Vyplatí se ještě dnes koupit PlayStation 2?

Jsou tomu už tři roky, co nás (všechny, kteří bereme hraní vážně) Sony potěšila svou aktuálně poslední next-gen konzolí. Jsou ale mezi námi i tací, kteří její kouzlo ještě neokusili a stále váhají, zda mají své peníze investovat do tři roky starého systému. Nechť jim tento zasvěcený a obsažný článek pomůže při rozhodování.
Kapitoly článku

Kdo je Jakub Koutný?

Nový člen redakce je především extrémním fanouškem PlayStation 2, což je také důvod, proč dal dohromady text, který vám nyní (v mírně upravené - nebo cenzurované, chcete-li:-) – podobě) nabízíme. Když člověk něco opravdu zná, rozumí tomu a dokáže to nadšeně interpretovat dalším lidem, je to vždy zajímavé. Věřím, že takové budou i následující řádky.

A prosím, pokud to bude možné, ortodoxní PCčkáři, zdržte se komentářů jako „zaplacená reklama, kecy fanatika!“. Jde o upřímně myšlenou úvahu člověka, který má PS2 prostě rád. A podle celosvětových čísel je takových lidí drtivá většina.

Martin Zavřel

Shrnutí situace na trhu

Bohužel, konzolové hry mají stále na sobě nabalen nepříjemný balast pověr a pomluv, které svádějí k okamžitému odsouzení nejen her, ale i samotných herních systémů. Tento přetrvávající fenomén vznikl v osmdesátých letech, kdy první osmibitové konzolové vlaštovky jako Nintendo Entertainment System (NES) a Sega Master Systém dorazily do obchodů. Velice jednoduché hry se (srovnáno s dneškem) směšnou grafikou našly odezvu hlavně u dětí mladších dvanácti let. A tuto omezující nálepku: „jen pro děti“ se podařilo, do jisté míry, smazat až firmě Sony, potažmo její téměř deset let staré PlayStation1.

Dnes se o „dětskosti“ či „jednoduchosti“ her na konzole nedá mluvit ani náhodou a pokud vám někdo bude tvrdit opak, můžete vzít jed na to, že mluvíte s fanouškem FPS nebo RTS - tedy předsudky zaslepeným PC hráčem.

Vzhledem k prodejnosti je dnes obecným zástupcem konzolového hraní PlayStation2. Nejen, že hry pro tento systém vyvíjejí softwaroví giganti jako Square Enix, Konami, Namco, Capcom a mnozí další (ostatně stejně jako pro PSOne), ale hlavně konzolovky doznaly s nástupem „next-gen“ (PS2 a GameCube... tak dobře: a Xbox) obrovských změn. Poslední generace konzolí na sebe upozorňuje hlavně grafikou (GT3, Ico, Jak and Daxter, Soul Calibur 2, WRC 2 a tak dále a tak dále), sofistikovaným způsobem ovládání (MGS2, WipeOut Fusion, Tekken 4 atd.) a vynikajícími scénáři (MGS2, GTA3, Xenosaga, Final Fantasy X atd.).

Vývojářské domy se čím dál častěji uchylují k výrobě her „Console Only“, tedy exklusivních titulů pouze pro konzole. Důvodem jsou piráti, kteří z krajíce financí vývojářů a distributorů stále více a více ujídají (nicméně na konzolích zase nějakých 30% zisku padne do chřtánu výrobce konzole, pozn. MZ). U PC, kde hardwarová architektura prakticky neumožňuje jakoukoli ochranu proti tomuto nezákonnému jednání, je situace více než tristní. Naproti tomu, používání nelegálních kopií her u konzolí je do jisté míry omezeno, a proto, když se podíváte na poslední srovnání celkového počtu HW a prodejnosti SW ve Velké Británii (které před nějakou dobou Doupě přineslo), nebude se divit, že ačkoli je PC platforma zastoupena několikrát víc, prodejnost SW pro konzole je nepoměrně vyšší.

Tento stav se zdá být určujícím pro budoucnost a jestliže se tímto problémem nebude nic dít, možná, že hrát budeme jednou víceméně jen na konzolích, aneb noční můra PC ownerů (jinými slovy nebudou vycházet na PC žádné z největších a opravdu zajímavých titulů, což je ale oblíbený mýtus konzolistů, kteří nechápou, že i když se prodá konzolových her mnohem víc, na PC není třeba platit 30% poplatky Sony – nebo někomu jinému - za použitou konzolovou platformu – pozn.MZ).

Další věcí, která mluví ve prospěch konzolí je ta, že oproti PC, kde hráči vyžadují určitý standard (nekonečné znovu a znovu-vydávání FPS a RTS prakticky beze změny – snad mě z omylu vyvede Half-Life 2), jsou konzolové hry mnohem více inovativní. Důvodem budou nejspíš Japonci (podle některých zasvěcených názorů jsou Japonci mimozemšťané – pozn.MZ), kteří se nebojí vstoupit do neprobádaných vod cross-overu – tedy s velkou chutí a umem dovedou zmixovat několik žánrů v jeden nebo vytvoří úplně nový. V poslední době takto vyčnívá EYE-TOY pro Playstation2 – hry ovládané pohyby celým vaším tělem, které se snímají přes malou video kamerku.

V neposlední řadě pro konzole hovoří životnost. Za pět let toho s vaší konzolí stihnete opravdu mnoho, bez ohledu na datum vydání hry. To se o PC tvrdit nedá. Dnes, kdy má PS2 před sebou prakticky poslední dva roky „života“, vyvstává otázka: „má ještě cenu ji kupovat?“. Odpovědí by měly být následující řádky.

Hardware

Pokud budeme nejdříve mluvit o hardwaru, čas s konzolí plyne odlišně než s PC. Stačí se podívat do katalogu komponentů všech distributorů u nás a zjistíte, že nás snad každý měsíc výrobci lákají novými vysoko taktovanými čipy, výkonnějšími grafickými akcelerátory a rychlejšími a objemnějšími paměťmi. Ten, kdo je finančně zajištěn natolik, že svému PC může dopřát upgrade každý půl rok, aby svůj stoj udržel na špici, nikdy nepozná pocit hráče, který je doslova nucen sledovat reklamu na hardware zprostředkovanou hrami jako Doom 3, Half-Life 2 a jimi podobnými. Středověká tortura hadra.

Zato šťastný majitel herní konzole (pokud zrovna nezakoupil Xbox – pozn. autora) má problémy docela jiné, radostnější. Tou radostí jsou hry a o hrách i samotném hraní na PS2 bude i tento článek.

Dnes, kdy Sony nechala cenu PS2 klesnout pod hranici 8000 Kč (řekněme hodnota výkonného Radeonu) se nikdo nemůže divit tomu, že se stále najdou noví zájemci po celém světě. Čísla mluví za vše a je myslím zbytečné hovořit o tom, že na západě mají peníze při tomto rozhodování mnohem menší váhu než u nás. Pravdou ale je, že za oněch osm těžce vydělaných Palackých dostanete přístroj – podle kalendáře – zastaralý. Vyplatí se tedy tato investice? Nebo jinak. Přinesou mi hry na PS2 takový požitek, abych za pár měsíců nelitoval?

Kupujte PS2! Aneb RPG

Co si budeme povídat, s příchodem PSOne a FF7 nastala ve světě menší revoluce, kdy japonští vývojáři (tedy hlavně tehdejší SquareSoft) začali naprosto bezostyšně udávat nový směr RPG hrám. Jak je to s RPG hrami na PS2 nyní? Více než báječně. Nejen, že si fanoušci užijí na výsost kvalitních, do manga stylu zahalených RPGéček (jako je FFX, Legaia 2, Suikoden 3, Kingdom Hearts, Dark Cloud 2, Breath of Fire 5 atd.) plnými hrstmi, ale na žádné jiné platformě nenajdete ve vývoji takové zaručené tituly jako FFX-2, FFXII a Xenosaga 2 (prequel ke stařičké, v RPG žánru bezkonkurenční Xenogears).

 

Poslední cesta za hranice fantazie - ohromující love-story Final Fantasy X

Na PS2 se najdou i akčněji laděné produkty typu Baldur‘s Gate: Dark Alliance (v zásadě graficky a technicky nekonečně propracovanější Diablo, zároveň jeden z nejzábavnějších multiplayerů na PS2 - pozn. MZ), nyní všichni nadšeně očekávají druhý díl a na stejném (nutno podotknout vysoce kvalitním) enginu se vyvíjí akčně laděné RPG ze světa post-apokalyptického Falloutu. Pokud jsme u RPG, nesmím zapomenout na to, že na PS2 je k mání - na PC do nebes vynášený - Deus Ex, jehož konverze na PS2 nedopadla vůbec špatně.

 

Podle šéfredaktora Doupěte nejlepší hra všech dob: Xenosága, legenda a elektronická bible moderního věku

Pokud vlastníte pevné připojení k internetu, mohlo by vás zajímat, jak se to má s potenciálním on-line hraním na PS2 v ČR. Služba PlayOnLine u nás stále neexistuje a těžko určit přesný termín, ale Network adaptér, využívající pevné připojení k internetu je v prodeji už i v ČR. Nicméně, západní sousedé si budou moci zanedlouho užívat EverQuestu a FFXI. S tímto žánrem prostě nemůžete se svou PS2 šlápnout vedle.

Kupujte PS2! Aneb mlátičky

Bojovky mají bezesporu na konzolích dlouhou tradici, sahající až k Street Fighterovi nebo Mortal Kombat sérii na SNES a Mega Drive, ale dovolil bych si říct, že to „pravé konzolové zlato“ přišlo až s nástupem Virtua Fightera na Saturn. Od té doby nemají konzole v tomto žánru prakticky žádnou konkurenci, a protože jsou dnes na PS2 k dostání všechny hlavní tituly… věta může zůstat nedokončená.

 

Soul Calibur je dnes nejlepší hrou v rámci žánru. Nikdo o tom nepochybuje.

Tekken Tag Turnament, Tekken 4, Virtua Fighter 4, Mortal Kombat 5: Deadly Alliance , Soul Calibur 2 – to jsou jména, která mluví za vše. A když jsme u Soul Caliburu 2 – nechtěli byste nakopat (i když tady spíš „rozsekat“) kámoše via internet? Já bych třeba jednoho adepta měl :-).

Kupujte PS2! Aneb sporty

Tak jako RPG a bojovky, mají sportovní hry širokou hráčskou základnu, ale narozdíl od ostatních žánrů jsou nějakým titulem zastoupeny snad u každého hráče. Lidově řečeno, každý si v této oblasti může najít své.

 

Podle kritiků i obyčejných hráčů nejlepší fotbal na světě - Pro Evolution Soccer 2

Stejně jako u PC jsou jakýmsi základem sportovních her na PS2 produkty firmy EA Sports. Ta hráče úspěšně zásobuje svými sporty už více než deset let, i když kvalita jejich některých titulů je poslední dobou značně diskutabilní. Největšími tahouny EA po dlouhá léta jsou FIFA a NHL - které sestupnou kvalitou trpí nejvíce. Naštěstí majitelé PS2 nejsou odkázáni jen na EA a mohou vybírat i od jiných vývojářských domů. Více než důstojnou náhradou za FIFU je This Is Football do Sony nebo ještě lépe Pro Evolution Soccer z dílny Konami.

Kromě dalších klasik, jako jsou různé klony na licence NBA, NFL a WWF, PS2 nabízí i širokou nabídku dnes tolik populárních extrémních sportů, jejichž tažným koněm je Tony Hawk`s Pro Skater, dnes již k dostání ve čtvrtém pokračování (a vzniká THS: Underground, což je poměrně revoluční projekt, který pokud vyjde, zkříží THS s Vice City a ještě čímsi do docela revolučního žánru pouliční simulace – pozn. MZ), následované stejně akčně pojatými hrami na motivy snowboardingu (SSX Tricky). Kromě exkluzivního PES a dříve vycházejícího Tony Hawka nic, čím by PC strádalo.

 

Jediná hra, která může překonat Gran Turismo 3: Gran Turismo 4

Jenže nesmíme zapomenout na hru her. Hru, která se kdysi prodávala jako první bundle s PS2. Hra, kterou nám majitelé PC - i přes její pokročilý věk – mohou jen tiše závidět. Ano, řeč je o Gran Turismu 3. Hratelná doslova do nekonečna jako Tetris, přitažlivá jako Lara a ďábelsky návyková jako heroin. Na žádné platformě se dosud nesetkala s alespoň trochu vyrovnaným sokem a i při porovnání s nejmladšími konkurenty má daleko navrch. GT3 vám dovolí na otázku "Co říkáš na novou TOCU?" odpovědět jen úsměvem a tichým "Nezájem!". GT4 by se, podle posledních zpráv, mělo na pultech objevit snad již tyto vánoce. Tím ale závodní orgie nekončí. Colin McRae Rally 3, WRC2, Burnout 2, F1, Moto GP, Wipeout Fusion - to jsou hry, u nichž strávíte hodiny a hodiny nebeské zábavy.

Pokud vás zajímá, jak si na PS2 stojí ostatní herní žánry, případně už chcete vědět verdikt a konečné hodnocení, klikněte na odkaz niže, který vás přesune do druhé, závěrečné kapitoly!

Témata článku: , , , , , , , , , , ,