Týden v e-sports: Na olympiádu bez CS klanu

Bez naší největší naděje - CS klanu AMD Cyber Team - se do San Francisca vydala česká reprezentace na World Cyber Games. Více o tomto herním svátku a dalších zajímavostech z progamingové scény se dozvíte z pravidelného přehledu od obou českých zástupců v branži.

E-sports

Začalo finále World Cyber Games!

Událost, na níž mnozí e-sportovci čekají celý rok, je tady. Začalo Grand Finale World Cyber Games 2004. Jen pro rekapitulaci připomínám, že se jedná v podstatě o olympiádu elektronických sportů, což z WCG dělá nejdůležitější akci roku na poli e-sportů. WCG se účastní 63 států z celého světa a ti nejlepší si rozeberou 420 000 dolarů. Za Českou republiku závodí nakonec 12 reprezentantů. Kacer-Donald[MG], ACT_Giacomo, BTeam.zEro, BTeam.BuchTa ve WarCraft 3: Frozen Throne, noThi.fk, mikake v Unreal Tournament 2004. V Need for Speed: Underground bojují =BiA=saLow, =BiA=Savage a konečně ve StarCraft: Brood War nás reprezentují CDS)Crow, neph.Destroyer, CDS)Dark_Caleb, CDS)Blooder. Kliknutím na názvy her se přesunete na informace o základních skupinách, v nichž naší e-sportovci hrají. Pro nás je potěšující, že v každé z her by měl minimálně jeden ze základní skupiny postoupit. Hodně štěstí všem!

RBR Tour – závoďte v supermarketu!

S originální akcí přišel CD Projekt, uspořádal soutěž v jízdě na trenažéru rally - Richard Burns Rally Tour. Každý víkend probíhá v jedné z českých Hypernov eRZeta, závodí se na trenažéru ve hře Richard Burns Rally. Každý účastník obdrží Level zdarma, navíc tři nejlepší z každé eRZety postupují na celonárodní finále do Prahy, uskuteční se 30.října a hrát se v něm bude mimo jiné i o nový počítač Brave. Uplynulý víkend proběhl závod v Hradci Králové, z něj postoupili: Rotter Pavel, Kubík Petr, Svoboda Šimon. Další víkend se jede v brně – Hypernova v Modřicích.

eXtrEmE L@N Party – LAN turnaj o ceny

Na 15. až 17.října 2004 je připravována LAN párty eXtrEmE. Hrát se na ní budou všechny populární hry současnosti, nechybí ani turnaj v Counter-Strike. V CS soutěži lze vyhrát hodnotné ceny: podložky qiip, předplatné e-Sports časopisu, síťové karty. Kdo nemá v uvedený termín co dělat, měl by tedy zajet do Velkých Žernosek, minimálně se dobře pobaví. Vstupné je 250 Kč, každý účastník dostane e-Sports časopis zdarma.

Letem světem e-sporty

  • Byl založen nový český tým UT 2004 – illusion. Jeho vyhlídky nejsou nízké, zřejmě se stane nejlepším týmem u nás.
  • Vzestup a pád využití Dooma 3 v e-sportech, tak by šla okomentovat následující zpráva. Pořadatelé CPL World Tour, kde se hraje o milión dolarů, jej totiž vyškrtli z programu. Který titul Dooma 3 nahradí, se teprve uvidí.
  • Je za námi několik zápasů v ClanBase UT2004 TDM EuroCupu. Připomínám, že zde není žádný český zástupce.
  • Světovou scénu Warcraft 3 opustil její významný člen – Aether z týmu mortal Teamwork.
  • Opět se chystá turnaj v populární PlayStation bojovce Tekken 4.
  • CS tým NoA posílil o XeqtRa.
  • V Norsku se uskutečnila OsloLAN 2004. Hrálo se v ní o netradiční cenu v podobě kilogramu zlata. Zlatou cihličku získali nakonec spiXel, když porazili NoA. Ovšem ani NoA neodešli s prázdnou, náleží jim 15 000 NOK a třetím clan-it 10 000 NOK.

Progamers

Kdo přijede na Euro Cyber Cup?

Jak již určitě víte, v rámci nejprestižnější akce domácího progamingu Finále Mistrovství ČR v počítačových hrách se uskuteční i exhibiční pohár osmi Counter-Strike týmů, do nějž společnost AMD vložila 20 000 dolarů. Tato soutěž začíná ve čtvrtek 14. října, dvě místa z osmi obsadí české klany - AMD Cyber Team a vítěz MČR 2004 (v případě vítězství ACT pak poražený finalista), šest míst pak připade špičkovým evropských týmům, které přijmou pozvání organizátorů. Největším tahákem pro domácí publikum bude zřejmě finský celek Destination Skyline nabitý hvězdami, před měsícem skončili Finové čtvrtí na světovém turnaji CPL Summer. D-Sky doplní nejlepší týmy sousedních států Polska a Rakouska, dále pak Maďaři a dva německé týmy. Uvidíme, jak si v tomto "otevřeném středoevropském mistrovství" povedou naše týmy, zejména ACT určitě pomýšlejí vysoko celý článek...

Cinemax - přední české grafické studio

V cyklu představování partnerů seriálu Mistrovství České republiky v počítačových hrách se nyní podíváme na tvůrce grafiky pro celý projekt ProGamers. Znalcům asi není třeba připomínat, že jde o grafické studio Cinemax, které stojí po boku PG již od počátku. Kromě samotného webu PG jsou dílem Cinemaxu i stránky AMD PG Challenge, Invex Cupu, PG Cyber Café a mnohé další. Cinemax se dále věnuje těmto aktivitám - DTP (sazba časopisů a reklamní grafika), tvorba počítačových her (za všechny snad jen Necromania - Trap Of Darkness) či multimediální prezentace a ve všech patří mezi českou špičku.

World Cyber Games nakonec bez AMD Cyber Teamu

Ačkoliv si AMD Cyber Team vybojoval v kvalifikaci právo startovat na světovém turnaji World Cyber Games, nakonec do USA nepocestuje. Po sporech s pořadatelskou společností e-Sport Entertainment, s.r.o jim totiž nebylo umožněno zařadit na soupisku ex-člena nEophyte Efrona a oznámení o jeho náhradě již přišlo pozdě. Právě ředitel e-Sport Ent. Viktor Wanli je zároveň šéfem klanu nEophyte a je pravděpodobné, že dal přednost vlastním zájmům před zájmy českého profi hraní. Je škoda, že český Counter-Strike přijde o šanci porovnání se světovou špičkou, AMD Cyber Team pomýšlel i na medailové umístění. Jedinou výraznou nadějí české WCG výpravy tak zůstává act! Giacomo ve WarCraftu III, i ostatní ale trénovali poctivě a chtějí předvést to nejlepší.

Kdo postupuje na Invex?

Finále Mistrovství ČR v počítačových hrách InvexCup je již za dveřmi, a tak se nemůžeme divit, že jsou známi téměř všichni účastníci. Vyvolenými hrami jsou Counter-Strike, WarCraft III, BroodWar, Vietcong, FIFA 2004, NHL 2004, Quake 3 a Call of Duty, podle velikosti profi scény se turnajů zúčastní osm či šestnáct soutěžících (klanů). Jediným kritériem účasti je klasifikace Českomoravského svazu progamingu ke dni 26. září, v případě nezájmu někoho z čela nastupují náhradníci. Kompletní seznam pozvaných účastníků najdete zde, souboje nejlepších progamerů v ČR začínají již příští pondělí v Brně. celý článek...

Nová herna PG Cyber Café - Brno

Síť heren PG Cyber Café se úspěšně rozrůstá, ale přesto si zájemci o účast na tradičních Mezihernových turnajů Českomoravského svazu progamingu oprávěněně stěžovali na absenci kvalitní herny v našem druhém největším městě, Brně. Již 15. října se ale všichni pařbychtiví dočkají, neboť se v prostorách Palace Cinemas Olympia otevře místo zasvěcené všem progamerům. Na 37 kvalitních počítačích LYNX si můžete zahrát všechny multiplayerové herní pecky, dalších 6 počítačů před hernou je určeno k surfování. Za hodinu hraní zaplatíte 49 Kč, za surfování pak 29 Kč, členové ČMSP mají 10% slevu. celý článek...

Giacomo vyhrává slovenský turnaj v herně Storm

Nejlepší český WarCraft III hráč Giacomo z AMD Cyber Teamu byl nejlepší na silně obsazeném turnaji pořádaném v Bratislavě místní hernou Storm. Na turnaj přicestovali ti nejlepší hráči z České republiky i Slovenska, řada z nich jej brala jako poslední přípravu před odletem do USA na World Cyber Games. I proto je potěšující, že Giacomo, největší adept předního umístění ve světě, neprohrál ani jedinou hru a všem ukázal, že se na WCG připravil více než dobře. Ve finálovém zápase porazil act! Giacomo slovenského hráče oGp.Sperm0na 3:0, třetí místo pak získal stip | zEro. Partnery AMD Cyber Teamu jsou AMD, LYNX, PG Cyber Café a Peugeot.

Zdroj: E-sports, Progamers

Diskuze (3) Další článek: Herní blesk, díl sedmý: The Sims 2 ovládají herní svět

Témata článku: , , , , , , , ,