E3 | EA

To nejlepší z konference EA Play: překvapivě nepřekvapivé

Tak je to konečně tady. Tento ročník herního svátku odstartovala EA se svojí separátní akcí EA Play. Překvapila nás konference nebo je opět kandidátem na tu nejhorší z celého ročníku?

Než se vyjádřím k provedení konference, pojďme se podívat na samotné tituly, které byly představeny. Jako první přišel na řadu Battlefield V. Bylo potvrzeno, že hra bude obsahovat battle royale mód. Krom krátkého traileru jsme se ničeho dalšího nedočkali. Snad jen toho, že ukázku ze singleplayeru uvidíme zítra na konferenci Microsoftu.  

Následně se na plátně ukázala FIFA 19. S velkým nadšením bylo oznámeno, že nový ročník bude obsahovat Ligu mistrů, konečně jsme se tak dočkali rozšíření licence. FIFA 18 pak na všech platformách kromě Switche nabídne k vyzkoušení Světový pohár.  

Menší vsuvku mezi hrami si vysloužil nový projekt. EA založilo samostatný tým, který se věnuje pouze streamování her přes cloudové technologie. S tím mají více plánů do budoucna a mimo jiné představili vývojáři také službu Origin Access Premium, jehož bude nabídka streamovaných her součástí. Ke spuštění programu by mělo dojít později v tomto roce.  

Poté přišlo Star Wars okénko, kde Vince Zampella z Respawnu promluvil o jejich hře z tohoto univerza. I tak toho ale víme velmi málo. Bude se jmenovat Jedi: Fallen Order a odehrává se v temných dobách, kdy byli rytíři Jedi loveni jako divoká zvěř. Ze hry jsme neviděli ani obrázek. Vývojáři Battlefront II pak oznámili příchod nového obsahu z klonových válek. Do hry se přidají další postavy, mezi kterými najdete třeba Obi Wana, a samozřejmě mapy včetně jedné dosud největší. 

Po Star Wars bloku následovala nejpříjemnější část konference, hry z programu EA Originals. První se představil Unravel Two, který už stihl někdo propálit ještě před samotnou EA Play. Druhý díl roztomilé skákačky bude zaměřený na kooperaci, ale můžete si moci zahrát i v jednom hráči. A pozor! Hru si můžete zahrát hned, protože s jejím představením ji vývojáři rovnou vydali.  

Sea of Solitude jsme už viděli, ale doposud jsme nevěděli, co to vlastně bude zač. Jedná se o adventuru od německého studia Jo-Mei. Bude se zaměřovat především na vyjádření emocí, mezi kterými bude hrát hlavní roli samota. Vydání hry můžete očekávat na začátku příštího roku.  

Skvělou indie část následovaly sporty. Ukázalo se nové NBA a Madden. Pro tuzemské hráče tato oznámení nemají takovou váhu. Ve spojitosti s nimi se ani nepředstavila žádná převratná novinka. Snad jen to, že se Madden konečně podívá i na PC platformu.

EA se prý chce naplno rozjet na mobilním trhu a první vlaštovkou do tohoto světa má být Command & Conquer: Rivals. Raději bych viděl klasický díl této kultovní strategie, ale s tím už nic nenaděláme. Půjde o free-to-play hru, která je taktéž dostupná už nyní. Vesměs je to variace na velmi populární Clash Royale.  

Konferenci pak završil pokec o očekávaném hitu Anthem, nejnovějším výtvoru od Bioware. Viděli jsme naleštěný trailer a ukázku přímo ze hry, ale většinu vyřčených informací jsme už věděli z preview minulých měsíců. Snad jen stojí za zmínku, že to bude kombinace singleplayerového příběhu s kooperativním hraním podobně jako ve sci-fi sérii Destiny. Kooperovat budete primárně na jednotlivých misích, v hubu, které tvoří poslední lidské město, budou probíhat příběhové sekvence jen pro vás. A tím skončila první konference letošního maratonu.  

Pokud vás zajímaly jenom hry, tak můžete už přestat číst. Jdeme totiž na hodnocení konference jako takové. Už se tak nějak stalo tradicí, že EA má špatné konference. Ihned na začátku slečna moderátorka řekla, že to chtějí udělat úplně jinak než v minulých letech. Vzápětí ale vyjmenovala tituly, které uvidíme, takže zkazila jakoukoliv možnost překvapení. U Unravelu a Sea of Solitude naštěstí řekla jen "indie titles".  

Do té doby, než přišlo řada na EA Originals, to bylo docela utrpení. Zvlášť ve chvíli, když se na obrazovce objevil Zampella a řekl, že jejich hru letos rozhodně neuvidíme. To je snad ještě horší, než kdyby tam nebyl vůbec. Unravel a Sea of Solitude byly světlé momentky, které ihned pohasly po příchodu sportovních titulů. Madden kupříkladu představoval hráč z profesionálního týmu s mistrem světa minulého ročníku hry Madden. Dle mého to nebylo úplně šťastné rozhodnutí. Podobně by se dala popsat i prezentace mobilního C&C, která probíhala ve formě komentovaného zápasu mezi dvěma hráči.  

Zakončení v podobě Anthemu se zdálo jako úctyhodné vyvrcholení konference, ale ani to se nedostavilo. Tři vývojáři z Bioware si přišli pokecat s moderátorkou a vesměs opakovali stále to samé dokola. Také oznámili, že Anthem nebude obsahovat lootboxy, ale na mikrotransakce stejně dojde. Vážně je to v AAA hře za plnou cenu potřeba? To důležité ale přece jenom padlo. Anthem vychází 22. února příštího roku.  

Vypadá to, že v mém žebříčku se EA konference opět nevyšplhá moc vysoko. Zítra to snad bude probíhat lépe, protože nás čeká Microsoft, který musí stále dohánět Sony a v noci si dáme Bethesdu. Co říkáte na první konferenci vy? Dejte nám vědět do komentářů a níže se můžete podívat na záznamy.

Anglický přenos

Český komentovaný přenos

Diskuze (1) Další článek: E3: Anthem vyjde v únoru, bude mít multiplayer i příběhová DLC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,