The Settlers Online – legenda v prohlížeči a zadarmo (dojmy)

Legendární budovatelská strategie zkouší přejít na vlnu Free to Play her. Zkusili jsme betu anglické verze a máme jasno. Není to pokus věru špatný.

O Settlers Online psal už skoro před rokem náš sesterský web Freehry.cz. V té době ovšem byla k dispozici pouze beta německé verze, což je jazyk, kterým si dokážu tak maximálně objednat pivo a řízek. Což jak asi uznáte, je sice znalost zásadní, ale pro hraní budovatelské strategie poněkud nedostatečná. Naštěstí se před pár dny otevřely brány betaverze anglické verze, čemuž jsem jako fanoušek Settlers pochopitelně neodolal. První dojmy? I online varianta je tou příjemně meditativní budovatelskou strategií, kde vás toho moc nehoní a vaše impérium lze kovat v pohodovém tempu a ještě se u toho kochat roztomile detailní a pestrobarevnou grafikou.

Postav dům, zasaď strom

Základem hry je pochopitelně budování rozličných staveb za účelem získávání surovin, které pak investujete do dalších stavení. Vše ve snaze vytvořit svoji obrovskou, samostatně fungující říši. Prostě Settlers klasika. Na začátku postavíte chatku dřevorubce, pilu a lesníka, abyste získávali prkna na stavbu, ale zároveň dokázali obnovovat i lesní porost. Přidejte kamenolom a máte o základní dvě suroviny postaráno. Postupně získáváte přístup k dalším a složitějším řetězcům: pro pečení chleba musíte postavit studnu, farmu, mlýn a pekárnu, pro výrobu mečů se neobejdete bez dolů na měď, uhlíře a zbrojíře…pokračovat by se dalo dál. Pokud jste hráli nějaký z dílů The Settlers, nic z toho vás nepřekvapí.

Settlers  Online 02.jpg Settlers  Online 03.jpg

Až tedy na fakt, že vše trvá daleko delší dobu, než jste byli zvyklí. Zapomeňte na nějaké dlouhé herní seance jako u normálních Settlers, zdejší pojetí spíš nutí hrát v krátkých intervalech, ale každý den. Vtip je v tom, že každá akce trvá delší časový interval – například vytěžení jednoho kamene zabere 5 minut reálného času. A když na novou stavbu potřebujete 100 kamenů? Matematiku nechám na vás.

Settlers  Online 01.jpg

Místo dlouhého zírání do obrazovky tak ráno před odchodem do práce/školy necháte postavit budovy, trénovat vojáky a tak podobně, večer zkontrolujete, jak to všechno šlape, rozdáte další příkazy a jdete spokojeně spát. Brnkačka.  Brát však musíte v potaz, že jste limitováni velikostí skladů a ložisky surovin. Až na stromy (pokud máte lesníka) se totiž nic neobnovuje automaticky, takže musíte postavit nové farmy na místo vyčerpaných, objevit geologem nová ložiska rud a tak dále.

Do boje, ale s rozvahou

Jak už jsem zmínil, Settlers jsou hodně pohodovou hrou, ale bitvy s protivníky v ní nechybí. V Online verzi mají podobu tahových půtek, které lze ovlivnit prakticky jen naverbováním většího počtu jednotek. Váš ostrov je rozdělen na sektory, které kromě vašeho počátečního jsou plné táborů neagresivních banditů. Pro získání sektoru pod vaši kontrolu musíte zničit hlavní tábor, což znamená, že si najmete generála, získáte dostatek surovin pro trénování nových vojáků a následně svoji armádu na nepřátelský kemp pošlete. Pak už stačí si počkat na report z bitvy, shrábnout odměnu, doplnit stavy a můžete vyrazit do dalšího boje.

Settlers  Online 06.jpg Settlers  Online 07.jpg

Nečekejte, že zvládnete ovládnout nepřátelský sektor (snad kromě toho prvního) za den, vybudování schopné armády zabere moře času a tábory banditů chrání čím dál vyšší počet obránců.  

Settlers Online mají oproti klasické verzi i pár dalších novinek, jako je například možnost vytváření bonusových předmětů ve speciální budově. Bonusy následně můžete používat pro zrychlení produkce, či k přeměně jednoho typu surovin na druhý, typů je docela dost. Další změnu představuje systém úrovní pro odemykání nových budov a možností – plníte questy, získáváte zkušenosti, postupujete na nové úrovně, znáte to.

Samozřejmě nechybí ani různé sociální radovánky, jako je možnost komunikovat s dalšími hráči, zakládat guildy, plnit společné úkoly… Popravdě v tomto ohledu jsem si toho v betě moc zatím nevyzkoušel, protože hru zkouším jen pár dnů a v úvodu se bez dalších hráčů bez problémů obejdete. Ono to vypadá, že byste se mohli bez nich obejít prakticky napořád, jen přijdete o možnosti, jako výměna surovin, takže na všechno budete sami.

Peníze vám pomohou

Pomoci vám v hraní pochopitelně mohou vaše reálné peníze, protože The Settlers Online staví na klasickém systému mikrotranskakcí. Za různé částky od 5 do 100 euro si lze koupit určitý počet speciálních diamantů, které následně můžete utrácet za urychlení stavění, nakupování surovin, unikátních budov a tak podobně. Pochopitelně se dá na diamanty kašlat, jen vám prostě vše zabere víc času. Po týdnu hraní jsem se bez koupě diamantů obešel celkem bez problémů. Je navíc hezké, že pokud se do hry přihlásíte každý den, můžete jich na konci týdne pár získat zdarma.

Settlers  Online 04.jpg Settlers  Online 05.jpg

Osobně nejsem zrovna moc velký příznivec podobných free2play her hraných v prohlížeči, protože z nich velmi rychle získám pocit, že se bez investice reálných peněž daleko nedostanu. Ze Settlers Online takový pocit zatím nemám. Je to prostě velmi relaxační hra, která dokáže každý den zabavit ve chvilkách volna a je jen na vás, jak moc času hře věnujete. Vizuálně se Settlers Online pochopitelně nemůže rovnat s klasickou verzí, ale grafika je dostatečně roztomilá a navíc hra běží bez problémů ve webovém prohlížeči. Otevřená beta stále běží, takže se přesvědčte sami.

Diskuze (7) Další článek: Fanoušci Half-Lifu od Valve očekávají lepší komunikaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,