Tipy na nejlepší herní soundtracky: probuďte vzpomínky na skvělé hry

Časy, kdy byly hry úplně němé nebo ozvučené pouze shlukem syntetického pískání, jsou bohudík dávno pryč. Současná hudba a zvuk se celkově dostává na úroveň filmů. My si dnes připomeneme nejzdařilejší soundtracky – napříč žánry, napříč dobou.

Obecně bychom mohli herní soundtracky (podobně jako ty filmové) rozdělit na ty pro hry přímo složené nebo tzv. licencované, tedy převzaté od „normálních“ hudebníků. Dobrým příkladem druhé skupiny může být herní série Fallout, ve které lze nalézt řadu písní od jazzových a swingových hudebníků. Titulní píseň A Kiss to Build a Dream On od Louise Armstronga, která zazní ve druhém dílu Fallouta, se vryla pod kůži asi každému hráči této klasiky.

Podobně je na tom také série Need for Speed, která však přináší hudbu různorodější a vzhledem ke konceptu hry také modernější. Slyšet zde můžeme punk, metal, elektroniku nebo pro sérii nejklasičtější hip hop. Ideální fúzí je pak zřejmě song Riders on the Storm, který v Need for Speed: Underground 2 zazní jako feat rapera Snoop Dogga a kapely The Doors.

Abychom zahrnuli asi největšího titána, co se převzaté hudby týče, rozhodně nesmíme opomenout řadu sportovních her od Electronic Arts. Zde se vyskytují písně od takových hvězd, jako jsou Muse (FIFA 2007), Moby (FIFA 2001), Sum 41 (NHL 2002) nebo v neposlední řadě Ramones (NBA 2016).

V další kapitole se podíváme na akce a adventury.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,