Tomb Raider – legenda o Medusině masce

Hráli jste hru. Uvidíte film. Četli jste knihu? Tištěná podoba dobrodružství slavné archeoložky nabízí totéž co hra, která jí byla předlohou: výlet okolo světa na cestě za vzácným artefaktem, typicky suchý anglický humor, akrobaticky podbarvenou berserkovou akci a především jedno tělo, které nenechá žádného muže chladným.
Hráli jste hru. Uvidíte film. Četli jste knihu? Tištěná podoba dobrodružství slavné archeoložky nabízí totéž co hra, která jí byla předlohou: výlet okolo světa na cestě za vzácným artefaktem, typicky suchý anglický humor, akrobaticky podbarvenou berserkovou akci a především jedno tělo, které nenechá žádného muže chladným.

Tomb RaiderNa prvním Tomb Raiderovi jsem víc než revoluční engine nebo grafiku obdivoval atmosféru, kterou přinesl. Zanechat civilizaci daleko za sebou, obléct si to správné „outdoor“ oblečení a vydat se do míst, ve kterých divoká příroda skrývá tajemství, která po celá staletí pouze spí a vyčkávají, až někdo probudí jejich zničující sílu. V tom nejexotičtějším prostředí zasněžených hor a rozpálených pouští člověk zapomínal na všechny ty problémy a samozřejmosti, spojené s civilizací a soustředil se pouze na požitek z cesty a dobrodružství. Když jste ještě navíc měli to nejsvůdnější tělo, jaké kdy příroda (spíš páni programátoři… napadlo vás někdy, že zatímco herní designéři jsou jako bozi, kteří dávají dohromady světy a civilizace, hráči jsou zase jako andělé, kteří noc co noc bojují o záchranu světa v těchto uměle vytvořených dimenzích?) stvořila, byl to skutečně velmi kvalitní zážitek. Nyní si jej můžete dopřát znovu, bude vás to stát méně času a úsilí, než při hraní hry a přitom to bude skoro stejně působivé. První kniha Tomb Raider dorazila do našich obchodů.

Pokud jste měli tu smůlu a četli jste brožovaný přepis filmu Mumie se vrací, pak máte představu, jak hrozně je možné s kvalitním dobrodružstvím naložit při jeho literárním ztvárnění. Když v příběhu jde právě jen o akci, dobrodružství a výpravu, pak je skutečně téměř nemožné jej pospat pouhými slovy tak, aby výsledek za něco stál. Výjimku pak tvoří taková díla, která akci používají pouze jako prostředek ke snadnějšímu sdělení hlubší myšlenky (dokonalým příkladem tohoto jsou například knižní verze Terminátorů). Tomb Raider série nikdy neoplývala příliš propracovaným pozadím (ačkoliv někteří fanoušci čtvrtého dílu The Last Revelation se mnou nemusí souhlasit) nebo nějakými myšlenkami a vždy se soustředila právě na onu vizuální přitažlivost. Nejinak je tomu i u knihy Legenda o Medusině masce. Ptáte se tedy, čím může být taková kniha zajímavá? Je to prosté: všechnu tu výpravu, akci a krásné ženské rysy vám naservíruje v podobě neskutečně dokonalé kresby, která patří k těm nejkvalitnějším velkým komiksům.

Je sice možné, že Japonci mají nejlepší komiksové scénáře, rozhodně uznávám anime žánr jako takový, nicméně díla jako Sláine, Sin City nebo právě Tomb Raider vás přesvědčí o tom, že americká komiksová alba mohou být stejně výpravná, jako hollywoodské velkofilmy. Kresba Legendy o Medusině masce je na takové úrovni, že se přistihnete, jak donekonečna zíráte na obrazy hor, moře a u mužské části populace pak zcela určitě většinu času stráveného s knihou zabere pozorné studování těla Lary Croftové, což k této milé osůbce rozhodně patří. Navíc tu najdete pár skutečně působivých kreslířských triků, jako je například efektní rozmazání zášlehů u hlavně pistolí. Vizuální stránka věci je prostě dokonalá a budete si přát, aby v knize bylo víc stránkových galerií s alternativními motivy pro obálku, než kolik jich tam je.

Příběh začíná stylovým útěkem před pohromou, kterou na sebe Lara přivolala získáním dalšího z dlouhého seznamu ztracených prastarých artefaktů nedozírné hodnoty. Pro případ, že někdo netuší, co je Lara Croftová zač, jde o archeoložku na volné noze, která se zabývá exkluzivními zakázkami od různých soukromých osob a organizací. Nedělá to pro peníze, těch zdědila víc, než by kdy mohla utratit. Dělá to pro vzrušení a pocit, že je naživu, který je nejsilnější právě v okamžiku, kdy bojuje se smrtí. Jak k této zálibě přišla je stará historie, nicméně pro fanoušky TR série bych rád podotknul, že právě Legenda o Medusině masce vysvětlí proč vlastně to letadlo s Lařinou rodinou spadlo a kdo za to mohl. Samotná Medusina maska je potom oním pokladem, po kterém Lara půjde tentokrát, potká přitom svého bývalého milence a ztratí jedinou velmi blízkou osobu, která jí na světě zbyla… nechte se překvapit. Nudit se rozhodně nebudete. Ačkoliv je to pouze akční rychlík bez hlubších myšlenek, má to své okamžiky a pár zábavných zvratů. Příběh je ovšem pouze nosnou linkou vizuální podívané, o kterou tu jde především. Nejinak tomu bylo u her a troufám si odhadnout, že nejinak tomu bude u filmu, který právě doráží do kin.

Tomb Raider je fenomén, který je přitažlivý už jenom svým námětem. Pokud k tomu přidáte skutečně velkolepé profesionální zpracování, máte tip na báječnou zábavu.

Napsal: Dan Jurgens
Přeložil: Leonid Křížek
Kresba: Andy Park, Jonathan Sibal, Jonathan D. Smith
Nakladatelství: Calibre Publishing
Počet stran: 70
Cena: 349 Kč

Diskuze (1) Další článek: Beavis and Butt-head in Little Thingies – 7 her zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,