Švédský gigant THQ koupil studio Warhorse včetně práv na Kingdom Come

Tvůrci historického českého RPG míří pod křídla nového vydavatele. Co to znamená pro budoucnost studia?

Švédská herní společnost THQ Nordic AB koupila prostřednictvím své rakouské dcery české vývojářské studio Warhorse Studios, které stojí za populární počítačovou hrou Kingdom Come: Deliverance. Většinový vlastník české firmy Zdeněk Bakala a její zakladatelé Daniel Vávra a Martin Klíma díky transakci utrží 33,2 eur (858 milionů korun). Na zprávu upozornily Hospodářské noviny.

Součástí akvizice jsou i veškerá práva na herní hit Kingdom Come. Titul zasazený do středověkého prostředí českého Posázaví si za pouhý rok od zahájení prodeje již pořídilo více než dva miliony hráčů, oznámily Warhorse a Koch Media.

THQ Nordic hodlá českým vývojářům ponechat velkou míru nezávislosti, uvedl šéf THQ Nordic Lars Wingefors. Na svých pozicích ve firmě zůstávají Vávra, Klíma i ředitel Warhorse Studios Martin Frýdvaldský. Je však velkou otázkou, jak to ve výsledky opravdu dopadne. Daniel Vávra už totiž něco podobného zažil se studiem Illusion Softworks, které bylo odkoupeno vydavatelským domem 2K a transformovalo se na 2K Czech. Po kreativních neshodách jej pak Vávra opustil a nyní můžeme jen doufat, že se situace nebude opakovat také s THQ. 

128-1519189879-1862740751.jpeg

Vydavatel má naštěstí už na první pohled trochu jiné plány. THQ totiž už několik let agresivně skupuje práva na světoznámé značky, jako je fantasy RPG Kingdoms of Amalur, kultovní adventura Outlast a celou řadu dalších, které hodlá oživit a dát jim potřebnou podporu. Vydavatelský dům se navíc o své projekty umí postarat, takže se o budoucí volnost vývojářů pravděpodobně nemusíme obávat. 

Vstup do rodiny THQ Nordic je pro nás významný milník. Začali jsme jako malý start-up s hrstkou zaměstnanců, kteří měli dost nadšení na to, aby se připojili k tomuto náročnému projektu... Věříme, že spolupráce s THQ Nordic nás opět posune dál v naší misi, jejímž cílem je přinést vzrušující hry našim zákazníkům a rozšířit hranice herního průmyslu," uvedl Frývaldský.

Miliardář Bakala ve Warhorse ovládal sedmdesát procent. Vávra držel podíl ve výši 17 procent, Klíma 13 procent. Společnost Koch Media s Warhorse spolupracovala již v minulosti, před dvěma lety se stala vydavatelem Kingdom Come.

infografika-Kingdom-Come.jpg

Zdroj: E15, vlastní

Diskuze (6) Další článek: Předělávku akční adventury Assassin’s Creed III si zahrajeme už v březnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,