W40k: Dawn of War 2: Retribution - zahrňte je mrtvolami (dojmy)

Samostatné rozšíření pro Dawn of War 2 přinese kampaně pro všechny a Imperiální gardu, my měli možnost si beta verzi důkladně osahat.
Kapitoly článku

Život v jednačtyřicátém miléniu tak, jak jej představuje Warhammer, je nelítostný. Pokud patříte k lidské rase a nemáte extrémní schopnosti, skončíte nejspíš jako jeden z miliard rekrutů Imperiální gardy v době, kdy je všude jen válka. Zatímco vesmírní mariňáci jsou nasazováni po desítkách s nejlepší technologií a neprůstřelným brněním, milionové zástupy gardistů se snaží dosáhnout podobných úspěchů s laserovými blikátky a lehkou helmou. Nyní můžete jejich pocity okusit i v Dawn of War.

VIDEO: 3566 'Warhammer 40k: Dawn of War 2 Retribution - Tyrannid trailer '

Po rozšíření Chaos Rising, které vyžadovalo původní hru, přichází tvůrci se samostatnou expanzí. To znamená, že nemusíte mít nic koupeno a klidně si naplno užijete Retribution nejen s Imperiální gardou (přezdívanou taky na IGráčky), ale i všemi ostatními rasami, které se již v Dawn of War 2 vyskytly. Přitom konečně můžete očekávat kampaň za každou z ras, takže i vždy hladoví Tyranidé se dočkají dostatku potravy.

Jsme amráda lidová

Zatímco každá z pětice dřívějších ras získá ke kampani ještě jednu novou, většinou ultimátní, jednotku, IGráčci jsou zcela novou stranou. Na první pohled nicotní vojáčci mají hromadu obranných schopností, kdy třeba základní jednotka je schopna postavit protitankové zátarasy a hrdinové shazují bunkry přímo z orbitu. Přidejte k tomu možnost dělostřeleckých úderů a je vám jasné, že se sice Garda dopředu moc nepohrne a nablízko bude trpět děsivými ztrátami, ale pomalým postupem se neúprosně valí vpřed.

 warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 39.jpg warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 40.jpg

Kde jste dříve mohli bezhlavě poslat vojáky bezohledně vpřed, protože jejich neproniknutelná brnění vám dala dost času se věnovat jiným částem bojiště, tam si s gardou zpočátku hlídáte pomalu každý krok. Stojí vaši záklaďáčci správně za barikádami? Utíkají před blížícím se nepřítelem, aby jej mohla smést druhá jednotka? Opravujete poničeného Sentinela, co držel nepřátele nablízko? Dávejte si pozor, jinak se se zlou potážete.

Pak ale přijde Leman Russ, ultimátní tank, který se může klidně rovnat i novinkám v řadách vesmírných mariňáků, a po hluku jeho pásů napochodují do nepřátelské základny stovky vojáků.

warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 12.jpg

Všechno to pěkně doplňuje trojice hrdinů - inkvizitorka pro útočnější postup, commander držící morálku vojska i při větších ztrátách (kterým se s gardou nevyhnete) a lord jenž skvěle doplňuje obranné schopnosti jednotek a přidává masivní dělostřeleckou podporu zpoza bojiště. Lord se navíc zapojí i do Last Stand, kde přibudou hrdinům všech stran nové kousky do výbavy, ale taky se změní vlny nepřátel, co se na vás pohrnou.

Jedeme na páře

Hra se samozřejmě mění i po technické stránce, u nás často zatracovaný Live (protože v ČR oficiálně nebyl) již nebude nutností, vše by mělo být zajištěno prostřednictvím Steamworks od Valve. Znamená to také, že s největší pravděpodobností nebude možné získávat achievementy ani při hraní kampaně, jak tomu bylo dříve, na druhou stranu přibudou typické výhody Steamu, jako víkendy hraní zdarma na vyzkoušení.

warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 44.jpgwarhammer 40000 dawn of war 2 retribution 45.jpg

Cesta samostatných rozšíření se už osvědčila u původního Dawn of War, není tedy divu, že tvůrci se vydávají stejným směrem. Navíc vidina šesti rozdílných kampaní, zahrnutí starých prostředí a příchod jednoho nového (Typhon po Extreminatu), vylepšeného Last Stand a nové strany je pro všechny příznivce vesmírného Warhammeru dostatečným lákadlem. 

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | akční RPG strategie
Výrobce: Relic Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: březen 2011
  • Nová strana - IG
  • Povedená kampaň za všechny
  • Skvělý dabing
  • Rozšíření multiplayeru
  • Občasné výpadky
  • Děj kampaně lámaný přes koleno
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,