Zaklínač 3: epické dobrodružství navštívilo Switch | Recenze

Naprosto nepochybuji o tom, že Zaklínač 3 je jednou z nejlepších her, která kdy vyšla. Ostatně honosí se titulem hry roku od The Game Awards. Jak ale obstála Switch verze?

Co baví

  • Zajímavý příběh
  • Promyšlené vedlejší úkoly
  • Zábavná hratelnost
  • Hra Switchi sedí
  • Všechna DLC v balení

Co vadí

  • Horší grafika oproti jiným platformám
  • Na televizi velmi rozmazané
  • Nemožnost přenášet uloženou pozici
  • Propady fps
7/10
Hodnocení

Pro mě je celkem těžko uvěřitelné, že Zaklínač 3 vyšel v roce 2015. Uteklo to tedy sakra rychle a hra vůbec nezestárla. Vypadá naprosto fantasticky a hlavně exceluje téměř ve všech ohledech. Má úžasný příběh, zajímavé vedlejší úkoly, zábavnou hratelnost a vypadá nádherně... až na občasné bugy a legendárního koně, který se rád objevuje na střeše domů.

Již od oznámení jsem k verzi na Switch byl poněkud skeptický. Zaklínače 3 si mimo jiné spojuji s tím, že si kvůli němu lidé hromadně upgradovali počítač. Nároky nebyly nízké a všem nějak stálo za to investovat do vybavení nemalý peníz, aby se jim Geralt proháněl po počítači. A Switch nepatří k nejvýkonnějším platformám.

Hratelné jen na handheldu

Switcher (The Witcher na Nintendu Switch) přiláká vaši pozornost hlavně grafikou. Úvodní filmečky na kvalitě neztratily a na hru rychle dostanete chuť. Jen samotná grafika je na tom hůř.

Switcher (3).jpgSwitcher (4).jpgSwitcher (5).jpg
TV mód vypadá jako hra na bramborovém PC

Hra je kostičkovaná a předměty v ní výrazně doskakují. Jak se dalo očekávat, vývojáři museli ořezat, co se dalo. Celkový názor na grafiku pak záleží na podmínce – handheldový nebo televizní mód?

Na handheldu je hra rozmazanější, každopádně zvyknete si a Zaklínač vypadá stále obstojně. V TV módu působí hra jak na ultimátním bramborovém počítači a jen jsem si říkal, že bych radši zapnul Xbox One, abych si zpravil chuť. A hra bohužel nepodporuje přenášení uložených pozic mezi platformami.

 

Hra je kostičkovaná a předměty v ní výrazně doskakují. Jak se dalo očekávat, vývojáři museli ořezat, co se dalo.

 

Nešetřilo se ale jen na grafice. V průběhu hraní jsou znatelné propady fps. Zatímco při konverzaci to nevadí, při boji to není vůbec příjemné. Ve výsledku to není tak vážné, aby to zkazilo hratelnost. Vážně to však kazí pocit z plynulosti hry.

Stále je to Zaklínač

Svým způsobem si vývojáři stejně zaslouží pochvalu. Zaklínač 3 je náročná hra, která nás hromadně nutila k upgradu. To, že je schopna fungovat na zařízení, které můžeme držet v ruce, je takový malý zázrak. Škrty v grafice a ve stabilitě tam být musely a do jisté míry s nimi musel každý počítat.

Switcher (6).jpgSwitcher (8).jpgSwitcher (11).jpg
Přes všechny chyby Switch verze, je to úžasná hra a můžete si ji zahrát všude

Ve výsledku se totiž nedá odporovat tomu, že Zaklínač 3 je téměř perfektní hra. Hlavní příběhová linie je naprosto fascinující a zajímavá. Herní svět je bohatý a je zábava ho prozkoumávat. Vedlejší úkoly jsou zajímavé skoro všechny a vždy, i když se jedná o nějakou prkotinu, chtějí mít za sebou nějaký příběh.

 

Koupit nekoupit záleží hlavně na tom, jakým stylem hrajete. Pokud hrajete zejména doma, tak Switchera nedoporučuji. 

 

Switcher přitom kompromisy dělá, ale jen tak, aby prožitek z hratelnosti nezkazil. Vše je pořád strašně zábavné. A koupit nekoupit záleží hlavně na tom, jakým stylem hrajete. Pokud hrajete zejména doma, tak Switchera nedoporučuji. Zahrajte si Zaklínače raději na Xbox One, PS4 nebo PC.

Jenomže já doma obvykle nemám čas. Switcher je hratelný kdekoliv a to je jeho výhoda. Switch verze totiž obsahuje naprosto všechna DLC. To jsou ve výsledku až stovky hodin hraní. A můžete strávit doma stovky hodin hraním Zaklínače?

Verdikt

Switcher je vlastně příšerná předělávka hry na Nintendo Switch. Nedá se však pochybovat o tom, že se jedná o jednu z nejlepších her a že už samostatná existence Switchera je malý zázrak. Já se od hry nemohu odtrhnout.

Diskuze (6) Další článek: Hideo Kodžima: dlouhá cesta k revolučnímu projektu Death Stranding

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,