Unreal 2 – konkurence, třes se!

Série her Unreal vždy kralovala svou výbornou hratelností a fantasticky propracovaným multiplayerem, který ještě dnes nemá konkurenci. Nemohu však zastírat i nevýhody oproti konkurenci – velký nedostatek co se týče příběhu a zároveň, hlavně v porovnání s Quakem, poněkud zaostávající grafické zpracování. To se však teď má změnit.
Homepage: www.unreal2.com.
Výrobce: Legend Entertainment.
Distributor: Epic Games.

Série her Unreal vždy kralovala svou výbornou hratelností a fantasticky propracovaným multiplayerem, který ještě dnes nemá konkurenci. Nemohu však zastírat i nevýhody oproti konkurenci – velký nedostatek co se týče příběhu a zároveň, hlavně v porovnání s Quakem, poněkud zaostávající grafické zpracování. To se však teď má změnit.

Rozebírat celou historii a výčet toho, co nám všem série Unreal dala, by snad bylo opravdu zbytečné, protože především první díl se zapsal do paměti nemalého počtu hráčů a již navždy má právo řadit se po bok těch nejvýznamnějších legend počítačového hraní. O to vše tu však dnes nejde. Dnes vám totiž nechci popisovat své pocity z prvního dílu, ale naopak se chci od nich oprostit a zcela nestraně vás seznámit s jeho připravovaným pokračováním s netradičním názvem Unreal 2.

Unreal 2Unreal 2

Mezi slabší stránky prvního dílu patřil jistojistě velice slabý příběh, tuhle bariéru však hodlá Legend Entertaiment se svým Unreal 2 prolomit. Ve hře se ocitnete v roli maršála na již padesát let staré vesmírné kocábce Atlantis. Úkol váš a vaší lodi je celkem primitivní – chránit klid a pořádek. Primitivní však jen do chvíle, kdy se ve vašem sektoru rozpoutá válka. Vaším úkolem je nejen ochránit veškeré mírumilovné obyvatelstvo, ale také získat sedm posvátných artefaktů, právě kvůli nimž válka vypukla. To je asi tak základní myšlenka a více uvidíme až v samotné hře. Nepochybuji ale o tom, že na nás čeká pěkných pár zvratů a zajímavých rozuzlení.

Z příběhu pro vás tedy vyplývají celkem dva úkoly – ochránit obyvatelstvo a získat již zmiňovaných sedm artefaktů. Sami byste to asi nezvládli a na pomoc ostatních civilizací se nedá spoléhat. Pomoc vám naštěstí nabídnout tři členové vaší posádky lodi Atlantis, se kterými celou hru (možná :) dovedete až do úspěšného konce.

Unreal 2Unreal 2

Pojďme se teď trochu blíže podívat na vaše „spolubojovníky“:

Ne´Ban
Jedná se o mimozemšťana, milujícího alkohol a jiné neřesti, který je však špičkovým pilotem a na cestách se vám bude určitě hodit.

Aida
Aida je takovým zdrojem moudrosti (trochu mi připomíná i redaktory bulvárních plátků :), protože se zajímá o vše, co se ve vesmíru děje či co se někde šustlo. Získává velice cenné informace a proto pro vás bude opravdu nepostradatelné.

Isaak
Někdo se musí starat o vaši výzbroj a plný chod všech zařízení na lodi a právě od toho je tu Isaak.

Teď se podíváme trochu blíže na počet misí – čeká jich tu na vás celkem 13, což sice není nijak velké číslo, ale pokud autoři dodrží svá slova o jejich rozsáhlosti, jistě to postačí. Mise budou samozřejmě velice rozmanité a zavedou vás do spousty světů či na palubu mnoha lodí. Velká změna se však chystá především v obsahové části té které mise – zapomeňte jen na ubohé střílení a zabíjení, autoři Unreal 2 pro nás nachystali hlavně úkoly typu – zachraň někoho, doběhni tam a tam, zjisti potřebná data a nepozorovaně vypadni. Toto pojetí celé hry je u akční střílečky vskutku zajímavé a slyším nemálo z vás, jak nad touto změnou naříkají, já ji však považuji za velice užitečnou.

Během celé hry se setkáte s celkem 24 postavami, které vám budou chtít situaci znepříjemnit či vám pomoci. Z prvního dílu této hry známe pouze jednu jedinou postavu a to ufouny Skaarj, zde však na nás čeká celkem 23 nových! Podrobnosti jsou zatím známy pouze o čtyřech.

Unreal 2Unreal 2

Unreal by nedělal čest svým předchůdcům, pokud by neobsahoval hutné multiplayerové dobrodružství. To nám nabídne mnoho již známých módu, jako je deathmatch, team deathmatch, capture the flag a jiných, ale navíc by měl být připraven i jeden mód speciální. V něm si nejprve vyberete svoji postavu (budou tu celkem tři, které se budou samozřejmě lišit) a velice důležité také bude dobře si naplánovat ten který útok (nebo-li i taktika se tu najde :). Vaši nejdůležitějším úkolem bude vybojovat kontrolu nad několika artefakty (tedy něco podobného, jako v klasickém singleplayeru) a planetami. Využít na to budete moci nemálo prostředků (mám namysli zbraní), kterých je připraveno opravdu nezanedbatelné množství. Z těch nových je známa zatím rovná pětka, další zbraně byli k vidění v demu Unreal 2 prezentovaném na E3 2001, o těch však zatím nejsou žádné konkrétnější informace (doplnit můžeme alespoň to, co víme – setkáme se se zvláštní typem sniperské pušky, několika pistolemi a ručními samopaly).

Leech Gun
Zbraň, která mě fascinuje asi zcela nejvíce. V překladu toto dvojsloví znamená něco jako pijavicová zbraň, která funguje na principu vysávání energie a života z vašich nepřátel.

Takkra
Po vypálení z této zbraně se rozletí roj speciálních sond, které můžete využít ke své obraně, ale také třeba ke sledování cíle.

MindClaw
Na tohle jsme dlouho čekali! (alespoň já :). MindClaw slouží k ovládání mozku nepřátel, z nichž můžete vytáhnout nemálo důležité informace.

Flamethrower
Plamenometek, který stříká hořící benzín.

Multi-mode Grenade Launcher
Aneb více-účelový granátomet. Střílet z něj jdou nejen klasické granáty, ale také granáty kouřové, střepiny či zápalné bomby.

Při pohledu na obrázky jste si snad jistě udělali představu, jak na tom Unreal 2 po technologické stránce je. Samozřejmé je, že na nás čekají všechny grafické vymoženosti, protože bez fešného kabátu by sebelepší hra neobstála, což se bez výjimky týká právě i Unrealu 2. Doprovod celé hry by měla tvořit nenápadná hudba, která má však přesně kopírovat celý děj a příběh. Zvuky budou jistojistě také velice zajímavé, setkáme se konečně i s pořádným mluveným slovem, protože se hrou, a to jsem ještě nezmínil, prolínají různé dialogy. „Pokecat“ si tak budeme moci prakticky s každou postavou (pokud jí tedy budete rozumět), do dialogu budete moci dokonce pozvat i další postavu. Zajímavé.

Unreal 2Unreal 2

Tak co říkáte? Nevypadá Unreal 2 opravdu zajímavě? Já bych řekl, že ano a že nám tu roste asi nejvážnější konkurent pro Doom III a to konkurent opravdu silný. Teď je jen na programátorech id Softu, aby se ukázali, protože v dnešním rovném souboji obou her by měl bezpochyby navrch právě Unreal 2 (pravda se však ukáže až v příštím roce, kdy je naplánováno vydání tohoto titulu).

P.S.: V nejbližších dnech přineseme několik wallpaperů s tématikou Unreal 2, těšte se!

Diskuze (6) Další článek: E3 2001 přehled: Online éra PS2 konečně začíná

Témata článku: , , ,