Třetí Civilizace od Sida Meiera

Hra s názvem Sid Meier's Civilization se od svého uvedení v roce 1990 stala jednou z nejznámějších a nejlepších her všech dob. Pak bylo dlouho dobu ticho po pěšině. Až o celých šest let později následovalo neméně dobře hodnocené pokračování, překvapivě pojmenované Civilization II. A nyní, tram-ta-da-dá, je zde oznámení o třetí Civilizaci!
Zasvěcení budovatelé světovládných impérií si jistě ještě dobře pamatují nápis MicroProse, který se objevil v intru obou dílů. V té době totiž ještě Sid Meier pro tuto herní společnost pracoval. Jenže netrvalo dlouho a byla tu jakási firmička říkající si Firaxis. Co firmička, ona se z ní brzy stala firma s velkým F. Hned po vydání hry Sid Meier's Alpha Centauri, která byla nazývána jakýmsi nepřímým pokračováním série Civilizací. Dlouho a slouho se špekulovalo, co bude následovat. Někdy v té době se objevil i civ-klon od Activisionu zvaný Civilization: Call to Power (ono slůvko Civilization však bylo brzy vypuštěno, vznikla zde totiž jistá menší právní šarvátka o právo na užívání tohoto názvu). Když byla ještě k tomu MicroProse pohlcena gigantem Hasbro, zdálo se, že naděje na další oficiální pokračování "Civky" jsou ty tam. Jenže jak Hasbro tak Firaxis zřejmě znovu objevily v těchto hrách obrovský peněžní potenciál a tak se stalo, že jsou oba zase kamarádi a spolu pro nás, malé slintající pařánky, konečně připravují třetí díl této nádherné série. Ať žije Sid! :-)

Civilization 3Civilization 3

Podle designéra Firaxis Games, Jeffa Briggse, již nebude třetí Civilizace pouhým "datadiskem", který přinese pouze další jednotky, lepší grafiku, a připojí ty prvky, které byly představeny v Alpha Centauri. Hráčům se mají taktéž otevřít zatím neznámé oblasti hraní (jaké, to bohužel neříká) a ty dosavadní se mají rapidně zdokonalit, natolik, aby dovolily hráči vybudovat si impérium přesně podle svých představ.

První Civilizace neměla být o boji a válčení. Samozřejmě, že zde jakýsi bojový mód byl, ovšem ten byl velmi jednoduchý. Ve druhém dílu byl sice vylepšen, ovšem stále nedosahoval takových kvalit, jaké by si asi hráči přáli. Například známé ničení tanků jednotkami z 12. století, a podobně. Právě to by mělo ve třetím pokračování nadobro vymizet. Nyní už bude záležet i na výzbroji jednotky a nikoliv pouze na tom, zda se prostě jedná o vojenskou jednotku. Taktéž jednotky s delším dosahem, jako katapulty, artilerie či křižníky, budou moci bombardovat nepřátelská opevnění (městské hradby, pevnosti) z dáli, což oslabí obranu a poskytne mnohem větší prostor jednotkám pro přímý boj.

Civilization 3Civilization 3

Každý národ v Civilizaci si taktéž bude moci "vyrobit" jakéhosi historického vůdce, který ho dovede k věčné slávě. Tyto osoby pak budou moci měnit koloběh dějin.

A to je pouze velmi malá část vylepšení, která se do třetího dílu chystají.

Z dalších vlastností jmenujme například rozsáhlou podporu multiplayeru (internet, LAN, hotseat, e-mail), údajně úžasnou grafiku a výborné animace jednotek (takhle to ti chlápci opravdu slibují .. ačkoliv o nádherných jednotkách se můžete přesvědčit už z oficiálních stránek hry na http://www.firaxis.com/civ3/).

Civilization 3Civilization 3

V současné době již mají samotní vývojáři k dispozici hratelnou verzi. Sami ovšem říkají, že hra bude vydána až oni uznají za vhodné ji předhodit spárům lačných gamesníků. Zatím není jisté, zda bude hra portována i na jiné platformy než pouze W9x/2k. Možný by byl Linux či Mac, ale to vše záleží pouze na vydavateli, což jest již zmíněné Hasbro Interactive.

Diskuze (1) Další článek: Krásný v každém detailu, dokonalý jako celek

Témata článku: , , , ,