PC | RPG | Téma

Týden se Zaklínačem 2 – kde se vlastně Zaklínač vzal?

Zajímalo vás někdy, co Geralt z Rivie dělal před tím, než spadl po hlavě do událostí prvního a druhého Zaklínače?

Andrzej Sapkowski. Jméno ve fantastické obci naší republiky extrémně známé, v anglosaských zemích si na něj však vzpomene pouze znalec. Jde však o jméno autora ságy o Zaklínači, o bělovlasém Geraltovi z Rivie, který je sice na první pohled pouze nelítostným zabijákem nestvůr, ale už na pohled druhý jde o mutanta, jemuž mnoho čtenářek darovalo své srdce. Jaké jsou však jeho motivace? A v jakém pořadí číst knížky v případě, že vás vědmák zaujal?

Týden se Zaklínačem 2: Vrahové králů

Pondělí: Kde se vlastně Zaklínač vzal? (téma)
Úterý: Ženy v Zaklínači 2 (téma)
Úterý: Soutěž o 3 hry Zaklínač 2: Vrahové králů a 3 medailony
Úterý: Zaklínač 2: Vrahové králů – poctivé hardcore RPG (recenze)
Středa: Tipy pro začínající vědmáky (tipy)
Čtvrtek: Jak dobře znáte Zaklínače? (kvíz)
Pátek: Pět nejdospělejších RPG - sex za zkušenosti (téma)

Celý článek je psán tak, aby hráči her a případní čtenáři příliš netrpěli spoilery a měli motivaci si celou ságu přečíst. Nečekejte proto kostkovité shrnutí děje díla ve stylu čtenářského deníku, ale spíš jakýsi návod, jak knihy číst.

Povídky, aneb tady to všechno začalo

„A potom se říkalo, že ten muž přišel od severu, Provaznickou branou. Šel pěšky, osedlaného koně vedl za uzdu...“ Přesně těmito slovy začíná povídka Zaklínač (Wiedźmin, poprvé v časopise Fantastyka 12/1986, přeložil J. Pilch), v níž se poprvé představuje Geralt z Rivie. Vědmák si v ní zaklinac_posledniprani.jpgrozhodně nebere servítky – na úvod pozabíjí několik posměváčků, ukáže, co dokáží Zaklínačské elixíry, tvrdě smlouvá a nakonec se postaví i strize, první z nelítostných stvůr. Na rozdíl od standardních případů však tentokrát hned nezabíjí, ale snaží se na žádost krále Foltesta jeho dcerušku odčarovat.

Hned v první povídce tak poznáváte již dříve nastíněné vlastnosti hlavního hrdiny, jehož motivace místy připomínají motivace jiného reka z klasické fantasy: Conana. Geralt totiž hrdinské činy koná prostě proto, že za ně dostává zaplaceno, kvůli ženské nebo prostě kvůli tomu, že spadl do nějakého průšvihu. Na rozdíl od Howardova barbara je však jeho charakter mnohem plastičtější a českému čtenáři pochopitelnější.

Ostatně, pokud chcete Geralta lépe poznat, je dobré si povídky přečíst sám. U nás se momentálně znovuvydává celá sága, takže byste v nejbližších knihkupectvích neměli mít problém. Ptejte se po knížkách Zaklínač I.: Poslední přání a Zaklínač II.: Meč osudu. Seznámíte se nejen s postavou Geralta (zjistíte například, proč se mu říká Řezník z Blavikenu), ale také s dalšími zajímavými postavami: sukničkářem a rozený průšvihářem Marigoldem, krásnou a nevyzpytatelnou čarodějkou Yennefer, s Triss Ranuncul a dítětem překvapení Ciri, jež hraje rozhodující roli v následující pětidílné sáze.

Dávejte si pozor a při čtení vynechejte poslední povídku z druhé sbírky s názvem „Něco končí, něco začíná,“ který si přečtěte až po dočtení celé pětidílné ságy!

Pentalogie a její vyznění

Chtěli jste přece vědět, jak dospívá taková zaklínačka a jestli vůbec zaklínačky existují? Máte jedinečnou možnost. Ačkoliv se dle obsazení může zdát, že jde o klasický mravokárný román s osou zaklinac_andrzej.jpgotec-dcera -> problém -> mravokárné poučení -> šťastné shledání, rozhodně tomu tak není. Pentalogie se velice rychle vyvine v temný příběh plný násilí, erotiky a drsného prostředí Sapkowského světa, který nezřídka parafrázuje ten náš.

Už v Krvi elfů se toho stane tolik, že nebudete stíhat číst, ale teprve Čas opovržení dá Geraltovi dost důvodů, aby se vydal spolu s malou družinkou věrných na cestu v Křestu ohněm. Vážně nechci moc prozrazovat, ale aspoň naznačím, že Věž Vlaštovky je pro mě vrcholem celé ságy, ale až Paní jezera příběh Geralta z Rivie uzavírá. A (pozor, spoiler pro nehráče a nečtenáře) zdá se, že definitivně – zaklínač na konci pentalogie umírá.

Herní série

První hra však znovu uvádí bělovlasého zaklínače na scénu a s vysvětlením Geraltova skonu a nového obživnutí v normálním světe se nijak nepárá. Mimo několika narážek mu pouze přiřkla amnézii a snažila se ve velkém stylu navázat na tradice Sapkowského díla. Což se jí bezesporu povedlo – drsná atmosféra zůstala, ale rozvíjel se samostatný příběh, jenž si občas vypůjčoval témata z pentalogie i z povídek.

Už dnes snad mohu prozradit, že dvojka má s knižní sérií společného mnohem víc, než jednička, a konečně objasňuje některé otázky, které fanoušci Sapkowskému donekonečna kladli. Těch se vám však dostane jedině při hraní druhého dílu Zaklínače. A jestli to za to to hraní stojí se dozvíte ve středeční recenzi.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: RPG | Fantasy RPG
Výrobce: CD Projekt RED | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. května 2011 (PC)
17. dubna 2012 (X360)
  • Větvení příběhu a možnost volby
  • Skvělé dialogy
  • Prvotřídní příběh
  • Vtip
  • Středověká atmosféra
  • Lehce konzolové ovládání
  • Příliš otevřený konec
Diskuze (11) Další článek: Nový týden: mobily, sexy reklamy a draci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,