The Urbz: Sims in the city – simáci na pařbě

Simáci se rozhodli pořádně odvázat a vyrazili vstříc ústretám nočního života velkoměsta. Chcete-li být stejně cool a in jako oni, máte jedinečnou možnost. Pokud se bojíte lidí a přesto chcete být lev salónu, The Urbz vám to dovolí alespoň virtuálně.

Platforma: PS 2 (X – Box, Game Cube)
Paměťová karta: 1190 kB
Vibrace: ano
Analogové ovládání: páčky
Multiplayer: ano (2 hráči)
Vývojář: Maxis
Distributor: EA
Distributor v ČR: EA (
www.electronicarts.cz)
Homepage:
http://urbzsims.ea.com/

Hej kámo, jdeme chlastat?

The Sims patří bezesporu mezi největší herní fenomény všech dob. Virtuální domeček pro panenky, jak svůj geniální nápad Will Wright původně označil, si získal obrovské zástupy fanoušků a přitáhl k počítačové zábavě spoustu nových zájemců, převážně něžnějšího pohlaví. A krom toho vydělali neuvěřitelné množství škváry, chechtálků, merglí, prachů či jakkoliv penězům u vás říkáte.

No, a když něco sype, byla by chyba oslíka řádně nepodojit, eh, vlastně s ním pořádně nezatřepat. Tak si řekli moudré hlavy s ultra kvalitními kalkulačkami v EA a nechali vzniknout The Urbz, simáky ve městě. Ale naštěstí řádně protřepali herní principy a nenaservírovali stejný drink jen v jinak barevné skleničce.

  

I na romantiku dojde * Není nad koupel na střeše mrakodrapu * Divný, triko s logem Doupěte udělat nejde

Abychom mohli porovnat, co nového The Urbz přinášejí, nejprve si shrneme poznatky o předchůdci. Sice spousta z vás má projeté The Sims a všechny datadisky od první jedničky do poslední nuly, ale opakování je matka moudrosti, jak se tak říká. Navíc někteří z vás mohli být zmražení do karbonitu, na cestě do jiné galaxie, či třeba v obchodě pro brambory a všechen ten humbuk kolem The Sims je dokonale minul.

Pokud bych chtěl ušetřit místo, mohl bych simáky shrnout dvěma slovy: simulátor života. Na začátku jste si vytvořili své digitální alter ego, zvolili správný účes, oblečení, povahové vlastnosti a další milion věcí, abyste následně se svým panákem prožívali jeho digitální život. Postavili domek, zařídili nábytkem, našli mu práci, seznamovali s novými lidmi, zamilovávali se do nich, případně je nenáviděli. Simák musel správně jíst, spát, bavit se, vzdělávat se, stýkat s jinými simáky a prostě žít svůj všední digitální život.

Nemuseli jste zachraňovat svět, pátrat po záhadách, zabíjet zombíky, draky, chlupaté příšerky z Alphy Centauri, nic takového. Stačilo prostě dělat to samé, co v opravdovém životě se normálně dělává. A tenhle nedostatek cílů některé hráče odrazoval. V Urbz je tomu ale trochu jinak.

Co to máš na sobě?

Samozřejmě si prvně vytvoříte svého simáka, vlastně tady spíš urbzáka. Základem celého dění je být co nejvíc stylový. Celé město je rozděleno na několik čtvrtí, kde se srocují urbzáci se stejnými zájmy. Najdete tu metalové pankáče, skejťáky, hip-hopery a další podobné skupinky. Abyste mezi ně zapadli, musíte si zvolit to správné „cool“ oblečení, sestřih a podobně. Zatímco u bikerů sklidíte obdiv za pořádnou kérku přes půl těla, jinde spíš frčí pierceing. Možnosti tvorby jsou neuvěřitelně široké, stejně jako u simáků. Řádnou chvíli vydržíte třeba jen vybíráním správné barvy vlasů.

  

Pierceing jak kolo od vozu * Metro, i když na to nevypadá * Ruch velkoměsta

V průběhu hry plníte různé úkoly ale hlavním motorem je respekt a popularita. A toho dosáhnete správnou komunikací s ostatními urbzáky. Kecat s nimi můžete o všem možném, vyprávět vtipy, balit je a tak podobně. Větší část znáte z The Sims. Co ale zapšklí simáci neznali, jsou tzv. „socials“. Pod tím si můžete představit různé druhy stylových pozdravů a podobných akcí, které vám zvyšují reputaci u daného urbzáka.

Samozřejmě všechny „socials“ jsou specifické, u některých urbzáků si získáte pořádnou úctu, jiné tím samým naštvete a urazíte. Všechny volby během rozhovoru jsou barevně členěné, takže předem poznáte následek vaší volby. Zelené akce mají stoprocentní pozitivní účinek, žluté zaberou jen někdy a červenými dotyčného maximálně pořádně nakrknete. Na jednu stranu se jedná o zjednodušení, ovšem na druhou můžete skončit jen s používáním pár zelených možností stále dokola. Což hratelnosti nepřidává.

Na obrazovce vidíte neustále úroveň vaší reputace, která se navyšuje právě získáváním obdivu dalších urbzáků a plněním úkolů, třeba jako je postup na vyšší úroveň v práci a tuny dalších. Víc reputace znamená odemčení přístupu do další části města, zpřístupnění nových možností a podobně. S pořádným respektem se dokonce dostanete na plakáty vylepené po zdech v celém městě, až budete úplně nejznámnější postava v celém městě, možná i zemi, případně v přilehlých galaxiích. :-)

Hustej kvartýr čéče

Krom získávaní reputace se musíte pochopitelně starat i o urbzákovi potřeby. Aby měl plný břich, byl umytý a upravený, pořádné vyspaný, nenudil se a tak dál. Na rozdíl od The Sims, kde byl jejich dům základním prvkem, se dostává bydlení urbzáků na druhou kolej. Jasně, dostanete na počátku svůj vlastní byt, do kterého si můžete nakupovat příslušenství a upravovat dle libosti, jen tu narazíme na několik ale.

Za prvé si nelze kupovat nábytek přímo v bytě přes šikovné menu, ale pěkně si musíte zajít do města do obchodu a nakoupit dle libosti a následně odvézt domů. V různých částech města mají rozdílné druhy příslušenství, takže z počátku si musíte vystačit s rozvrzanou postelí a ledničkou z bazaru. Vzhledem k tomu, že přechod mezi každou částí trvá asi 20 vteřin, se vám každé zbytečné cestování pěkně brzy zají.

  

Že by blechy? * Asi nikdy neviděli psa značkujícího si své území * A schválně, až po loket  

Navíc všechny důležité věci najdete v samotných čtvrtích, takže se vracením do bytu ani nemusíte obtěžovat. Klidně se dá nakvartýrovat do cizí postele nebo sprchy, případně si vlastní koupenou umístníte někde na chodník. Pokud půjdete tvrdě za plněním úkolů, tak věřte, že se do bytu vracet kvůli každé prkotině nebudete. Na druhou stranu se na noc domů klidně můžete vracet a s vybavováním bytečku se vyblbnout do sytosti, jen musíte být víc trpěliví.

Život ve městě není žádná levná záležitost, jak každý ví. Ve hře se nedá živit bobulkami a oblékat do jutového pytle, takže se bez peněz neobejdete. A peníze, jak každé slušně vychované dítě ví, se získávají poctivou prací. Teoreticky se dají získat i méně náročnou cestou, ale případné zájemce rovnou odkážu na relevantní simulátor a to sice GTA San Andreas. :-)

Tentokrát nestačí ubohého simáka poslat do práce, počkat než se vrátí a shrábnout výplatu. Kdepak, všechno si musíte oddřít pěkně sami ve formě miniher. Upíchnout se dá všude možně; lze dělat reklamního skejťáka, připravovat sushi, vyrábět ohňostroje, vytvářet sochy, možnosti jsou široké. Navíc každá práce má tři úrovně, podle kterých se odvíjí velikost platu. Bohužel všechny pracovní minihry jsou na stejném principu, mačkání správných tlačítek ve správný čas, čímž pádem veškeré pracovní nasazení brzy znudí. Chybí jakákoliv výzva.

Brnkni mi na mobil

Zásadním nástrojem každého mladého člověka současnosti je mobilní telefon. The Urbz tuto skutečnost reflektují velmi názorně. Na mobilu vidíte všechny úkoly ke splnění, vzkazy, úroveň vztahů s ostatními urbzáky a invenář. Vztahy jsou seřazeny docela přehledně, což rozhodně neplatí o zprávách a úkolech. Ze začátku ovládáte pouze jediného panáka, ale postupně se k vám mohou přidat další a přepínáte mezi nimi. Ovládání pomocí joypadu funguje překvapivě dobře, jen si musíte chvíli zvykat.

Už původní simové si nikterak nezakládali na realistickém ztvárnění a urbzové získali ještě větší cartoonovský nádech. Všechny postavy vypadají správně ujetě, stylově a hlavně hodně barevně. Jednotlivé sociální vrstvy, abych to tak řekl, mají specifické pohyby a animace. Prostě skejťáci se chovají, pohybují a vypadají jinak než třeba raveři.

I prostředí vypadá dostatečně variabilně, každá část města má trochu jiný nádech. Možná se nejedná o tu nejlepší grafiku na PS2, ale tvůrci se za ni rozhodně stydět nemusí. Jediné, k čemu mám větší výtku, jsou neúměrně dlouhé nahrávací doby mezi jednotlivými lokacemi a občas klesne frame rate na větších prostranstvích.

Světlé stránky hry
  • Nové prostředí
  • Nové možnosti
  • Úkoly
  • Systém reputace
Temné stránky hry
  • Méně věcí než v The Sims
  • Nudné pracovní minihry
  • Drobné bugy
  • Chaos na mobilu

Nechybí pochopitelně známá žvatlavost z The Sims, jen počet samplů mohl být rozhodně vyšší. Hudbu ke hře poskytla známá skupina Black Eyed Peas, slyšet můžete jejich hitovku Shut Up. Stejně jako grafika, tak i hudba odpovídá svým stylem jednotlivým částem města a jejich osazenstvu. Drsný metal u bikerů, techno u technařů (překvapivě) a tak dále.

Je čas na pařbu až do rána

The Urbz jdou trochu jinou cestou než původní The Sims. Samozřejmě kromě odlišného prostředí a známých principů přidali tvůrci spoustu nových nápadů. Některé fungují výtečně, další lehce skřípají a jsou i takové, které si mohli odpustit. Pokud milujete původní The Sims, jejich okleštěná verze vás rozhodně může zaujmout. Prozkoumávat město, blbnout se všemi novými hadříky, nábytkem a dalšími možnostmi se dá solidně dlouho. Ovšem jestliže tento fenomén nenávidíte až za hrob, musíte hledat zábavu jinde.

Grafika: 8/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 7/10

Akčnější The Sims ve městě rozhodně nejsou dokonalí, ale hrají se překvapivě dobře.

Celkové hodnocení: 7,5/10

Diskuze (3) Další článek: Diplomacy - když lidé nestačí

Témata článku: , , , , , , , , ,