Star Wars Racer – nejrychlejší závody na Nintendu

Ačkoliv od jejího vydání již uplynula dlouhá doba, zůstává Racer nepokořenou královnou rychlosti na Nintendu 64. Tento závodní titul ze světa první epizody Hvězdných válek možná nezpůsobil takový rozruch na PC, nicméně pro N64 znamená skutečně hodně. Ne nadarmo jde o jednu z her, která se prodává dohromady s konzolí ve speciálním stylovém balení.
Platforma: Nintendo 64
Žánr: závodní
Multiplayer: ano, max. 2 hráči
Ukládání pozice na cartridge: ano
Podpora vibrací „Rumble Pack“: ano
Podpora rozšíření paměti „Expansion Pack“: ano
Výrobce: LucasArts
Distributor: Nintendo

Ačkoliv od jejího vydání již uplynula dlouhá doba, zůstává Racer nepokořenou královnou rychlosti na Nintendu 64. Tento závodní titul ze světa první epizody Hvězdných válek možná nezpůsobil takový rozruch na PC, nicméně pro N64 znamená skutečně hodně. Ne nadarmo jde o jednu z her, která se prodává dohromady s konzolí ve speciálním stylovém balení.

Film pro hru nebo naopak?

Nekonečně lukrativní tématika Hvězdných válek již nechala vzniknout celou řadu kvalitních i méně kvalitních her. Po premiéře Epizody I, prozatím posledního dílu filmové série, se jako druhý titul (po silně podprůměrné plošinovce Shadow Menace) objevil právě Racer, který těžil z velmi povedené závodní sekvence ve filmu. Po pravdě řečeno, tato pasáž byla ve filmu tak pečlivě a efektně zpracována, že až vyvolávala dojem záměrného implementování za účelem navnadění hráčské obce na připravovanou závodní hru. Také jsem slyšel názor, že jediná pasáž filmu, na kterou si nikdo nestěžoval, je nejlepší licencí pro hru.

Každopádně Racer rozhodně nepůsobí oním obávaným dojmem narychlo splácané komerční břečky, která má z nebohých fanoušků dostat co nejvíc peněz. Racer báječně vypadá, skvěle se hraje a vydrží člověku hodně, hodně dlouho. Co víc si mohl člověk přát? Snad jen, aby hra vyšla i na nějakou konzoli, aby ji nemusel hrát na PC (hrozná představa), kde se původně objevila. Racer měl tedy směřovat na PlayStation a Nintendo 64, avšak omezené technické možnosti PS nakonec způsobily, že se dostal pouze na Nintendo 64.

Tady ale stojí za to.

Jako živé

Faktem je, že Racer je jednou z vůbec nejlépe vypadajících her na stále ještě hlavní N-konzoli. Propracované modely závodníků a jejich strojů jsou na velmi slušné úrovni (zvlášť, pokud si můžete díky rozšíření paměti zvýšit rozlišení grafiky) a skutečně vypadají přesně jako ve filmu, nicméně hlavní devizou Racera je neskutečně kvalitní a propracované prostředí, které překonává cokoliv, co jste kdy ve futuristické závodní hře viděli.

Star Wars Racer Star Wars Racer

Ano, osobně nemám pochyb o tom, že Racer vypadá lépe, než pověstný WipeOut na PlayStationu. Koneckonců je stroj od Sony poněkud slabší a vůbec sem nechci zatahovat srovnání s ukázkami z nového WipeOutu, který se chystá pro nový PlayStation 2. To podstatné je, že minimálně na Nintendu 64 si nemůžete zahrát závodní hru, která by vypadala tak dobře (a především, to je mnohem důležitější, byla tak rychlá), jako Racer.

Až budete prolétat prašnými soutěskami mezi skalami, ledovými jeskyněmi zatopenými nekonečnými odstíny modravých světel, klouzat po zamrzlých jezerech nebo se řítit neuvěřitelně složitými a obrovskými šachtami, dáte mi za pravdu, že není žádná hra, která by vám na Nintendu 64 nabídla takový požitek z grafiky a rychlosti. Prostředí je nápadité, detailní a velmi, velmi efektní, takže se budete hodně snažit, abyste projeli všechny závody na slušné pozici a otevřeli si tak všechny tratě (nebo úrovně, chcete-li).

Ještě jednou: Racer vypadá naprosto fantasticky a to platí i dnes, kdy už je na světě nějaký ten rok.

Lze to také hrát?

Ano, pokud se zbavíte dojmu, že se díváte na film a uchopíte pevněji ovladač, zjistíte, jak dobře se Racer hraje. Ovládání analogovou páčkou je pro závodní hru jako stvořené a i když váš stroj místy vyvine až nadpřirozenou rychlost (cca 600km/h), udržíte si nad ním vždy kontrolu (pokud na to ovšem stačí vaše reflexy) a geniálně rozvržené ovládání brzd, plynu a brzdových klapek vám umožní proletět jednotlivými závodními drahami dostatečně rychle na to, abyste zvítězili (a neroztřískali se přitom o první překážku v cestě).

Star Wars Racer Star Wars Racer

Celkem se závody skládají ze tří turnajů, druhé dva mají navíc kvalifikační předehru. Jednotlivé turnaje znamenají sedm drah k pokoření a navíc je tu jedno bonusové závěrečné klání pro ty nejlepší z nejlepších. Celkově vám dohrání této záležitosti zabere minimálně pár týdnů a to rozhodně není špatné, když si uvědomíte, že to není díky obtížnosti hry (i když ta stoupá hodně strmě), nýbrž zásluhou velkého počtu tratí, z nichž některé patří k tomu nejdelšímu, co jsem vůbec kdy u závodů zažil (což je dvousečný meč, jelikož jedna velká chyba v úvodu se s vámi může táhnout po celý zbytek několikaminutového závodu, na druhou stranu je tu mnoho zkratek a příležitostí, jak za tak dlouhou dobu chybu napravit). Jednotlivé tratě se odehrávají na sedmi různých světech, přičemž v rámci turnajů jsou tyto světy stejné (avšak závodní trať je pochopitelně pokaždé jiná).

Co je navíc?

Především je to samotná rychlost, s jakou se v Raceru závodí. Skutečně mne nenapadá jiná hra, ve které by se závodní stroje doslova řítily vstříc smrti takovým tempem. Srovnání snese snad jen zmíněný WipeOut a možná Rollcage. Dalším prvkem je možnost odpálit něco jako přídavný motor, „boost“, který vás vymrští z nejvyšší dosažené rychlosti ještě o pěkný kus výš. Pokud tedy máte ukazatel rychlosti na maximu (což se stává jen v rovných úsecích trati za předpokladu, že dobře řídíte), můžete svůj podracer ještě více nakopnout a tady se hra dostává do fáze totálního šílenství, zvláště tehdy, pokud se vřítíte do úzké chodby nebo jeskyně. Adrenalinová extáze v takovém okamžiku je skutečně něco nepopsatelného. Musíte si jen hlídat, aby boost nebyl zapnutý příliš dlouho, protože přehřátí motoru znamená zpomalení a prohru (případně výbuch a smrt).

Světlé stránky hry Temné stránky hry
  • fantastická grafika
  • perfektní ozvučení
  • absolutní rychlost
  • ovládání
  • u konce příliš obtížné

Dalším prvkem, který už nepovažuji za tak ohromující, je možnost upgradovat svůj závodní stroj. Před každým závodem si můžete určit, kolik peněz dostane vítěz a jeho dva následovníci. Za peníze, které vyhrajete, si pak můžete u obchodníka nakoupit náhradní motor, brzdy a podobně, čímž svému stroji zlepšíte rychlost, ovladatelnost nebo odolnost vůči přehřívání a tak dále. Pokud snad máte při závodění smůlu, můžete nakupovat na vrakovišti, kde se dají najít méně výkonné součástky za rozumnější peníz.

Star Wars Racer Star Wars Racer

Ve hře dvou hráčů se dočkáte rozpůlené obrazovky a logického ochuzení o detaily prostředí. Výměnou získáte možnost užít si všechnu tu rychlost a plynulost ve dvou, což rozhodně není k zahození, protože i když je hra decentně nepřehledná (díky malé polovině obrazovky, divoce bohaté grafice a šílené rychlosti), znamená souboj s rovnocenným protivníkem další plus k atmosféře navíc, což stojí za to.

Pokud jde o zvuk, je to zkrátka nahrávka z filmu, takže není možné si na cokoliv stěžovat. Soundtrack taktéž pochází od Johna Williamse, takže v posledním kole každého závodu se můžete těšit na báječný orchestr, včetně obligátního „Duel Of Fates“.

Homepage: www.lucasarts.com/products/starwarsracer.

Grafika: 10/10
Zvuky: 10/10
Hudba: 10/10
Hratelnost: 9/10
Dokonale provedené závody, které jsou rychlejší než byste čekali a nemají jedinou slabinu. Co chtít od herní konzole víc?
Celkové hodnocení: 9/10

Diskuze (3) Další článek: Silent Scope – ostřelovačem snadno a rychle

Témata článku: , , , , , , ,