V Německu do vězení za hraní násilných her?

V Německu je poměrně přísná kontrola vhodnosti obsahu počítačových her, pokud však projde navrhovaný zákon, celá situace se ještě vyostří. Podle všeho by měla vzniknout nová skutková podstata trestného činu – násilí na lidech nebo lidem podobných postavách.

  

Německý úřad pro kontrolu obsahu her - Unterhaltungssoftware Selbskontrolle – často zasahuje do distribuce her v Německu, přinejmenším tím, že občas odmítne krvavější tituly vůbec hodnotit a tím je odsoudí k prodeji pouze v obchodech pro dospělé. Z Bavorska a Dolního Saska však přichází návrh zákona, který by kontrolu her měl přivést o krok dále. Pokud se totiž dopustíte „krutého násilí na lidech, nebo lidem podobných osobách,“ čekají vás vysoké sankce až do půl roku vězení. Nejzajímavější přitom je, že se celé ustanovení vztahuje i na vývojáře, prodejce a hráče. Otázkou je, co bude označeno za kruté násilí, ale vzhledem k zákazu prodeje střílečky Gears of War to může být v podstatě cokoliv.

Petr Kolář komentuje: Vypadá to, že v Německu se rozhodli udělat ze zákona dostatečnou ochranu před psychicky narušenými jedinci, jako byl například školák, který v listopadu postřelil šestici lidí, než se sám zastřelil. Tito však na zákony příliš nedbají, zatímco třeba vývojáři budou mít zřejmě problémy. Prosákly i informace, že by společnost Crytek změnila své působiště, pokud by podobný zákon vešel v platnost.

Zdroj: Gamespot

Diskuze (46) Další článek: Na GTA 4 se podílí 150 vývojářů

Témata článku: , , , , , , ,