Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure - poklad na Wii

Nejprodávanější konzole, na které si však nikdo nehraje. Tento vskutku smutný fakt o Wii se snaží nabourat další hra, která není jen bezmyšlenkovitou hromadou tupých miniher. Představujeme Zack & Wiki, nový klenot zářící na nebi jménem Nintendo.
Objednejte si na shop.doupe.cz
Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure 
  • Wii: 1250 Kč
  • Platforma: Wii
    Žánr: Akční
    Výrobce: Capcom
    Vydavatel: Capcom
    Distributor v ČR: Conquest
    Homepage:
    http://www.zackandwiki.com/

     


    Čas od času propadají herní recenzenti depresi, kdy bědují nad marností své snahy a nejspíš si pomyslí i něco ve smyslu obligátního podávání prudkým pohybem produkty obranného mechanismu ústřic samicím vepře domácího. Tedy zjednodušeně házení perel sviním. K takovým okamžikům dochází, když vyvhrnou na papír (i ten virtuální v textovém editoru) celý obsah svých dušiček v upřímné snaze zprostředkovat čtenářům svůj zážitek z některého vskutku vydařeného herního titulu s dovětkem, tohle vám prostě nesmí uniknout. A za pár týdnů si přečtou, že se dané hry prodalo za měsíc nuzných 35 000 kusů.

    A to je přesně případ Zack & Wiki. Nové dílko japonských šikulů z Capcomu provázely od počátků velmi pozitivní reakce z řad herních novinářů, které byly po zásluze korunovány štědrým přísunem bodíků v hodnocení recenzí. Přesto všechno se v průběhu prvního měsíce prodalo v US jen již zmiňovaných 35 000 kusů.  Těžko předvídat, jaká situace nastane u nás, ale rovnou říkám, pokud chcete jednu z nejlepších her pro Wii, nenechte si Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure uniknout. Ne, vážně, utíkejte do obchodů. Zack je totiž super. Proč?

    Vzhůru za pokladem

    Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure je ideálním ztělesněním principů těch největších pecek Nintenda, jako je třeba svatá trojice Mario, Zelda a Metroid. Snadná přístupnost, která zároveň poskytuje i dostatečnou výzvu, intuitivní a velmi příjemné ovládání, spousta originálních nápadů a jako slaďoučká třešinka na našlehaném kopci šlehačky nechybí ani stylová a očím lahodící grafická podoba hry plus hudební podkres stejné kvality. Zatím se motáme v obecné rovině, takže nastal čas si osvětlit, co je vlastně Zack & Wiki zač. Je to…adventura. Adventura s velkým důrazem na řešení velmi nápaditých hádanek.


    No dobře, tak sem si trochu neuklidil, no * Hoho, další zářez na pažbě * Právě hledí vstříc světlé budoucnosti Doupěte, ehm

    Zack & Wiki jsou také hlavní hrdinové. Zack je mladík snažící si vyšlapat pěšinku v kariéře protřelého mořského piráta. Pomáhá mu v tom Wiki, zlatá létající opice, či co je to za podivnost, která má v rukávu pěkných pár es. Společně patří do pirátské skupiny Sea Rabbits, která provádí všechny ty kousky, co obyčejně korzáři a bukanýři provádějí. Tedy hlavně hledají poklad.


    Čelisti hadr * Podobné koule jsou základním příslušenství každé slušné hrobky * Ha, našel jsem...co to zatraceně je?

    Na stopu jednoho takového přivede naši hrdinskou dvojku ostrá nebeská potyčka s konkurenční grupou zlých pirátů Rose Rock, končící objevením mluvící zlaté lebky proslulého kapitána Barbadose. Kapitánova kafrající mozkovna slíbí hrdinům splnit přání, pokud mu pomůžou vyhledat i všechny zbylé ztracené kousky jeho kosterních pozůstatků. Ovšem to je jenom začátek.

    Namáhejte hlavičky

    Celá hra se skládá z více než dvou desítek poměrně malých úrovní nacpaných roztodivnými hádankami. Cíl je vždy poměrně jasný, cesta k němu však rozhodně přímočará není. Jak už jsem zmínil, Zack & Wiki se nejvíce podobají klasické point’n’click adventuře. Ovládání staví na samotném Wii-mote a funguje jako dobře namazaný stroj. Ukazováním na obrazovku proplétáte hrdinu lokacemi, prozkoumáváte předměty a případně je sbíráte, jejich používání už pak je věc jiná. Kde v klasické adventuře použijete pilu na strom a ten už se uřízne tak nějak sám, tady musíte vy sami řezat pohybem ovladače. To samé platí, pokud chcete zatřást stromem, zatočit klikou či třeba odemknou klíčem atd.


    Posuvné puzzle, co je to na mě * "Psst, nikomu to neřikejte, ale konkurence líbá kozly" * Truhla vypadá na dosah ruky, avšak nenechte se mýlit 

    Před každou podobnou interakcí uvidíte jednoduchý diagram, jak Wii-mote držet, ale není potřeba, protože vše je vždy průzračně jasné a srozumitelné. Tvůrci mají evidentně nápaditosti na rozdávání, takže narážíte na překvapení takřka na každém kroku. Díky fragmentovaní na menší úrovně navíc nebyli svázání přílišnou pospolitostí a každá lokace je svým způsobem unikátní. Tajemné chrámy, ledové paláce, lávové jeskyně, strašidelné domy, tam všude se při svém putování podíváte.


    Zimní idylka, ne jak za okny * Ohoo, frak, tedy mrak. Himl už, drak to je. * Kdo uteče, nebude CDčko

    Celou hru navíc obzvláštňují na adventuru poměrně netradiční prvky. Předměty získáváte ze zvířat, za řešení hádanek jste odměňování body, díky kterým stoupáte na pirátském žebříčku, můžete sbírat i peníze sloužící k nákupu rad, dá se umřít a hlavně, což je vrchol kreativity, lze používat Wiki jako zvonec. Zmateni? Zahrajte si Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure a pochopíte. Přeci vám nevykecám všechno.

    Žlutí ďáblové to opět dokázali

    Jednou z největších obav, která mnou hryzala po projití několika prvních úrovní, byla obtížnost. Přeci jen, když lovíte z truhlice další část Barbarosova těla po nějakých deseti minutách, jeden znejistí. Naštěstí obavy se ukázaly jako liché a naopak v pozdějších fázích vzplály plamenem některé z ďábelsky ostrých hádanek nutících možná až k šílenému trhaní  „co-mám-zatraceně-dělat-dál“ vlasů. Ovšem nenechte se mýlit, hra rozhodně není nefér a na vše se dá přijít pečlivým zkoumáním prostředí a logickým uvažováním. Jen hra prostě dokáže na první pohled trochu klamat tělem.

    A nelze se tomu divit, když se podíváte na obrázky s barevně rozjásanou grafikou. Dětsky roztomilé postavičky rozhodně nenapovídají o tom, že by se ve hře mohl zaseknout i dospělák. Ovšem to už je ta dovednost ďábelských Japonců. Nezaměnitelný východní styl se hře prostě nedá odpárat, a to by mohlo být důvodem, proč západní publikum nejeví zájem.

     
    Instrukce netřeba * "V mládí jsem byl trochu narcis, ale teď už jsem dokonalý" * No co, pila ze stonožky, něco k nepochopení?

    Ovšem pokud pomineme výtvarný cel-shade styl a typicky rozjuchané a potrhlé postavičky a zaryjeme pod povrch, zjistíme, že i po technické stránce je hra na tom více než dobře. Postavy jsou nádherně detailní, stejně jako prostředí. Světelnými efekty se nešetřilo a animace rozhodně též nepropadly. Na všech postavách je znatelná pestrá paleta klasických anime-like emocí. Pokud si přidáte i soundtrack se stylovými veselými pirátskými melodiemi, můžete získat jeden z důvodů, proč mě pastelově roztomilá a celkově pozitivní hra v zimních pošmourných měsících tolik zahřála u srdce.

    Světlé stránky hry
    • Intuitivní ovládání
    • Spousta originálních nápadů
    • Slušná znovuhratelnost
    • Stylová grafika
    • Pestrost lokací a hádanek
    Temné stránky hry
    • Občas otravný dabing
    • Místy až moc metoda pokus-omyl

    Jediné, co tak může občas lézt na nervy je místy až otravné volání “Zakůů“ s  typickým hláskem anime postaviček u Wiki. Ovšem i to je pevnou součástí japonské stylovosti, kterou Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure přímo dýchá. Pokud ji nevydýcháte vy, je to jedinou omluvou, proč si tenhle klenot nechat ujít. Mimochodem, hru lze hrát i v multiplayeru, pokud tak chcete říkat tomu, když vám ostatní hráči mohou kreslit po obrazovce cesty a zvýrazňovat předměty na prozkoumání.

    Grafika: 9/10
    Zvuk: 8/10
    Hudba: 9/10
    Hratelnost: 9/10 

    Nádherně petrobarevná adventura s brilantním návrhem hádanek a perfektním využitím ovládání, které není jen nahodilou sbírkou miniher. Bezprecedentně jedna z nejlepších her pro Wii.

    Celkové hodnocení: 9/10

    Diskuze (1) Další článek: Frontlines: Fuel of War vyjde již v březnu

    Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,