Společnost Disney „zařízla“ LucasArts, propouštělo se a ruší se Star Wars 1313

Disney si chce nechat značku LucasArts pro licencování značek.

Když loni koncem října koupila společnost Disney Lucasfilm, jednou z častých otázek i bylo, jaký vliv to bude mít na herní divizi LucasArts. Teď už můžeme napsat, že špatný. V Disney se rozhodli, že už interně nebudou vyrábět velké hry, takže propustili 150 zaměstnanců LucasArts a zrušili oba vyvíjené projekty, kterými byla vizuálně skvěle vypadající third person akce Star Wars 1313 a multiplayerová střílečka Star Wars: The First Assault.

Ne, že bychom to tento konec nečekali. Už po spojení obou firem CEO Disneyho, Bob Iger, zmínil, že se do budoucna hodlají spíš věnovat vývoji mobilních a sociálních her než konzolovým titulům. Velké tituly chtějí případně realizovat prostřednictvím prodeje licence některému z externích studií. Ostatně takhle například vznikla MMORPG Star Wars: The Old Republic, kterou vytvořili Bioware a zapomenout nesmíme na populární a zábavné LEGO Star Wars/ Indiana Jones hry od Traveller’s Tales.

Společnost Disney stále ve hry věří, nicméně je prostě nechtějí dělat interně, viz oficiální prohlášení: „Po zhodnocení naší pozice na herním trhu jsme se rozhodli změnit LucasArts z interního vývoje na model licencí, minimalizujeme tak rizika pro firmu, zatímco dosáhneme širšího portfolia kvalitních Star Wars her. V důsledku této změny jsme museli propouštět napříč celou organizací. Jsme nesmírně vděční a pyšní na talentované týmy, které vytvářely naše nové tituly.“

Existuje tak i určitá naděje, že se v budoucnosti v nějaké podobě Star Wars 1313 vrátí – pokud bude mít o slibnou hru zájem některé externí studio. Tuto možnost naznačil pro magazín Game Informer zdroj z LucasArts.

Je škoda, že legendární herní studio takhle skončilo, ovšem zároveň musím dodat, že v posledních letech se jednalo jen o stín kdysi herního giganta. Poslední vlastní hrou (za přispění dalších dvou studií) byl sotva průměrný Star Wars: The Force Unleashed II. Předtím to bylo skvělé Star Wars: Republic Commando z roku 2005.

Zavzpomínat na zlaté doby devadesátých let můžete díky propagačnímu videu, na které na Twitteru upozornil Tim Schafer:

Zdroj: Kotaku, Game Informer

Diskuze (7) Další článek: Herní hlídka: tipy na iOS a Android hry za měsíc březen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,