Za homofobii dostal hráč online RPG Fallout 76 doživotní ban

Dokonce i postapokalyptická pustina má svá pravidla.

Skupinka hráčů na vysokém levelu okusila, jaké to je, když se vám dostane zasloužené odměny za netolerantní jednání. Hráč NathanTheHicc požádal partičku dalších hráčů o léčivý předmět, načež se mu mimo jiné dostalo reakce, že má "roztomilý outfit". U Nathana to ale spustilo doslova panickou reakci, ve které přes hlasový chat začal vykřikovat. "nebudu se je*at s tímhle teploušem," zaznělo v komunikaci hráčů. Pak zmizel v dáli.

Všechno by asi bylo relativně v pohodě, kdyby to tady skončilo. Nikdo by nejspíš tenhle výkřik do tmy dál neřešil. Jenže Nathan dostal lepší nápad. Přivedl si kamarády a chladnokrevně skupinku zmasakroval a zasypal urážkami. Ve hře je funkce, která vás výrazně znevýhodní, pokud ten, na koho útočíte, střelbu neopětuje. V tomhle případě to ale útočníky neodradilo a ještě se hráčům vysmívali a uráželi je homofobními výrazy.

Ve chvíli, kdy se potom respawnovali, přesunuli se na jiný server, protože ve Falloutu 76 není možnost žádného reportu přímo ve hře. Docela zajímavá absence u hry založené na PvP. Celou věc tak hlásili Bethesdě pomocí Twitteru. Tam je požádali o video, které ale nemohli nahrát, a tak to vypadalo, že skupinka napadených hráčů bude bezmocná. Hřebíček do rakve si nakonec ale zarazil sám Nathan, když nahrál video na YouTube s popiskem "očista homoušů" a prokázal tak, že k incidentu skutečně došlo.

Sám se potom také vyjádřil. "Prostě jsme se večer bavili a přišlo nám to zábavné. Z nějakého důvodu jsme si řekli, že by byla sranda je po tom prvním setkání ještě nějak pocuchat. Můžete tvrdit, že je to hnusné, ale podle mě je to prostě hráčská nedospělost. Nelituju toho a rozhodně se nechystám za incident omlouvat," tvrdí NathanTheHicc.

Hlavní problém je, že ve hře nikdy nevíte, na koho narazíte a pokud by se tihle hráči setkali třeba s dítětem, které zrovna prožívá určitou krizi identity, mohlo by to v extrémním případě vést až k tragickým následkům. Hráči sice mají možnost individuálně si ostatní zablokovat, ale to není úplně dostatečné opatření. Doufejme tak, že tenhle incident otevře vývojářům Falloutu 76 oči a přidají i možnost oznámit špatné chování ostatních hráčů bez nutnosti kontaktovat je přes sociální sítě a stránky podpory.

Diskuze (19) Další článek: Assassin's Creed Rebellion: mobilní bratrstvo (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,