The Operative: No One Lives Forever - 007 ještě vtipněji

Ze všech 3D akcí viděných vlastníma očima, které jsem zatím na PS2 hrál, byla tato nejdelší, což samo o sobě znamená vskutku pořádnou porci zábavy. Pokud k tomu připočtete originální nápady a atmosféru, díky kterým byla tato hra úspěšná před časem na PC, měli byste dostat zajímavý výsledek. Ano, tato konverze se povedla.

Multiplayer: ne
Paměťová karta: minimálně 150 kB
Analogové ovládání: pouze páčky
Vibrace: ano
Výrobce: Monolith
Vydavatel: Sierra, Fox Interactive
Homepage: http://noonelivesforever.sierra.com

Další Doomovka

Akční hry viděné vlastníma očima patří k těm nejoblíbenějším žánrům napříč světem PC i konzolí. Na PS2 jsme již měli možnost hrát několik zástupců daného žánru, přičemž nejpovedenější byla zřejmě čerstvá Medal Of Honor Frontline a dokonale destruktivní Red Faction (jejíž druhý díl má vyjít exkluzivně pro PS2!). Hned v úvodu prozradím na No One Lives Forever (dále jen NOLF), že oproti zmíněným titulům je poněkud prostší v rámci grafiky, což je nepochybně jeden z nejzákladnějších stavevbních kamenů těchto her. Přesto ale nabízí zábavný (rozuměj úsměvný) příběh (který s mohutnou vervou paroduje oblíbený žánr "bondovek"), rychlost a plynulost díky Quake 3 engine a především nebývalé množství misí, které vás zabaví na delší dobu, než byste sami čekali.

No One Lives Forever   No One Lives Forever

No One Lives Forever   No One Lives Forever

Metal Doom Solid

Pokud nechápete tuto slovní hříčku, jde o výraz pro kombinaci žánrů, kterou NOLF nabízí. Na jednu stranu je většina hry rychlá a zuřivá akce ve stylu Dooma nebo Soldier Of Fortune, na stranu druhou je zde ale několik pasáží, v nichž bude vaším cílem proplížit se územím nepřítele podobně jako v oblíbené "hadoidní" hře od Konami. A tyto stealth pasáže rohodně mají něco do sebe. Jak hlásá nápis na obalu hry, je právě tato hra tam, kam se prozatím dostala špionážní akce na konzolích, jestliže vynecháme MGS. Nejen, že je NOLF solidně dlouhá, ale navíc nepostrádá mnho originálních prvků a nápadů, díky kterým je zkrátka jiná, než většina podobných titulů a tak má velký potenciál vás dobře pobavit. Především si vzala na mušku zmíněný žánr "bonovek" a tak vás doslova zaplaví neuvěřitelnými technickými vynálezy a nesmysly od explodujících rtěnek až po klíčenku kombinovanou se šperhákem a střelnou zbraní. Tyhle hračičky je radost používat. Stejně zábavné je také objevovat originální prvky v hratelnosti, tvořené například úrovní, ve které v pozici ostřelovače řešíte ochranu důležitého státníka na ulici, volným pádem z letadla, během kterého se chytíte jednoho z nepřátel, který vyskočil s vámi a ukradnete mu padák (nešťastník poté padá do veliké stodoly a křičí "Buď plná sena, prosím!") nebo jízdou na motocyklu či sněžném skůtru. Navíc autoři do hry vložili speciální featurku zvanou "Funny conversation", za kterou se neskrývá nic jiného než naskriptované rozhovory nepřátel, které se skutečně vyplatí poslouchat, než je zastřelíte. Dozvíte se tak například, že alkohol slouží k přeměně lidí na zločince a nejednou se zasmějete jako já u krátké konverzace na ulici, kde projde krásná žena kolem muže, který ji osloví: "Promiňte, ale ztratil jsem svoje telefonní číslo, nemohla byste mi dát to vaše?" Načež žena odpoví: "Jistě, najdete jej v telefonním seznamu pod položkou Policie."

No One Lives Forever   No One Lives Forever

Hratelnost

Všechny tyhle vynálezy, designérské nápady a legrácky činí hru pestřejší a oddalují pocit jednotvárnosti či nudy. Přesto zůstává hlavní vlastností každé hry hratelnost a tu nabízí NOLF velice slušnou. Mohlo by se zdát, že vzhledem k odlehčenému pojetí bude hra jednoduchou záležitostí, v níž budete nepřátele kosit jako na běžícím pásu bez nejměnších potíží, ale tak tomu ani zdaleka není. I na nejlehčí obtížnost budete nuceni pečlivě prohledávat báječně navrhnuté úrovně, aby vám neunikla vzácná lékárnička nebo munice, což činí hru mnohem napínavější a zábavnější. Jak již bylo řečeno, rychlost a plynulost je přitom zajištěna kvalitním enginem, takže je velmi těžké najít nějaký důvod, proč vám NOLF nedoporučit.

Světlé stránky hry
  • technicky bezchybně zvládnutá konverze
  • dlouhá hra s bohatou zásobou originálních prvků
  • často velmi zábavné dialogy
Temné stránky hry
  • grafika je poněkud prostší
  • příběh je plný nudných klišé a postrádá spád
  • odlehčená atmosféra nemusí být pro každého lákavá

Konverze

NOLF pro PS2 je velmi zdařilou konverzí (na rozdíl od Soldier Of Fortune, například), přičemž výborná práce nebyla odvedena jen v rámci převedení grafiky a optimalizace pro konzoli (z hlediska ovládání a rozlišení). Automatické zaměřování nahradí absenci myši (i tak mohla ale hra tuto možnost ovládání podporovat) a najdete zdé dokonce nové úrovně, vytvořené navíc speciálně pro PS2. A jsou to úrovně, které patří k těm povedenějším, jako příklad uvedu hned tu první, ve které musíte okrást několik lidí na ulici, aniž by na vás dopadla hlídkující ruka zákona.

NOLF je dlouhá, technicky bezchybně provedená hra, která určitě strhne všechny fanoušky žánru. Na druhou stranu ale odlehčená atmosféra nemusí být pro spoustu lidí tak přitažlivá, jako realistická (kvůli realismu přece hry z vlastního pohledu hrajeme, nebo ne?) Medal Of Honor nebo Deus Ex. Zůstává tedy na vás, zda si k půvabné agentce Cate Archer najdete cestu nebo ne. Konkurence je přece jen tvrdá.

Grafika: 7/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 9/10

Povedený zástupce žánru, který má velký potenciál vás dobře a dlouze pobavit.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (3) Další článek: 30 let videoher

Témata článku: , , , , , , , , , , ,