Valve možná pracuje na herní konzoli, chce soupeřit i s Apple TV

Nedávné prohlášení Gaba Newella a další drobky informací dávají dohromady zajímavou budoucnost pro hry.

Gabe Newell, šéf Valve, nedávno v rozhovoru pro Penny Arcade prohlásil: "jestli budeme muset prodávat hardware, tak budeme prodávat hardware". Samo o sobě je to zajímavé prohlášení, nicméně respektovaný technologický novinář Joshua Topolsky se pídil dál a složil z různých zákulisních informací pro The Verge teorii, že Valve skutečně pracuje na herní konzoli.

Valve-logo-the-bald-guy.jpg

Respektive dává dohromady hardwarové specifikace a doprovodný software, což by měla být páteř jejich herního zařízení. Nejde o to, že by tvůrci série Half-Life, nebo systému digitální distribuce Steam chtěli vyrábět vlastní "SteamBox", či "Valvestation", ale spíše je jejich záměrem nastolit určitý PC standard, což by usnadňovalo situaci jak pro vývojáře, tak pro hráče. Hra s případnou nálepkou ve stylu "optimalizováno pro Steam Box (pozn. říkejme danému zařízení třeba takhle) " by totiž byla zárukou, že daný titul vám pojede bez jakýchkoliv komplikací.

O něco podobného se pokouší Razer s jejich herním notebookem Blade, který též nabízí unifikovaný hardware, ovšem Steam Box by měl mít i specifickou softwarovou výbavu. Razer navíc v herním světě nemá takovou sílu jako Valve s jejich Steamem, aby nastavil nějaký standard a navíc cenou je Blade pro opravdové fajnšmekry, co na to mají (stojí kolem 50 000 Kč). Kouzlo řešení od Valve je v tom, že samotné konzole, pokud tomu budeme tak říkat, by mohli vyrábět různí výrobci. V podstatě se jedná o určitou obdobu otevřeného systému typu Android od Googlu. Valve by nastavilo hardwarové specifikace a podmínky, aby hry na všech takových zařízeních vypadaly a běžely stejně, ostatní by bylo už jen na daných výrobcích. Kolují spekulace, že Alienware X51 mohl být navržen podle prvotních hardwarových specifikací a bude zpětně softwarově upraven, aby splnil standardy.

Razer Blade 05.jpg
Herní notebook Blade od Razeru

Údajně už na letošním CESu Valve ukazovalo vybraným partnerům prototyp takového zařízení a základní hardwarové specifikace jsou: procesor Core i7, 8 GB RAM a GPU od nVidie. Steam Box by měl spustit libovolnou PC hru a neuzavíral by se ani konkurenčním distribučním platformám, jako je třeba Origin od EA. Základní myšlenkou je, jak už bylo naznačeno, dát herním tvůrcům specifický hardwarový základ a daný životní cyklus zařízení, se změnami možnými v rozmezí tří až čtyř let. Narozdíl od klasických herních konzolí by nebyl nutný devkit a vývojáři by neplatili Valve ani žádné poplatky.

X51_horizontal-side-Lo-res.jpg
Je Alieware X51 jednou možnou variantou Steam Boxu?

Steam Box by měl být kompatibilní s celou řádkou USB příslušenství, ovšem zdá se pravděpodobné, že v základu bude prodáván s proprietárním ovladačem. Je teoreticky možné, že ovladač bude modulární a poskytne možnost měnit ovládací prvky podle hrané hry. Valve si podalo loni patent na takové zařízení. Součástí ovladače se mohou stát i senzory na biometrická měření (pulz, kožní odpor a vodivost...), případně by mohl hráč dostat speciální náramek na ruku s takovými čidly. Opět se to opírá o nedávné informace, kdy Valve odhalilo, že s takovou technologií experimentuje.

valvepatent.png
Patent Valve na ovladač s výměnnými moduly

Valve se Steam Boxem hodlá soupeřit nejen s klasickými herními konzolemi, ale i produkty Apple TV, což jsou podobné multimediálně zábavné krabičky do obýváků. Gabe Newell má hodně vyhraněný názor na strategii Applu, což ostatně naznačil v rozhovoru pro Seattle Times, kde řekl: "Co se týče platforem, zdá se hrozivé, jak se svět odvrací od otevřených platforem." a dodal: "Oni vytvoří naleštěnou, blýskající se věc, která naláká uživatele a následně kontrolují jejich přístup k těmto věcem."

Valve by mohlo jejich Steam Box odhalit už příští týden na GDC (Game Developers Conference), ale jako pravděpodobnější se prý zdá letošní červnová herní výstava E3. Uvidíme, nakolik se informace z The Verge ukážou jako přesné, nicméně pokud to bude opravdu tak, čeká nás velmi zajímavé kolo souboje o zábavu v obývacích pokojích.

Diskuze (8) Další článek: Epický trailer vám čekání na Mass Effect 3 zrovna neulehčí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,