Steelseries Stratus Duo: duální machr (recenze)

Kvalitní herní ovladač je rozdíl mezi vítězstvím a prohrou. A na mobilech to platí dvojnásob.

Co baví

  • Stylový vzhled
  • Duální konektivita
  • Pohodlné ovládání

Co vadí

  • Nepřesný ovládací kříž
  • Klouzavá zadní tlačítka
  • Chybí vibrace
7/10
Hodnocení

Společnost Steelseries máme v redakci mezi oblíbenými. Trh s herním příslušenstvím je v dnešní době opravdu přesycen všemožnými ovladači a najít v této kupce sena svou jehlu je často nadlidský úkol. Steelseries ale umí propůjčit svým produktům šmrnc a špičkovou kvalitu, takže není divu, že patří mezi nejoblíbenější výrobce. Po sluchátkách a klávesnicích jsme tedy okoštovali zbrusu nový ovladač Stratus Duo. A i ten má v rukávu jeden unikátní prvek, kterým umí nalákat. 

Jednoduchý styl

Pokud jste někdy používali jedno ze zařízení výrobce, pak víceméně víte, co z hlediska designu očekávat. Také Stratus Duo je uhlazený a stylový, s trochu futuristickým nádechem, i když bez populárních blikajících diod, které by tu vlastně ani moc nepasovaly. Velikostí i úchopem velmi připomíná ovladač ke konzoli Xbox One, naopak rozložení kláves je spíše blíže Dualshocku 4 od Playstationu. Celkově vzhled a styl ovladače je velmi subjektivní prvek, osobně se mi starší Stratus XL drží o něco lépe. Duo ale rozhodně patří mezi vyšší třídu z hlediska ergonomie a pohodlí.

59393762_2257759871140521_1548440893957079040_n.jpg59177964_612699232474175_7380835610946174976_n.jpg59376235_2147757012009009_7233602010325450752_n.jpg59642151_355102238461284_824963960867389440_n.jpg
Na PC rozhodně lze najít lepší ovladače, na mobilech však jde o trefu do černého.

Kromě standardních čtyř ovládacích kláves tu jsou dvě analogové páčky a ovládací kříž vlevo, který je bohužel trochu kostrbatý a nemačká se zrovna pohodlně. Uprostřed pak nechybí domácí tlačítko a klávesy pro krok vpřed a vzad. Horní část přední strany zabírá stylový indikátor nabití. Akumulátor mimochodem bez problémů vydrží cca 20 hodin herního maratónu, což je více než dobré číslo.

 

Akumulátor bez problémů vydrží cca 20 hodin herního maratónu, což je více než dobré číslo

 

Na horní hraně ovladače nalezneme pravděpodobně nejzajímavější shluk tlačítek. Kromě USB konektoru tu je klasický tlačítko pro vypnutí, což je darem z nebes pro každého, kdo kdy musel přes menu a další nastavení pracně odpojovat či vypínat ovladač. Také je tu klávesa pro párování a čtveřice dalších herních tlačítek, tzv. bumperů. Ty jsou však velmi ploché a všichni si z předchozí generace Dualshocku pamatujeme, jak otravné je hrát střílečku se zadními tlačítky, ze kterých neustále klouže prst. Většina moderních ovladačů už adoptovala "kohoutkový" design kláves a ačkoliv je tak dolní řada koncipována, kvůli využitému plastu prsty jednoduše kloužou. Naštěstí samotný stisk je bleskurychlý a jistý. 

Duální bůh

Na horní hraně ovladače se schovává ještě jedno tlačítko, které jsem si schválně nechal na konec. Je to přepínání duálního režimu ovladače, který je pravděpodobně nejzajímavější funkcí zařízení a jedním z důvodů, proč si jej budete chtít pořídit. Stratus Duo totiž umí pracovat se dvěma frekvencemi - zapojíte jej prostřednictvím Bluetooth a také 2.4GHz bezdrátové sítě. 

feature_stratusduo_steambig-picture.jpg__1920x700_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.jpgbuyrender_stratusduo_003.png__1850x800_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.pngbuyrender_stratusduo_004.png__1850x800_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.pngSteelSeries-Stratus-Duo-Top-View.jpg
Ovladač je jakýmsi hybridem mezi Xboxem a Playstationem. 

To znamená, že se můžete paralelně napojit např. do herního počítače prostřednictvím Wi-Fi a k mobilnímu telefonu přes Bluetooth. Ovladač zůstává spárovaný a vy pak bleskurychle přepínáte mezi dvěma zdroji jediným tlačítkem. Je to opravdu skvělý nápad a výborná funkce pro aktivní hráče. Můžete tak například hrát na PC hru, do které se ale začne stahovat aktualizace. Přepnete ovladač a na mobilu si pustíte Fortnite či jinou mobilní hru. Po stažení aktualizace se přepnete zpět a pokračujete. Skvělé. 

Hardwarové specifikace

  • Připojení: Bluetooth, 2.4GHz Wi-Fi
  • Hmotnost: 245g
  • Výdrž: 20 hodin
  • Podpora platforem: PC, Steam, VR brýle, Android
  • Cena: 1499 Kč

Jistě, většina hráčů nemá problém jednoduše přepnout ovladač ze zdroje na zdroj a spárovat jej s novým zařízením. Stratus Duo a jeho maximální jednoduchost obsluhy je ale rozhodně něco, co láká. Připojování k novým zařízením je většinou taktéž bezproblémové a snad jen v jednom okamžiku mi trvalo, než se ovladač spároval s mobilním telefonem. 

Všestranný neuměl

Po hrátkách s přepínáčem jsem se ale vrátil zpět na zem a uvědomil si jeden nepříjemný fakt. Stratus DUO má velmi omezenou podporu platforem. Ovladač je vhodný pro PC, virtuální realitu (bez problémů jej tedy připojíte např. k brýlím Oculus) a mobilní zařízení s operačním systémem Android. To je vše. Chybí nejen další mobilní platformy, ale především herní konzole, což by dělalo z Dua opravdu všestranný ovladač. Chápu jeho zaměření, variabilnější podpora by se ale zatraceně šikla. 

steelseries-new-stratus-duo-mobile-controller-is-here-and-ready-for-fortnite.jpg

Dalším nedostatkem je absolutní absence haptické odezvy, která je už dlouhou dobu standardem u většiny herních ovladačů. Možná se to na první pohled nezdá, ale malé vibrace, doprovázející dění na obrazovce, dokážou skvěle vtáhnout do hry. Hraní bez jakékoliv odezvy už dnes působí přinejmenším divně a nezvykle. Na druhou stranu se díky tomu podstatně prodloužila výdrž baterie na jedno nabití. 

 

Hraní bez jakékoliv odezvy už dnes působí přinejmenším divně a nezvykle

 

Tam, kde Stratus Duo ztrácí na některých funkcích ale dohání téměř konzolovým pohodlním na mobilních zařízeních. Pokud jej totiž budete využívat primárně jako mobilní ovladač, dostanou mobilní hry zcela nový rozměr. Takový Fortnite se i na malém telefonu hraje neuvěřitelně pohodlně a po spárování se Sony Xperia XZ2 Compact jsem měl doma téměř druhou malou konzoli. 

Pokud to s mobilním hraním navíc myslíte vážně, doporučujeme vám dokoupit k ovladači ještě tzv. SmartGrip držák, který upevní mobilní telefon nad horní částí ovladače a vy tak můžete hrát téměř kdekoliv. Držák od Steelseries je bohužel velmi kostrbatý a dokonce zakrývá důležitá tlačítka na horní hraně ovladače, jako je klávesa pro vypnutí nebo přepnutí režimu, takže musíte s držákem neustále manipulovat. Mnohem jednodušší je koupit jiný držák třetí strany a ušetřit několik desítek korun. 

Verdikt

Stratus Duo je ovladač, který velmi přesně cílí na konkrétní klientelu. Nesnaží se být všeuměl ani neláká revolučními technologiemi. Pokud jste aktivní hráči a mobilní trh vám nic moc neříká, pravděpodobně raději sáhnete po modelu Stratus XL. Pokud ale chcete pohodlnější zážitek na mobilech, je Stratus Duo výbornou volbou, který se díky duálnímu režimu stává i dost unikátním zařízením. 

Diskuze (4) Další článek: Unikly detaily o dalším dílu Assassin's Creed. Budou vikingové i Mjolnir

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,