The Sims: Unleashed - máme rádi zvířatááá, zvířatááá…

Unleashed jsou již pátým datadiskem na jednu z komerčně nejúspěšnějších her v historii. Se svými předlouho piplanými Simáky jsme mohli zažít už opravdu ledacos: uspořádat obrovskou párty, svést nějakou přitažlivou Simačku a pak s ní třeba vyrazit na dovolenou. Co bude dál? Zvířátka a kytičky.

Platforma: PC
Typ hry: simulátor života
Multiplayer: ne
Minimální konfigurace: procesor 350MHz, 64MB RAM, 2MB grafická karta, 1,3GB HDD
Doporučená konfigurace: procesor 500MHz, 128 MB RAM, 8MB grafická karta, 1,3GB HDD
Testovací konfigurace: P4 2,4@2,8GHz, 256 MB DDRAM, GeForce 3 Ti 128MB, 1,3GB HDD
Výrobce: Maxis (thesims.ea.com)
Distributor: Electrinic Arts (
www.eagames.com)
Distribuce v ČR: Cenega (
www.cenega.cz)

Fantazie tvůrců Sims je opravdu nekonečná. Člověk ani nestačí přestat žasnout nad jejich novým nápadem a už je ohlášen další datadisk - šestý ponese název The Sims: Superstar a budeme se v něm pokoušet udělat ze svých Simů třeba pěvecké nebo herecké hvězdy. To jsem ale trošičku odbočil. Vraťme se zpět k dvojcédéčku s pořadovým číslem pět. The Sims: Unleashed (dále jen TSU) je na první pohled obyčejným přídavkem. Výrazně se nám rozrostlo městečko, kde nyní najdeme celých 41 lokací. Tyto jsou navíc rozděleny do dvou skupin: obyvatelné a komerční. Obyvatelné zóny tvoří buď prázdné pozemky nebo pozemky s již postavenými (nebo i obydlenými) domy, do nichž se můžete hnedle nastěhovat. Ke komerčním zónám se dostanu později. Samozřejmé je, že každou lokaci si můžete upravit k obrazu svému. Komerční zóny (umístěné do Starého města /Old Town/) jsou úzce spjaty s náplní datadisku. Najdete zde obchody s potřebami k zahradničení a se zvířátky, ale i parky, restaurace a vůbec různé prostory pro plnohodnotné trávení volného času. Navíc můžete libovolný pozemek změnit na komerční zónu a postavit si tak vlastní obchůdky, restaurace apod.

    

První verze vchodu do mého domu * Třeba usmlouvám nějakou dobrou cenu - ti psi vypadají poněkud podvyživeně

Jako obvykle přichází datadisk s několika novými kariérami pro vaše Simáky a Simačky. Tentokráte je jich pět a zahrnují módu, vzdělávání, péči o zvířata, vaření a cirkus. Celkem tak autoři slibují cca 50 povolání a to už je, myslím, velmi solidní počet. Přirozeně přibylo množství nových tapet, podlah a předmětů. Velmi užitečnou novinkou jsou kupříkladu točité shody, na které netrpělivě čekám od původní hry. Sympatická je také nová závěsná lampa, takže vám už nemusí zabírat prostor lampy stojaté. Hromada nových věcí je spojena s novinkami, čili se zvířátky a rostlinkami. Můžete si koupit speciální spížku na zeleninu a ovoce, různé druhy psích a kočičích pelíšků či klícek na ptáčky a terárek na plazy.

    

Zvířátka se kamarádí snadno * Dobrou chuť!

Tak a teď nám už nic nebrání vrhnout se k tomu hlavnímu, co TSU nabízí.

Zaprvé je to možnost stát se zahradníkem. A to ne jako další z mnoha povolání, tak jak je známe, ale prostě si za domkem zasadíte semínka, která předtím nakoupíte ve specializované prodejně ve Starém městě, a o ty se pak pečlivě staráte, rostlinky zaléváte, okopáváte, až se nakonec dočkáte překrásných květin či lahodných plodů. Ovoce či zeleninku pak můžete sníst anebo prodat na místím trhu. Poprvé tak Simácká rodinka může žít farmářským životem a stravovat se pouze plody vlastní práce, popřípadě si vydělávat prodejem svých výtvorů.

    

Psík spinká a já si hrajeme - ideální dopoledne * Předzahrádka nestačila, tak jsem přistavoval

Nu a zadruhé jsou tu... zvířátka. Tedy důvod, proč vlastně tento datadisk vznikl. Ve Starém městě je obchůdek, v němž si můžete vybrat z veliké nabídky zvířátek. Ty můžeme rozdělit na „velká“ a „malá“. Mezi malá zvířátka se řadí různí ptáčci, želvičky, leguáni a rybičky. Tyto potvůrky jsou poměrně nenáročné, zavřete je prostě do klece a občas nakrmíte nebo si s nimi pohrajete. Opravdu dovedou zpříjemnit a oživit prostředí vašeho domova. Velká zvířátka jsou psi a kočky. Tyhle malé ďáblíky už nikam zavřít nemůžete, nehledě na to, že disponují opravdu velmi hbitými nožkami a kvantem energie, což vás hlavně zpočátku bude stát hodně nervů. Na výběr je opravdu veliké množství těchto nestvůrek a dokonce si můžete i vybrat, jestli chcete psíka či fenku (resp. kocourka nebo kočičku). V případě samiček se po čase můžete dočkat i roztomilých mláďátek.

    

Vy se nemazlíte se svým psem? * Psík odpočívá v krásné boudě (všiměte si změny vchodu)

Se zvířátky se přirozeně pojí již dobře známý „tamagochi mechanismus“ - když si zvířátko přivedete domů, je neposlušné, nepořádné a nerozumí ani těm nejzákladnějším pokynům. Dělá vám všude loužičky, utíká vám a obvykle ani nepřiběhne, když ho zavoláte. Ale proto jste tu přece vy (nebo spíš váš Sim), abyste tu potvůrku naučili dobrým mravům. Máte k dispozici v podstatě pouze ty nejzákladnější nástroje, jak tak činit - pochvalu a pokárání. Můžete tak doufat, že po několika „ty, ty, ty-kázáních“ se vaše zvířátko odnaučí chodit vykonávat potřebu na váš nejdražší perský koberec.

    

Občas je potřeba hafana pořádně umýt... * ...a dosucha vyfénovat

Avšak k čemu by vám byl váš miláček, kdybyste si sním nemohli ani hrát? Takže můžete i to. Jako dáreček máte možnost koupit své příšerce nejrůznější druhy prolézaček nebo třeba speciální sloupeček, na kterém si může brousit drápky. V podstatě jedinou vaší starostí je, aby váš miláček měl pořád plnou misku, čas od času se umyl a měl vás rád. Prvních dvou věcí docílíte poměrně snadno, třetí závisí na tom, kolik pozornosti drahouškovi věnujete. Ten se vám pak třeba odvděčí tím, že chytí zloděje. A nebo taky ne… Nu a abyste se se zvířátky opravdu nenudili, máte možnost je naučit nejrůznějším trikům. Trénování není rozhodně jednoduchou záležitostí, a proto je ve městě k dispozici trenér, který za určitý poplatek vaši potvůrku potrénuje za vás. Pokud se vám podaří vychovat pěkného pejska či kočičku, kterého/kterou navíc vyzdobíte různými mašličkami a jinými doplňky, můžete ho/ji přihlásit na soutěž a vyhrát třeba nějakou zajímavou cenu.

    

Okopávám zahrádku... * ...abych mohl zasadit mrkvičku (beta-karoten se hodí:-)

A to je v podstatě všechno. Je toho poměrně dost a zvířátka si jistě zamilujete. Je navíc příjemné sledovat, jak se seznamují a hrají si s dalšími zvířátky ze sousedství či z vaší vlastní domácnosti. Ale přeci jenom TSU nepředstavuje nic výjimečného. Připadá mi, že Sims, tak jak nyní fungují a vypadají, jsou již poněkud vyčerpaní. Nevím, třeba další datadisk přinese něco nového a lesk se hře opět vrátí, avšak obávám se, že změna k lepšímu nastane až se zásadní změnou herního konceptu a grafiky. Ano, grafika na hře není to nejdůležitější, ale archaické pojetí Sims už je prostě na dnešní dobu docela málo. Všechno ve hře je 3D, tak proč ne celý engine? S větší možností zoomu a hlavně volnou kamerou. Vážně netoužíte koukat svým Simům takříkajíc „až do talíře“? Taky by neškodilo trošku inovovat tracklist - po takové době je hudební doprovod již značně oposlouchaný.

    

Nemilá věc - usazuje se mi v domě tchoř... * ...ale od toho jsou tu profesionálové. Pápá potvoro!

Sims jsou dobrou hrou a mají spoustu příznivců, kteří se bez nového datadisku rozhodně neobejdou. A datadisk je udělaný vskutku férově. Avšak na vině je zastaralý koncept - již původní hra tak po týdnu dvou sklouzla ke stereotypu až nudě a věřte mi, že s Unleashed není situace o moc jiná. Myslím, že by tvůrci pomalu měli přestat zalívat kávovou sedlinu další vodou a raději by nám měli uvařit nový šálek.

Světlé stránky hry
  • hodně nových předmětů, textur, lokací atd.
  • zahradničení
  • zvířátka
Temné stránky hry
  • přes spoustu novot hra působí dojmem nastavované kaše
  • po relativně krátkém čase se stává stereotypní stejně jako původní Sims
  • grafika už vážně nemá co nabídnout

Grafika: 5/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 6/10

Objektivně nelze než zkonstatovat, že se tvůrci Sims nechávají příliš unášet komercí a i když jejich záměr byl chvályhodný, jeho zpracování výrazně zaostává. Jinak jak říkají autoři:

Woof! Meow! Squawk! Hiss!
Have fun playing The Sims!

Závěrečné hodnocení: 6/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory
Výrobce: Maxis | Webové stránky hry
Diskuze (3) Další článek: Dvojice nových patchů a trailer Lock On

Témata článku: , , , , , , , , ,