Tennis World Tour: zpátky na kurt (recenze)

Po opravdu dlouhé době se nám dostává návratu na virtuální kurt od původních tvůrců Top Spinu. Stojí to za to?

Co baví

  • Zápasy hvězd na chvíli zabaví
  • Solidní soupiska tenistů
  • Výzvy a úkoly během zápasů

Co vadí

  • Absence byť minimální atmosféry
  • Odfláknutá grafická stránka
  • Téměř neexistující ozvučení
  • Online multiplayer až později
  • Nepřesná a arkádová hratelnost
3/10
Hodnocení

Kvalitní tenis jsme tu neměli už pěknou řádku let. Jakožto velký fanoušek tenisu mám v živé paměti ještě čtvrtý díl kultovní série Top Spin, která v roce 2011 potěšila nejednoho virtuálního tenistu. Od té doby se však po kvalitním pinkání slehla zem. Jaká byla moje radost, když se na světlo světa vyklubala zbrusu nová tenisová hra, a to dokonce od tvůrců původního Top Spinu. Radost bohužel netrvala dlouho.

Tennis World Tour_20180524171214.jpgTennis World Tour_20180525192533.jpgTennis World Tour_20180525192844.jpg

Mohl bych tu vychrlit celý odstavec nadávek a tím recenzi uzavřít. A věřte, že by to nezměnilo absolutně nic na obsahu článku. To by však nebylo fér vůči čtenářům ani tenisu samotnému, takže si to pojďme pěkně rozebrat. Ještě, než se pustíme do jednotlivých herních režimů a hratelnosti, musím poznamenat, že je hra už ve svém základu extrémně oškubaná. Online multiplayer je v menu pouze jakýmsi příslibem do budoucna a pokud opomenu klasickou exhibici, tutoriál, rychlý turnaj či lokální multiplayer, k mání už je pouze kariéra. Nic víc, nic míň. 

Poskakování na kurtu

Tím jsme se bohužel nepřenesli přes to nejhorší, čímž musí být hratelnost samotná. Pamatujete na skvěle vymakané animace 7 let starého Top Spinu? Realistické dobíhání, vysílené výměny a agresivní tenis, podpořený jucháním publika? Nic z toho tu nehledejte. Pokud se vám náhodou čas od času povede pěkný úder, vše zase zazdí naprosto toporný pohyb hráčů, nepřesné výměny (kolikrát se mi stalo, že jsem odpinkl míček, který letěl zcela zjevně vedle rakety) a velmi kostrbaté ovládání. Vlastně jde spíše o arkádu, nad kterou by kroutil hlavou i Virtua Tennis a i když tu a tam problikávají solidní základy duchovního předchůdce, nic z toho nikdy nevyleze na povrch. Takto si věrohodnou simulaci tenisu opravdu nepředstavuji. 

Tennis World Tour_20180525193044.jpgTennis World Tour_20180525192449.jpgTennis World Tour_20180525193519.jpgTennis World Tour_20180525194831.jpg

Když už se trochu otrkáte a vyrazíte vstříc světlým zítřkům do kariéry, zjistíte, že je editor postavy šeredně jednoduchý a po pár stránkách už dřepíte v menu kariéry. V té je klíčové víceméně pouze hrát jednotlivé druhy zápasů (k dispozici jsou turnaje, exhibice, tréninky a rozličné bonusové hry pro získávání zkušeností), hlídat si úroveň staminy a včas odpočívat, aby vás tenis nezmohl. Žádné zajímavé zpestření v podobě konferencí, pozvánek velkých hráčů, vyjednávání sponzorů či rozhovorů s novináři, prostě utíkej na kurt a sklapni. 

Aspoň se dostanu do světových turnajů a zažiji tu pravou atmosféru tenisu, říkáte si! V soupisce hráčů je k mání 26 licencovaných tenistů a nebohých 5 tenistek (co se tu sakra stalo?) a na světové turnaje typu Roland Garros či Wimbledon můžete rovnou zapomenout. Hra totiž nemá žádnou oficiální licenci na tyto turnaje a hráč se tak musí spokojit pouze s podobou toho, co mohlo být. A pokud někdy srovnáváte sportovní série FIFA a PES, moc dobře víte, jak důležitá je tu podpora kvalitní licence. 

Tenis bez jiskry

Pomyslným hřebíkem do rakve je vedle hratelnosti také audiovizuální podání hry. Kromě velmi jednoduché, arkádové grafiky, která si moc neláme hlavu s věrohodným zpracováním hráčů, oblečení, příslušenství a obecně celkové atmosféry velkého tenisu, hra působí takřka jako nedodělaná alfaverze a po několika prvních zápasech budete rozhozeně tápat, zda jste náhodou v nastavení omylem nevypnuli ozvučení. 

Tennis World Tour_20180525195138.jpgTennis World Tour_20180524170708.jpgTennis World Tour_20180525195217.jpgTennis World Tour_20180528005403.jpg

Kromě občasných skřeků a neuvěřitelně otravných a monotónních pokřiků komentátora je totiž hra naprosto zticha. Žádné podrobnější informace a oznamování průběhu zápasu rozhodčím (až na skóre), žádné komentování "přenosu" zkušenými komentátory, dokonce i diváci jsou až na statické zatleskání celou dobu zticha jako při sledování hororového filmu a hráč tak má pocit, že hraje doma na dvorku, když jsou všichni v práci. Pamatujete na živé reakce publika v posledním Top Spinu? My také.

 

Kromě občasných skřeků a neuvěřitelně otravných pokřiků vašeho trenéra je hra naprosto zticha

 

Jak se tohle zatraceně mohlo stát? Jak je možné, že si lidé, kteří se dříve podíleli na jednom z nejlepších herních tenisů herního trhu, mohli vůbec dovolit něco takového vydat do světa? Tennis World Tour vypadá jako zcela odfláknutá a nedodělaná hra, která by v tomto stavu propadla i na Kickstarteru. Z nějakého důvodu se však prodává, a to dokonce za plnou cenu. 

Jak je jistě patrné z recenze, výsledkem jsem extrémně rozhořčen a i nadále smutně doufám v plnohodnotný Top Spin 5, který vrátí sérii zašlou slávu a konečně přijde s kvalitním tenisem nové generace. Protože my ho sakra potřebujeme. Prozatím nezbývá, než sledovat pravidelné aktualizace, které napraví alespoň některé nedodělky a chybějící herní prvky. 

Diskuze (6) Další článek: Honba za Prstenem: Frodo v nesnázích (preview)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,