XTAL: Virtuální realita s rozlišením 5K, co vám vytře zrak

Česká firma VRgineers představila brýle XTAL pro virtuální realitu, které nabízí obrazovou kvalitu, jaká běžným brýlím chybí. XTAL nacházejí uplatnění v průmyslovém projektování a při tréninku ve specializovaných simulátorech.

Určitá část technologické budoucnosti patří virtuální realitě. Nemusí jít nutně o VR brýle zaměřené na hráče nebo diváky filmů, i když ti budou hrát také významnou roli. Velká část VR řešení ale bude orientována na průmysl, ve kterém je důležité věci navrhovat a upravovat před tím, než jsou vyrobeny první prototypy. Takových profesí je poměrně hodně, podívejte se třeba na designéry z automobilového a leteckého průmyslu nebo na architekty. Virtuální realitu vítají jako nástroj, s jehož pomocí mohou své návrhy detailně a opakovaně zkoumat a vylepšovat ještě před tím, než továrna zhotoví první testovací kusy.

XTAL? Neuvěřitelné rozlišení

Mladá česká společnost VRgineers jde průmyslu naproti. Nejnovější verzi svých brýlí pojmenovala XTAL a umístila do ní špičkové technologie, které profesionálům pomáhají v práci. V první řadě je to rozlišení 5K (tedy přibližně 5000 obrazových bodů na šířku, běžné rozlišení počítačových monitorů fullHD jich má 1920). Každé oko se dívá na OLED displej o rozlišení 2560 × 1440. Pro srovnání, herní VR Vive Pro má pro každé oko 1400 × 1600 bodů, celkově tedy nějakých 2800 × 1600.

5072501_virtualni-realita-vrgineers-xtal-v0.jpg

Displeje jsou ukryté za patentovanou optikou, která umožňuje rozhled do 170 stupňů (tzv. Pozorovací úhel neboli FOV – field of view). Oproti běžnému FOV 110 stupňů u Vive nebo Oculus Rift je to výrazný rozdíl. Mnohem důležitější pro práci je čistota obrazu, která vzniká kombinací všech uvedených prvků. Jasný, kontrastní a krystalický obraz jsme vyzkoušeli v několika aplikacích a byl něčím, co nás naprosto uchvátilo.

Zajímá vás budoucnost virtuální reality? Přečtěte si více o XTAL a dalších technologiích na abicko.cz >>>

Diskuze (3) Další článek: Detektivka The Sinking City v novém videu předvádí bizarní výjevy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,