Terminator: Resistance – válka s roboty tak, jak ji nechcete | RECENZE

Mnoho lidí snilo o hře z kultovního Terminatora a je tedy s podivem, že její oznámení prošlo skoro bez povšimnutí. Důvod asi bude ten, že se o moc dobrou hru vlastně nejedná.

Co baví

  • Některé dialogy jsou zajímavé
  • Skvělý soundtrack
  • Některé lepší pasáže

Co vadí

  • Slabá inteligence nepřátel
  • Nezáživná hratelnost
  • Podprůměrný vizuál
  • Stereotypní postavy
  • Nezáživný příběh
5/10
Hodnocení

Spojení her podle filmů mi vždy přišlo zajímavé. Jde o to, že hry podle filmů často bývají velice dobré, vzpomeňte si například na Alien: Isolation, The Thing nebo Starship Troopers. Jenomže když to člověk otočí, tak filmy podle her bývají zpravidla dost příšerné.

V obojím ale platí výjimky. Film Warcraft se mi vážně líbil a hra Rambo je úplně otřesná. Zde přichází další zajímavá věc. Zatímco otřesné filmy si hned spojíme se jménem Uwe Boll (který je obecně příšerný režisér), při vydávání Terminatora: Resistence jsme také uslyšeli na jméno. Vývojářem je totiž studio Teyon, které si (ačkoli má na kontě hodně titulů) vždy spojíme právě s Rambo: The Video Game.

Válka s roboty pokračuje

Hra se obdobím zaměřuje na válku mezi lidmi a roboty (respektive Skynetem). Příběh mi rozhodně nepřišel zajímavý ani napínavý, ačkoli jeho myšlenka není úplně špatná. Problém je, že je dost stereotypní a člověk nemá pocit, že by ho hra někam vedla. Jediným větším kladem je možnost různých dialogů, přičemž hráč tím mírně ovlivní děj a některé postavy mají zajímavé rozhovory.

Terminator (2).pngTerminator (12).pngTerminator (13).png
Příběh mi nepřišel příliš zábavný a hra mě ničím netáhla dál

Jinak se hra vyprávěním drží spíše při zemi, nemá moc dynamiku a charaktery vedlejších postav jsou extrémní klišé. Drsný voják, který říká, že je „asshole“, hrdinná velitelka drsňačka, která tě nemá moc v lásce a malý kluk se starší sestrou, kteří přežívají v robotím světě... no nic na co se těšit.

 

Příběh mi rozhodně nepřišel zajímavý ani napínavý, ačkoli jeho myšlenka není úplně špatná. Problém je, že je dost stereotypní a člověk nemá pocit, že by ho hra někam vedla

 

K čemu má hra však směle nakročeno je pěkná atmosféra. Zasloužil se o to soundtrack, který skvěle zrychluje a zpomaluje hudbu. Když je hudba děsivě pomalá a kolem vás kráčí Terminator, dala by se atmosféra krájet. Jenže hra si tyto pokusy rychle shodí.

Roboti z měkkého kovu

Hlavní problém je, že hru můžete hrát stealth nebo rambo stylem. Jenomže boj ve výsledku není moc obtížný a Rambo stylu vám nic nebrání. Obřího robota zastřelíte na dva zásobníky nebo u něj odpálíte nějakou nálož a je to. Horším nepřítelem je nedostatek munice. Umělá inteligence totiž moc chytrá není. Často stačí vybrat správné místo, odkud střílet, a nemusíte se bát o holou kůži.

Terminator (15).pngTerminator (27).pngTerminator (29).png
Atmosféra by byla úchvatná, kdyby se měl člověk čeho bát

Zmiňovaná atmosféra je tedy zabita tím, že Terminátor není ten super silný záporák. No je tu mise, která je čistě stealth a nelze hrát jinak. A obecně jsou tu momenty, kdy je atmosféra vynikající a do hry se zažerete. Většinu herního času na vás však nepřátelé působí chladným dojmem, jelikož je můžete dost snadno zabít.

 

Umělá inteligence moc chytrá není. Často stačí vybrat správné místo, odkud střílet, a nemusíte se bát o holou kůži.

 

A celkově herní styl je velmi nezáživný. Stealth je jednoduchý, jelikož nepřátelé následují dost jednoduché trajektorie (a vy je mezitím vidíte rentgenovým viděním). Střílení je pomalé a bez napětí. Rozhodně mě nenapadá spojení dynamická střílečka jako spíš střelba na terče. Hra má v zásobě i crafting a vylepšování schopností, funguje to však na jednoduchém principu a ani jedno nestojí za řeč.

Přesto je hra celkem klidná a místy zaujme. Přes všechnu kritiku jsem se místy bavil a ani mi moc nevadili minihry. Páčení ve stylu Skyrimu nijak neoslní, ale hackování ve stylu Froggera docela zabavilo. Ale jsou to jen doplňky... které dost možná budou mnoho hráčů jen otravovat.

Grafický styl nejnižší úrovně

A aby toho závěrem nebylo málo, hra vypadá naprosto otřesně. Není hezká, je dokonce ošklivá. Animace obličejů jsou zaostalé, hra je rozmazaná. Přičemž ani druhá strana mince, tedy level design, moc nezaujme. Jo občas jsou tu výbušné barely, občas jsou tu tajné chodbičky, ale design je spíše prostý a přehledný. Což nyní vyloženě špatně, ale chválit se mi za to hru nechce.

Terminator (30).pngTerminator (32).pngTerminator (38).png
Stealth hra podporuje, ale boj je tak snadný, že většinu hry stačí Rambo styl

Technických problémů už hra tolik nemá, spíše ve spojitosti se špatnými texturami a podobně. Neladí to oku, ale zážitek to tolik nepoškodí. Ostatně zážitek sám o sobě není moc velký.

Terminator: Resistance je dle mého opravdu nezajímavá hra. Stále ale není tak špatná, aby se u ní extrémní fanoušek Terminatora nebavil. Já jsem si však přál, aby nový Terminator byl dobrý titul. Hra, která zaujme sama o sobě. Nebýt to Terminator, tak možná o hře ani nevíme.

Verdikt

Nebýt to Terminator, tak bychom hru asi přehlédli. Od nezáživné hratelnosti po nepěknou grafiku v ničem nevyniká. Katastrofa to není, ale je jen tak dobrá, aby potěšila extrémní fanoušky Terminatora. Ostatní ruce pryč.

Diskuze (5) Další článek: Unikly covery k spekulované předělávce kultovního Resident Evilu 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,