnost vstupovat do profesních gild a dále si tak vylepšovat a rozšiřovat paletu základních schopností. Najdete i řadu nejrůznějších magických lektvarů, které vás posílí jak na duši, tak na těle, a s nimiž se proměníte v superobchodníka, jehož nic nezastaví.

Spells of GoldSpells of Gold

Spells Of Gold se bude skládat z jednotlivých samostatných misí, které by mělo být možné (ne)dokončit několika různými způsoby. Nelineárnost příběhu by pak měla mluvit pro hratelnost hry. Což ovšem neznamená, že Spells Of Gold bude bez příběhu. Naopak – během běžného a nudného obchodování postupně zjistíte, že jste to právě vy, kdo může ovlivnit věčně vyrovnaný souboj mezi Dobrem a Zlem. A bude jen na vás, koho vezmete mečem po hlavě.

A ještě něco, milí potencionální hrdinové. Spells Of Gold slibuje pěknou izometrickou grafiku, která vám při vší té nádheře pojede v pohodě i s P 150 a 16 MB RAM. Vzhledem k tomu, že hra má vyjít až koncem příštího roku, počítám, že si ji bude moci při dnešním rychlém vývoji hardwaru zahrát skutečně každý, kdo bude mít zájem. A to je její velké, byť trochu podezřelé, plus.

Diskuze (3) Další článek: Indiana Jones III: The Last Crusade

Témata článku: , , , , ,