Ukažte své pravé já ve hře Evil Genius!

Visí vám nad postelí plakát Hornyho, kterak dí své motto "Je dobré být špatný"? Chcete si znovu vyzkoušet, jak zlí dokážete opravdu být? Pak neváhejte a seznamte se s hrou Evil Genius, nejnovějším počinem herního studia Elixir Studios, která čerpá především z obou dílů Dungeon Keepera, ale přidává také něco navíc.

Jméno anglické herní společnosti Elixir Studios je v současné době známé především pro aktuálně vycházející simulaci Republic: The Revolution, která si skvěle pohrává s fenoménem komunismu a jiných totalitních systémů (více v naší recenzi). O faktu, že chlapíci a děvčice z Elixir Studios nejsou žádná developerská béčka svědčí mimo jiné to, že obě hry, Republic i Evil Genius, představují poměrně ojedinělou koncepci, která může znamenat buďto totální propadák anebo absolutní úspěch. Osobně sázím spíš na to druhé, už jen proto, že Evil Genius byl vyhlášen nejlepší hrou veletrhu E3.

     

Agent v pasti * Útočiště pro bláznivé vysokoškolské profesory matematiky * Mučirna má v každé správně základně potenciálního světovládce své opodstatnění

Hra čerpá mnoho inspirace z proslulého Dungeon Keepera, komiksovou atmosféru 60. let si pak propůjčuje například od střílečky No One Lives Forever či z Bondovských a následně i Špionátorských filmů. Už jsme si tak nějak zvykli, že Dobro, láska a pravda vždy zvítězí nad Zlem, lží a nenávistí. Jenže už Peter Molyneux ve svém Dungeon Keeperovi ukázal, že hráči chtějí opak, že někdy není vůbec na škodu obě strany prohodit a stát se pro jednou těmi zlými. A přesně na stejný princip sází také Evil Genius.

Začínáte jako geniální zločinec na opuštěném ostrově kdesi uprostřed Pacifiku s tučným kontem kdesi ve švýcarské bance. Hra se skládá z celkem pěti hlavních elementů. Nejprve si musíte vybudovat útulné hnízdečko Zla, tj. nedobytnou základnu, která se stane centrem všech vašich operací. K dispozici máte nejrůznější místnosti, ať už jsou to laboratoře, ponorkové doky, kasina, výrobny, mučírny, střelnice nebo gigantické lasery určené mimo jiné třeba k rozřezávání nepohodlných osob vejpůl. Opomenout byste však neměli ani ubytovací prostory pro své poskoky, kteří jsou druhým stěžejním prvkem tohoto titulu. Právě s jejich pomocí se totiž budete pomalu ale jistě ubírat ke svému hlavnímu cíli, tj. vyzkoumání a konstrukci Ultimátní zbraně, díky které nakonec ovládnete svět. Výzkum a vývoj představuje třetí herní element.

    

Neposedný pikolík má prostě smůlu * Speciální operační důstojník se snaží, leč marně * Laser jako vystřižený z Bonda

Dostanete na výběr velké množství poskoků (mluví se až o několika desítkách typů), od těch nejtupějších, kteří obvykle ve filmech umírají po desítkách, až po ty nejrafinovanější, kteří bývají veliteli těch méně rafinovaných. Každého pomocníka je možné v průběhu času vytrénovat na jistou úroveň schopností. Jak jinak než za pomoci specializovaných budov - knihovny, operačního nebo učebny. Někteří z nich pak mohou posloužit jako obrana vaší základny před cizími narušiteli - kteří se dříve nebo později určitě dostaví. Ostatně právě o to vám jde, jedná se o čtvrtý stavební kámen hry. Čím "zlejší" budete, čím horší budete páchat lotroviny, tím silnější agenti nebo dokonce speciální komanda na vás budou světové velmoci vysílat. Obrana proti nim vypadá jako vystřižená ze starých komiksů nebo filmů - padající stropy, sbližující se stěny, divoké včely, pily, lasery, a tak dále. Není toho vůbec málo! Každopádně se u většiny z těchto pastí asi pořádně nasmějete - pokud jste tedy naladěni na tu správnou vlnu. Navíc lze cizí agenty chytit a vhodit do mučírny, hmmm, co víc si přát?!

     

Tomu říkám operační středisko! * Oddychová místnost * A to jste vy, nejzločinnější zločinec světa

Abyste svou nevalnou pověst ještě o něco "vylepšili", je možné plnit nejroztodivnější mise typu únosů světových popových hvězdiček (nejlepší by asi bylo zbavit se jich rovnou všech), zmenšení a ukradení Effelovy věže či Mony Lisy. Tyto a podobné mise vám dopomohou ke světové proslulosti, díky čemuž se stanete tím nejobávanějším zločincem, jaký kdy na téhle planetě žil. A to je přesně to, co chcete! Pět.

Hlavní rysy hry:

  • Usadíte se do křesla nejhoršího zločince planety
  • Budete stavět nedobytnou základnu veškerého Zla co ho na zemi je
  • V průběhu této činnost se samozřejmě setkáte s desítkami prapodivných postav
  • Mimo jiné šílenými vědci a jejich ještě šílenějšími vynálezy
  • Které by vám měly pomoci ovládnout svět, aaargh!

Takže si to zopakujme pěkně popořadě. Hlavní náplní hry Evil Genius bude těchto pět činností: budování základny, obrana proti vlezlým agentům, trénink poskoků a superposkoků, plnění zvláštních misí a výzkum Superzbraně. Navíc už na počátku hry dostanete na výběr ze šesti různých typů světovládců, včetně jednoho ženského kousku.

Na závěr si nemohu odpustit jednu profláknutou otázku. Proč tohle nenapadlo někoho už mnohem dřív?! Vždyť je to tak jednoduché - a přitom tak geniální! Vydání hry Evil Genius se připravuje pro podzim příštího roku.

Otázka do pranice: hrajete raději na ty Zlé, nebo za ty Dobré?

Oficiální stránky: http://www.howevilareyou.com/
Výrobce: Elixir Studios (http://www.elixir-studios.co.uk/)
Vydavatel: Vivendi Universal Games (http://www.vug.com/)

Diskuze (2) Další článek: Vyzkoušejte akci Apocalyptica japonského Konami!

Témata článku: , , , , , , ,