Unreal Tournament pro PS2 – lepší než na PC?

Není to tak dlouho, co na PS2 dorazil Quake 3 a už je tady jeho konkurent. S podporu klávesnice i myši se jedná o skutečnou senzaci pro všechny, kdo tento titul záviděli majitelům výkonných počítačů. Je však PS2 verze UT lepší než Quake 3 Revolution?
Hru k recenzi zapůjčila firma:
Platforma: PlayStation 2
Žánr: 3D akční
Multiplayer: ano, 1 – 2 hráči (3 – 4 s Multitapem)
Paměťová karta: minimálně 145KB
Podporuje: USB klávesnici i myš
Analogové ovládání: jen páčky
Vibrace: ano
Výrobce: Epic Games
Distributor: Infogrames

Atmosféra a Quake vs Unreal

Každý, kdo se jen okrajově zajímá o hry jako takové, si prožil ono ohromení technologiemi prvního Quakea a později Unreala.

Osobně považuji Unreal za nejlepší z novějších 3D akcí a velice mne mrzí, že byla zrušena jeho konverze pro PlayStation. Na druhou stranu je potěšitelné, že tato i na dnešní dobu velmi slušně vypadající 3D akce vyšla na obálce časopisu Level, nicméně na třetí stranu (?) už mám doma Unreal pro PC dávno, takže mi to zas tak nepomohlo.

Co jsem chtěl ale původně říci – Unreal je dle mého názoru ukázkovým sladěním dokonalé hratelnosti, grafiky, hudby a především atmosféry, která je u povedených akcí z vlastního pohledu nenahraditelná (všichni konzolisté jisté zamáčknou nejednu slzu v oku při vzpomínce na PS verzi Alien Trilogy, která ve své době vyděsila a okouzlila jistého recenzenta ve zmíněném časopise natolik, že napsal jednu z mých nejoblíbenějších a nejatmosféričtějších recenzí). Tato atmosféra mi bohužel u her z vlastního pohledu, které doposud pro PS2 vyšly, chybí. Time Splitters, Q3 ani UT neobsahují ty nádherné momenty, kdy se potichu plížíte temnými chodbami a zoufale počítáte patrony ve své zbrani. Jedinou možností pro majitele PS2, jak si něco takového prožít, je zahrát si Alien Ressurection (vytvořenou pro klasický PlayStation), což je při technických možnostech PS2 smutné. Nu, konec nářků, každým dnem vyjde Red Faction.

Unreal Tournament pro PlayStation 2Unreal Tournament pro PlayStation 2

Mimochodem, když už se zmiňuji o atmosféře v 3D akčních hrách, nemohu opomenout poslední ukázku z Hallo pro X-Box, ze které čiší taková atmosféra, jakou jsem od Unrealu nezažil a díky které se X-Box pro mne stal velice zajímavým.

Vraťme se ale k tomu povídání o dvou hrách, které v posledních letech definovaly žánr 3D akcí. Quake i Unreal evolvovali do „simulovaných multiplayerových turnajů“ ve svých posledních inkarnacích – třetím díle Quake a druhém Unreal. Zatímco Id software se vrací k původnímu brodění se peklem v Doomu 3, Unrealu vyjde oficiální druhý díl. Tohle všechno jistě sledují fanoušci žánru s velkým zájmem, nicméně není daleko pravdě, když uvedu, že to sledují ze dvou různých táborů.

Tak, jako se teď většina hráčů rozhoduje, zda je lepší černá nebo bílá (v Black And White), každý z fanoušků akcí si rozhodl, zda se mu více líbí Quake 3 Arena nebo Unreal Tournament.

Je na čase povědět si, v čem se tyto dvě hry liší na PS2 a také něco málo zmínit o UT vůbec, když už tohle má být jeho recenze.

Zrodili se gladiátoři budoucnosti!

Narozdíl od své PC předlohy má Quake 3 skutečně poměrně kvalitní a efektní zápletku, která se vám připomíná poněkud netypicky (komentářem vašeho úhlavního nepřítele v začátku každé nové pasáže hry) po celou hru až do velkolepého finále, které z hraní Quake 3 udělalo v singleplayeru poněkud smysluplnější činnost, než tomu bylo na počítačích.

UT má také příběh, pokud jste četli Běžícího muže od Stephena Kinga nebo viděli film, tak vám bude připadat povědomý. Největší show v televizi budoucnosti je gladiátorské klání s velkými zbraněmi a ostrými náboji, které probíhá po celém obydleném vesmíru a účastní se ho ti největší drsňáci – pro čest a slávu (a sílu).

Nic víc, zkrátka jenom je tu turnaj a pokud jej vyhrajete, dostanete pohár. Musím říct, že tahle myšlenka mne zrovna dvakrát nemotivovala, nicméně co UT chybí v zápletce, nahrazuje v propracovanosti samotných herních mechanismů.

Kromě klasického deathmatche je zde k mání poměrně originální mód Domination, kde se musíte dotknout vymezeného bodu v aréně, aby vám se vám za něj s každou sekundou zvyšovalo skóre. Protože bodů je několik, máte k dispozici několikahlavý tým, který s vámi spolupracuje, přičemž můžete jeho členům za pomoci velmi jednoduchého rozhraní několika rozkazů rozdělit úkoly. Tým vašich nepřátel se pochopitelně snaží o totéž a tak se hra zvrhne v bláznivé (a zábavné) pobíhání od bodu k bodu a obarvování pozic na barvu vašeho týmu.

Unreal Tournament pro PlayStation 2Unreal Tournament pro PlayStation 2

Dalším módem je klasické kradení vlajky, která je umístěna v základně každého týmu.

Posledním je skutečně velmi inovativní režim, ve kterém máte vymezeny určité úkoly, které je potřeba v dané úrovni splnit během daného časového limitu. Čas, který jste k tomu potřebovali, se pak obrátí proti vám a musíte stejně dlouhou dobu bránit nepřátelskému týmu ve splnění stejných úkolů v té samé úrovni. Příkladem budiž proniknutí na nepřátelskou loď, nalezení a zničení generátoru a dobytí můstku.

Nereálný svět

Objektivně je možné o UT prohlásit, že disponuje kvalitní grafikou. Pokud jste jej hráli na nějakém silném PC s velkým, dobrým monitorem, pak vám asi PS2 verze nepřipadne tak skvělá, nicméně srovnávání PC a PS2 už bychom touhle dobou mohli mít za sebou.

V rámci PS2 jde podle mého dojmu zatím o nejrychlejší 3D akci, což v kombinaci s přeplácaným prostředím, plným všemožných detailů, způsobuje skutečné šílenství.

Tenhle bod je možná těžké pochopit, skutečně se mi líbí všechny ty nádherné chrámy, základny, lodě, jeskyně a vůbec, jenže prostředí je snad až příliš propracované a v kombinaci s šílenou rychlostí, jakou se v něm protivníci prohánějí, je hra (minimálně za pomoci ovladače) dokonale chaotická. Přidejte k tomu nutnost zasahovat citlivější části protivníkova těla a velký výběr multifunkčních zbraní (s primárními a sekundárními módy střelby) a musí vám být jasné, proč je takové peklo hraní UT s ovladačem. Podpora myši a klávesnice v případě tohoto titulu není žádná výhoda, ale naprostá nezbytnost, bez které by snad ani nemělo cenu UT pro PlayStation vydávat (nebo si jej pořídit). Štěstí, že si to lidé zodpovědní za konverzi vybavili.

Nevytýkám to UT s tím, že by to byla špatná hra, velice jsem se při jeho hraní bavil a pořídil jsem si jej i vlastní, jenom mi připadá Quake 3 Revolution mnohem přehlednější a především hratelnější, než PS2 verze UT.

Unreal Tournament pro PlayStation 2Unreal Tournament pro PlayStation 2

Na druhou stranu si dovedu představit, že spousta hráčů ocení právě propracovanost úrovní a rychlost, s jakou UT šlape bez cukání se (taky neběží v kdovíjakém rozlišení). Navíc herní režimy jsou zde skutečně propracované a v multiplayeru se můžete s přáteli vyřádit právě na takových vychytávkách, jako je sekundární mód ostřelovací pušky.

Unstoppable

UT je velmi dobrá hra, která má nicméně hodně tvrdou konkurenci v Quake 3 Revolution, který mi připadne graficky přehlednější (přitom jaksi „plastičtější, reálnější, hezčí“, než místy až „komiksový“ UT) a hratelnější.

Přesto se jistě najde mnoho těch, kdo si UT oblíbili v hernách nebo u známého a jsou celí šťastní, že se jej konečně dočkali i na PlayStationu. Příliš se jim nedivím, jen zkrátka patřím k té skupině, která dala přednost druhé straně síly.

Grafika: 8/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Unreal Tournament pro PlayStation 2 je přesnou konverzí PC verze, která však má svoje slabiny oproti vylepšené verzi Quake 3 Revolution, kde jde v podstatě o totéž, ale je to jaksi „hratelnější“.
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (2) Další článek: Anketa: Jak hrajete akční hry?

Témata článku: , , , , ,