Tropico 6: staňte se znovu diktátorem (recenze)

Budovatelské strategie mezi sebou poslední dobou svádějí divoké konkurenční boje. Každou chvíli se chystá nová a nechybí ani staré silné značky jako ANNO, ale zároveň nové zajímavé tituly jako Frostpunk. A nyní na trh přichází nové Tropico.

Co baví

  • Hromady možností, jak hrát
  • Několik historických období
  • Mise
  • Příjemný audiovizuální styl

Co vadí

  • Dokáže rychle omrzet
  • Spoustu menších technických nedokonalostí
  • Neohrabaný systém stavění
8/10
Hodnocení

I když dnešnímu gamingu nevládnou strategie, rozhodně si příznivci tohoto žánru přijdou na své. Co se budovatelských strategií týče, prožíváme dokonce velmi silné období. Každou chvíli se ukáže nový zajímavý titul, který bojuje o naší přízeň a musí nabídnout něco víc, než jen lákání na to, že něco stavíte a postupně se nějak rozvíjíte.

Tropico je značkou, která si své jméno již dávno vybojovala. Ukázala nám, že být diktátorem kdesi v Karibiku je hrozně zábavné a bavilo nás to pětkrát za sebou. Nyní přichází dokonce šestý díl. Ten si ale naštěstí dal na čas. Pátý díl totiž vyšel v roce 2014... vlastně je hloupé odkazovat recenzi na porovnávání dílů a šestka si zaslouží celkové představení se vším všudy. Stále tu však zůstává otázka – Dokáže zaujmout?

Diktátorem odjakživa

Pokud něco dělá z Tropica komplexní budovatelskou strategii, jsou to změny historických období. Samozřejmě nutnost udržovat silnou ekonomiku, spokojené obyvatele atd. je důležitá, ale hra by pak z pomyslného standardu žánru moc nevykročila. Takhle se vám nabízí několik různých stylů hraní a různé požadavky.

tropico (1).jpg
Hru začnete ještě v koloniální éře a postupně se dostanete do moderní doby

Jmenovitě se jedná o koloniální éru, druhou světovou válku, studenou válku a moderní dobu. Jejich posloupnost je navíc příhodná. Každá doba vás otestuje jinak a obtížnost se s nimi vlastně stupňuje. Hlavně kvůli novým stavbám a celkově novým požadavkům. Protože když vám přibude možnost postavit požární stanici, začnou se poprvé objevovat požáry. Když se rozšíří budovy na propagandu, je větší propaganda nutná.

tropico (2).jpgtropico (3).jpgtropico (4).jpg
Každé historické období má trochu jiné požadavky a přináší novou výzvu

Hlavně to dá hře jinou perspektivu a trochu jiné cíle. V koloniální době vám jde jen o to, abyste se udrželi u moci, kterou vám předává britská vláda, a stále podporovali rostoucí separatistické hnutí. Celé se to točí kolem plnění úkolů od Britů a od separatistů, takže volnosti třeba nemáte tolik, ale hra je pohodovější.

 

Každá doba vás otestuje jinak a obtížnost se s nimi vlastně stupňuje. Hlavně kvůli novým stavbám a celkově novým požadavkům

 

Druhá světová válka otevře nové možnosti a styl hraní, který se víceméně drží po zbytek hry. Hlavně se ukáže politika. Jsou tu vzájemně soupeřící politické strany, které svými činy posilujete nebo oslabujete a dáváte na svou stranu nebo si z nich naopak děláte nepřátele. Důležitá je samozřejmě válka – svými činy si postupně spřátelíte nacisty nebo spojence a ti druzí vás klidně můžou napadnout. Vzrostou tedy požadavky na schopnost potěšit lidi, umět ubránit svou zem. Ale zároveň vzroste množství druhů budov.

tropico (5).jpgtropico (6).jpgtropico (7).jpgtropico (8).jpgtropico (9).jpgtropico (10).jpg
Neustále po vás někdo něco požaduje a vy si musíte stanovit priority a podle toho úkoly plnit

Zbylé doby jsou relativně podobné, ale je tam toho víc. Přibudou budovy, vzroste množství technologií, soupeří mezi sebou víc politických stran. Zatímco ve studené válce je stále boj mezi dvěma světovými velmocemi, moderní doba už je celkem chaos. Je tu hodně států, které spolu soupeří a obchody s jedním si můžete znepřátelit jiný. Je to pak složité, protože je dobré mít ze států spojence. Díky tomu můžete tu a tam dostat příspěvek jakožto humanitární pomoc.

Potřebuji peníze! Neustále!

Veškeré věci, co děláte, vyžadují peníze. Stavba domů stojí peníze, stavba zábavních center stojí peníze, stavba průmyslových a hospodářských objektů stojí peníze, uzavírání nových obchodních smluv stojí peníze atd. A vy si je musíte nějak vydělat a na druhou stranu někde šetřit.

tropico (11).jpg
Je tu dokonce něco jako příběh... ale moc to vnímat asi nebudete

Tohle je velká výzva a nebudu lhát, vždy jsem sklouzl do dluhů. Vtip je v tom, že musíte správně odhadnout nabídku a poptávku. Vše má nejen počáteční cenu, ale také cenu údržby. Tedy pokud je malá poptávka po kávě a vy máte rovnou tři plantáže na kávu, budete prodělávat. S tímto problémem budete bojovat pořád. Postupně se prostě stane, že budovy, které dříve vydělávaly, přestanou tolik vynášet a nejvýhodnější je je zrušit.

 

Vtip je v tom, že musíte správně odhadnout nabídku a poptávku. Vše má nejen počáteční cenu, ale také cenu údržby.

 

Je těžké být v kladných číslech i v případě, že stavíte jen hospodářské budovy. Ale vy chcete mít lid na své straně. Takže stavíte divadla, parky, restaurace apod. Pravda, ty vám tu a tam také vydělávají, ale kde máte brát peníze? Hlavně vám ale nevydělávají policejní stanice, vojenské základny, vězení. Prostě musíte brát peníze, kde se dá.

tropico (12).jpgtropico (13).jpgtropico (14).jpgtropico (15).jpgtropico (16).jpgtropico (17).jpg
Celá hra je o získávání peněz, jenomže snazší je se zadlužit

Takže budete bourat nepotřebné budovy, vylepšovat ty potřebné, uzavírat obchody s nacisty, vysílat pirátské lodě a ještě se snažit o úsporná opatření, takže lidem budete dávat nižší platy a budovy budou mít menší finance na údržbu. Pokud budete dobří, budete v kladných číslech a ještě reagovat na moderní vychytávky, například postavíte elektrárnu. Pokud budete jako já, tak budete prostě nějak přežívat.

 

Ve hře je hodně věcí, které upravujete a které ovlivní herní styl. Třeba taková maličkost jako ústava obrátí celý svět vzhůru nohama.

 

Důležité je, že hra vám dává hromady možností, jak hrát. Můžete být extremističtí – zastávat se jen jedné politické strany, soustředit se jen na omezený druh surovin a nechat volit jen zámožné vrstvy atd. Ve hře je hodně věcí, které upravujete a které ovlivní herní styl. Třeba taková maličkost jako ústava obrátí celý svět vzhůru nohama. Jen musíte všechny možnosti objevit.

Hodně misí, hodně stylů hraní

K tomu výrazně pomůže systém misí. Můžete být obeznámeni s tím, že něco jako pirátství existuje... ale pokud není mise na tom založená, třeba to přehlédnete. Hlavní složkou hry je dle mého sandbox. Herní mód založen na volnosti, který vám neklade žádné překážky. Nicméně dost mě bavilo plnění kratších misí.

tropico (18).jpg
Diktátor si zahlcen prací najde čas na proslov. Obdivuhodné!

Mise fungují jako běžná hra, ale zaměřují se na určité/á období a hlavně nějaký cíl. Cíl může být prostý jako "odděl se od Británie" nebo specifičtější jako "staň se pirátskou velmocí" nebo "buď největším světovým vývozcem čokolády".

tropico (19).jpgtropico (20).jpgtropico (21).jpg
Ve hře je hodně možností a díky misím je snáze objevíte

Krása je v tom, že sandbox je dlouhý a velký. Hodně věcí přehlédnete. Tady to není tak snadné. Hra se vám víc prezentuje a ukazuje své krásy. Rád jsem si vždy projel misi a nové znalosti uplatnil v sandboxu. Pokaždé jsem byl o něco lepší a méně fanatický diktátor.

Přesně takové, jak byste čekali

Přes všechny možnosti začne být hra rychle monotónní. Holt tomu se budovatelské strategie jen těžko vyhnou. Je to však možná jediná výrazná chyba, protože jinak Tropico hratelností fakt baví. Úžasné je, že není těžké ho hrát, je však těžké ho zvládnout.

tropico (22).jpgtropico (23).jpgtropico (24).jpgtropico (25).jpgtropico (26).jpgtropico (27).jpg
Přes všechny klady dokáže hra rychle omrzet

No ale pár technických problémů se zde najde. Hratelnost je chvílemi dost neohrabaná. Systém stavění cest, kdy cesty z nějakého důvodu nemohou být postaveny takhle a vznikají různé klikyháky, je dost žalostný. Podobně vás bude štvát to, že budovy stavíte směrem na sever, jih, východ a západ. Já bych ale ocenil možnost je trochu víc naklonit a vzhled ostrova přizpůsobit.

Graficky titul nevypadá špatně, zázrak to každopádně není. Celkové audiovizuální provedení mi však udělalo radost. Spoustu drobných chyb jako blbnoucí textury a nedopracované detaily sice najdete pořád, ale hra má to pravé diktátorské kouzlo. Když se na hru podíváte, vypadá přesně jako vaše představa, když někdo řekne diktátor. Ta nádherná stereotypní postava v uniformě, za kterou se tyčí majestátní palác.

Verdikt

Vývojáři skvěle vyvážili mnoho možností hraní s jejich prezentací. Hra vám umožňuje hrát různými styly a dokáže je naservírovat tak, abyste pokud možno nic nepřehlédli. Hlavně si Tropico zachovává své kouzlo a při hraní se cítíte jako pravý nabubřelý diktátor. Své chyby hra má, ale její hraní jsem si vážně užíval.

Diskuze (2) Další článek: Temná adventura Call of Cthulhu a RPG Vampyr zamíří na Nintendo Switch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,