PC | RPG | Preview

WoW: WotLK – Death Knight aneb konečně nové povolání

Nad Azerothem se vznáší smrt a řady Hordy i Aliance rozšiřují bojovníci se schopnostmi, z nichž mrazí. Přidejte se.
Kapitoly článku

Předmluva Petra Koláře: Rozhodli jsme se, při důkladném testování beta verze, zasvětit tento týden blížícímu se rozšíření pro stálici na nebi MMORPG – datadisku Wrath of the Lich King pro World of Warcraft. Slyšte tedy, co se na nebohé davy hráčů chystá za zlo, připoutávající je k počítačům na dlouhé dny, měsíce a roky. Dnes začne David s odbornějším článkem na téma nově hratelné postavy, ale v průběhu se samozřejmě najdou i témata pro nezalce.

pondělíDeath Kinght
úterýNorthrend
středaPvP
čtvrtekInscribe
pátekZbylé novinky

Když Blizzardu vývoj nějakého projektu trvá už dlouho (což je vlastně vždy), začíná se přirozeně pochybovat. Bude to vlastně celé ve výsledku stát za to? Co na tom tak dlouho dělají? A dělají na tom vůbec? Kromě těšení se a nadšeného očekávání se tak objevuje i jiný pocit: obava.

wotlk_dk_01.jpgwotlk_dk_02.jpg

Také já jsem přemýšlel, jak se tvůrcům podaří přeskočit jimi samotnými vysoce nastavenou laťku, jak se jim podaří zakomponovat do více méně vyvážené hry zcela nové povolání, navíc povolání, jež nemá začínat od prvního levelu. Blizzard moje očekávání nesplnil. Mnohonásobně jej předčil.

Smrt má vaše jméno

V kraji kdysi vzkvétajícího lidského království, v zemích dnes zamořených nemrtvou Pohromou, se schyluje k finálnímu úderu. Nad samotným sídlem Scarlet Crusade, fanatických bojovníků proti všemu nemrtvému (a občas nejen tomu), se vznáší Ebon Hold – citadela, v níž se trénují noví a noví Death Knighti a kde samotný Lich King vede útok. Ano, zvolíte-li si nové povolání, jedním z vašich nových zdrojů úkolů bude samotný Arthas Menethil.

wotlk_dk_03.jpgwotlk_dk_04.jpg

Stačí mít na herním účtu aspoň jednu postavu s úrovní 55 nebo vyšší a při tvorbě nové postavy máte možnost vyrobit Death Knighta. Spekulace byly definitivně rozmetány, nové povolání si bude možné vychutnat s každou rasou (no ano, včetně gnómů). Následně se objevíte na 55. levelu se vcelku slušným uncommon equipem (leč beze zbraně) a bez jediného talent pointu ve vznášející se Ebon Hold.

Blizzard moje očekávání nesplnil. Mnohonásobně jej předčil

První kroky vám přinesou zbraň a schopnost vylepšit ji jednou z několika run, jež dodávají zbrani další schopnost, například zvýšenou šanci na parry, šanci při úderu na krátké zvýšení síly a podobně. Současně se s vámi nikdo nemazlí, a tak vzápětí stanete v boji na život a na smrt proti jinému adeptovi, jako jste vy (v tomto případě jde však o NPC).

 wotlk_dk_05.jpgwotlk_dk_06.jpg

Absence talentů a občasné souboje s jinými Death Knighty či Scarlet Crusadery okolo vaší úrovně jsou příčinou, proč na samém začátku nepůsobí nové povolání nejlépe. S redukcí zranění přes 40 % (plátová zbroj) i se solidním vybavením dostáváte neuvěřitelné kapky i v bojích, kde byste to nečekali. Naštěstí v případě smrti se často dočkáte oživení od jednoho z bojových andělů, kterými Ebon Hold disponuje.

art.jpg

Ale s postupem první lokací se věci drasticky mění. Za většinu questů po těch prvních, tutoriálových, dostáváte i talent pointy, abyste po více jak padesáti (!) parádních úkolech z úvodní lokace měli talentů tolik, kolik přísluší vaší úrovni. A když odejdete po závěrečné bitvě, s trochou snahy budete přesně na 58. levelu a vyrazíte do Outlandu – kde se budete cítit jako bohové.

 wotlk_dk_07.jpgwotlk_dk_08.jpg

Zabíjíte rychle a nesmírně efektivně, díky zpětnému léčení z mnoha různých zdrojů jste schopni být takřka bez downtimu neustále v boji, a to i s moby o dva tři levely nad vámi. Přesto nemám dojem, že by Death Knight byl silnější ostatní povolání; občas se holt některé bonusy nespustí (na to je vždy určitá pravděpodobnost) a to je pak veselo, dokonce i na trapný útěk sem tam dojde.

Questy? Questy!

Vraťme se však zpátky do Ebon Hold a kraje pod ní – tady se Blizzardi opravdu vyznamenali. Celý úvod je o postupném dobývání báze Scarlet Crusade od vašeho tréninku v bezpečí létající pevnosti přes průzkum, děsivý masakr sil v přístavu, vyhnání obyvatel i vojsk ze strategických pozic až po jejich obležení v posledních budovách a finální útok na působivý cíl: Light Hope's Chapel, který se nakonec vyvine trochu jinak, než tomu Arthas chtěl. Proto se nakonec Death Knighti ocitají mezi silami Hordy a Aliance a Lich King se stěhuje zpátky na ledový trůn v srdci nového kontinentu, Northrendu. Víc ale neprozradím.

 wotlk_dk_09.jpgwotlk_dk_10.jpg

Fascinující je skutečnost, že celý tento postup je jakoby instancovaný: s vaším postupem se mění rozložení NPC i mobů, dokonce i samotné herní prostředí. Přitom jste stále v kontaktu s ostatními hráči, ovšem jen s těmi hráči, kteří jsou ve stejné fázi jako vy. Všechny tyto změny se nicméně dějí zcela přirozeně díky přesunům mezi Ebon Hold a krajem pod ní. Tleskám a těším se, až to celé budu procházet znovu.

Vše kolem vás bude umírat obklopené ledem, umořené nemocemi, roztrhané ghúlem a rozsekané vaší runovou zbraní

Zajímavou změnou prošly ale i úkoly samotné. Pochopitelně nesmí chybět tradiční úkoly „zabij tolik těchto a tolik tamtěch“, případně „dones tamto“, nicméně i ty jsou často zaobaleny do něčeho poutavého. Například vraždění nevinných civilistů doprovází Arthasův hlas přemlouvající vás k nevyslyšení jejich proseb o milost; sběr šípů je zase ochucen náhodnými zásahy vzdálených lučištníků okolo pobíhajících civilistů.

 wotlk_dk_11.jpgwotlk_dk_12.jpg

To pravé ale přichází až s ovládáním různých strojů nebo zvířat. V tu chvíli vám zmizí panel s vašimi schopnostmi a nahradí jej schopnosti zařízení, které zrovna využíváte. Takto třeba střílíte dělem mezi hromady sešikovaných vojáků a jejich blížící se kolegy odpalujete mohutným elektrickým výbojem, nebo jindy řídíte obrovského draka a vnášíte zkázu do řád posledních zbytků nepřátelské armády.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: Blizzard Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 14. listopad 2008
  • World of Warcraft
  • Svět Warcraftu
  • Northrend
  • Skvělé úkoly
  • Inscription
  • Deset nových úrovní
  • Nové povolání - Death Knight
  • Achievementy
  • Nádherná grafika
  • Skvělý soundtrack
  • Závislost
  • Nic pro nováčky
  • Závislost
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,