Zaklínač 3: jaké postavy můžeme očekávat v závěru trilogie?

Vydání Zaklínače 3 je sice daleko a o příběhu toho moc nevíme, ale stejně jsme se rozhodli trochu zaspekulovat, s jakými postavami se v závěru Geraltovy trilogie nejspíše setkáme.

Detaily o Zaklínači 3 se sice dovídáme poměrně často, téma příběhu a zúčastněných postav je však stále zahalené rouškou tajemství a nejistoty. Proto nebude od věci se podívat na to, jaké hrdiny můžeme v závěru Geraltovy trilogie očekávat.

Mějte tedy na paměti, že ve většině případů jde spíše o spekulace, nedá se ve všech případech říct, že se s postavou stoprocentně setkáme, ale vývoj předešlých dílů tomu většinou dost jasně napovídá. Když nic jiného, můžete tento článek brát i jako přehled některých významných hrdinů, s nimiž jsme se v prvních dvou dílech setkali a kteří to setkání přežili, nebo mohli přežít. A že jich není vůbec málo.

Upozornění: Vzhledem k povaze článku se v textu mohou objevit významné spoilery. Pokud jste tedy první nebo druhý díl ještě nedokončili, čtěte na vlastní nebezpečí. Zároveň jsme ale nezacházeli do přílišných detailů a nejen kvůli plnému pochopení povah většiny postav doporučujeme přečtení původní knižní ságy od Andrzeje Sapkowského.

Geralt z Rivie

Hlavní hrdina celé trilogie i knižní předlohy, alfa a omega celého příběhu. V Zaklínači 3 bude bělovlasý zabiják nestvůr o něco starší, o čemž nevypovídají jen vousy, ale i povaha. Geralt už chce mít prostě od všeho pokoj a soustředit se jen na ochranu svých milovaných.

Geralt.jpg

Není divu. Vzhledem k tomu, co si prožil v knížkách i v prvních dvou hrách, kde se mu navzdory věčné snaze o zachování neutrality podařilo zaplést do nebezpečných a řádně zamotaných nitek politiky, nemluvě o dlouhé cestě lemované mnoha mrtvými, řadou důležitých rozhodnutí a snaze žít po ztrátě paměti. S tím by už ale tentokrát neměl mít problém, protože paměť má definitivně zpět. Tak uvidíme, co ho potká tentokrát, jisté zatím je, že ho čeká mnohem propracovanější lov příšer, což je navzdory všemu stále Geraltovovo živobytí.

Triss Ranuncul

Pokud dojde na otázku největší krasavice, s jakou jsme se kdy ve hrách setkali, určitě by se našlo dost hráčů, kteří by suverénně zvolili Triss Ranuncul (v angličtině Triss Merigold). A není se čemu divit, nejen díky pár starším obrázkům v polské verzi časopisu Playboy, což svého času způsobilo slušné pozdvižení. Triss je každopádně schopná čarodějka a Geraltova blízká, která zaklínači pomohla v mnohých nesnázích a o níž už se dávno nedá říci, že je to ta unáhlená a lehce naivní čarodějka.

Triss.jpg

V knižní sáze, kde takovým dojmem občas působila, si díky záhadnému přežití bitvy o Soden vysloužila přezdívku "Čtrnáctá z Pahorku", byli s Geraltem spíše jen přátelé, v obou hrách však přátelství přerostlo v něco většího, což bylo názorně vidět hlavně v Zaklínači 2 díky pár nejmenovaným scénám (při povídání o Triss je prostě nemožné vyhnout se takovým narážkám). Je otázka, jestli bude jejich vztah pokračovat i nadále, protože je dost pravděpodobné, že se konečně setkáme s jistou Geraltovou láskou z knih.

Yennefer z Vengerbergu

V knižní předloze nebyla Geraltovou osudovou láskou Triss, ale další mocná čarodějka Yennefer s charakteristickými havraními vlasy, která málem zemřela při neúspěšné snaze vyléčit Geraltovo smrtelné zranění při pogromu v Rivii. Oba však nakonec přežili, a tak se s ní podle všeho setkáme i v Zaklínači 3. Tomu nasvědčují hned dvě zásadní věci.

Yennefer.jpg

Zaprvé pozadí příběhu Zaklínače 2, kdy Geralt vzpomínal na to, jak po jejich ne zrovna definitivní smrti Yennefer unesl přízračný a zatraceně nebezpečný Divoký hon, který Geralt usilovně pronásledoval a následně ztratil paměť. Zadruhé je to prohlášení čarodějky Shaely de Tancarville (která se teoreticky může také objevit) v závěru Zaklínače 2, že Geralt má hledat Yennefer v zemi Nilfgaard. Geraltova láska je tedy podle všeho stále naživu a dá se očekávat, že jedním ze základních poslání v Zaklínači 3 bude její nalezení. A nejen její.

Ciri

Stejně tak se možná setkáme s Ciri, dítětem překvapení, další důležitou postavou z Geraltovy minulosti a původně následnicí trůnu v zemi Cintra a vnučkou slavné královny Calanthé. Během knižní ságy toho Ciri zažila dost.

Kromě výcviku na zaklínačku nebo nedobrovolné služby pro lovce odměn Bonharta si vyzkoušela cestování časem i prostorem, v závěru poslední knihy zachránila Geralta a Yennefer od jisté smrti a odnesla je neznámo kam, aby nakonec skončila na Britských ostrovech v době vlády krále Artuše, kde se setkala s rytířem Galahadem, nálezcem Svatého grálu (podle legendy). Jedná se tedy o postavu s dost pestrou minulostí a škálou lákavých schopností, o níž se dá také říci, že je Geraltovi bližší, než kdokoliv jiný. K domněnkám o její přítomnosti v Zaklínači 3 opět vede pár věcí.

Ciri.jpg

První z nich je prohlášení vývojáře CD Projektu v nedávno vydaném videu The Beginning, že Divoký hon nyní pase po konkrétním jedinci, po jediném Osudu, který byl Geraltovi svěřen, po jediné duši, kterou Geralt považuje za rodinu. Tato definice sice ideálně pasuje na výše zmíněnou Yennefer, jenomže tu už Divoký hon má. Kdo jiný to tedy může být, než Ciri? Pak je tu ještě první artwork, na němž Geralt jede na koni po boku záhadné postavy, u níž se dá odhadovat ženská postava a bílé vlasy. To opět pasuje na Ciri. Každopádně šance, že se osudová dívka ve hře objeví rozhodně není malá, spíše naopak.

Marigold

Bard, slavný básník, Geraltův věrný přítel a nenapravitelný děvkař, toť ideální definice mistra Marigolda, v angličtině zvaného Dandelion. Jedná se o jednu z nejdůležitějších postav, celý Geraltův herní příběh vypráví právě on, takže je prakticky jisté, že se s ním setkáme i tentokrát. Stejně tak je téměř jisté, že se určitě zaplete do nějakého dalšího průšvihu, z něhož ho bude muset Geralt zachraňovat. Průšvihy, ať už kvůli ženským nebo šťourání do politiky, jsou koneckonců Marigoldovi stejně vlastní, jako schopnosti skládat básně.

Marigold.jpg

Zoltan Chivay

Dobrosrdečný, nebojácný trpaslík a dlouholetý Geraltův známý (v knihách plnil úlohu vůdce trpasličí bandy a společnost mu dělal nadávající papoušek), kterého si určitě pamatujete z prvních dvou dílů, třeba kvůli nezaměnitelnému způsobu řeči. V nich sice sehrál důležitou roli, je ale velká otázka, za jakých okolností se s ním můžeme setkat tentokrát. Snad na něj CD Projekt nezapomene. Jestli ale opět dojde na věčnou otázku rasismu mezi lidmi, elfy a trpaslíky, Zoltan u toho určitě nesmí chybět.

Zoltan.jpg

Vernon Roche

Vernon se poprvé objevil v Zaklínači 2 jakožto vůdce Modrých pruhů, elitního oddílu vojáků ve službách Temerie. Pokud jste během hry volili správně, mohl se stát Roche věrným Geraltovým přítelem, pro nějž je ale stále nejpřednější vlastenectví a snaha o zachování Temerie po smrti krále Foltesta. Právě kvůli tomu ke konci hry zachránil následnici trůnu Anais, s níž může v Zaklínači 3 sehrát velkou roli.

Veron Roche.jpg

Stejně tak ale může sehrát velkou roli, pokud jste mu dovolili zabít kaedwenského krále Henselta, který nechal vyvraždit Modré pruhy. Jen tak mimochodem jde také o úhlavního nepřítele elfského rebela Iorvetha, a pokud se v Zaklínači 3 objeví Roche, klidně je možné, že potkáme také jedinou přeživší z Modrých pruhů, neohroženou Ves.

Iorveth

Stejně jako Letho i Iorveth na první pohled působí jako obyčejný vrah, který se nemůže vyrovnat s utlačováním elfů, a tak jakožto šéf oddílu Scoia'Tael vraždí lidi na potkání. Pokud jste však v Zaklínači 2 upřednostnili pomoc Iorvethovi před pomocí Rochemu, mohli jste zjistit, že jde ve skutečnosti o čestného muže, který nechce nic jiného, než mír pro elfy, přičemž se nezdráhá pomoci ani lidem, kteří si to zaslouží, třeba Saskii Drakobijci při událostech ve městě Vergen (více v Zaklínači 2). Vernona Rocheho nenávidí, obviňuje ho z vraždění elfských žen a dětí, takže pokud se oba objeví v Zaklínači 3, mohou podle mého názoru nastat dvě situace.

Iorveth.jpg

Buď se mezi nimi dočkáme duelu na život a na smrt, nebo naopak nějaké bizarní situace, kdy oba budou muset spolupracovat. Osudové paradoxy jsou světu Zaklínače vlastní, takže to možné určitě je. Zvlášť proto, že jejich povahy se ve skutečnosti liší jen minimálně, a tak by bylo lákavé je vidět jako spojence.

Vesemir

Nedávno vydaný artwork odhalil, že se v Zaklínači 3 setkáme i s Vesemirem. Jde o starého zaklínače a Geraltova mentora, který na hradišti Kaer Morhen kromě hlavního hrdiny trénoval i další zaklínače v čele s Lambertem a Eskelem, jejichž přítomnost ve hře taktéž není vyloučená. Vesemir je také dobrým přítelem Triss Ranuncul.

Vesemir.jpg

Vzhledem k tomu, že málokdy opouští Kaer Morhen, je docela dobře možné, že se v Zaklínači 3 na proslulé hradiště, ukázané v prvním díle a přídavku Cena Neutrality, vrátíme. Pokud vás každopádně trápí otázka, kdo jede s Geraltem v novém CGI traileru Killing Monsters, s největší pravděpodobností jde právě o Vesemira (upřímně pochybuju, že jde o stejnou postavu jako na výše zmíněném prvním artworku).

Letho

Záhadný zaklínač ze školy Zmije (Geralt pochází ze školy Vlka), jenž řádně zamíchal kartami příběhu Zaklínače 2 a postaral se o smrt králů Foltesta a Demawenda. Ačkoliv na první pohled působí jako obyčejný vrah a nemyslící hora svalů, v průběhu hraní jste se mohli dozvědět, že vše dělal na popud jistých čarodějek kvůli záchraně školy Zmije a že zdaleka není tak tupý, jak se může zdát.

Letho.jpg

Místo záchrany ale zabitím králů položil základy pro vpád nilfgaardských vojsk do zemí Severních království. Na konci Zaklínače 2 jste ho mohli v duelu zabít, stejně tak jste ho ale mohli ušetřit. Pokud jste to udělali, existuje nemalá možnost, že se s ním setkáte i ve třetím díle. Alespoň v to doufáme.

Kdo dál?

Tím končí seznam již známých osob, které snad v Zaklínači 3 potkáme. Teoreticky by je mohl doplnit např. král Henselt (pokud vaše hraní přežil), Sigfried z řádu Planoucí růže (taktéž pokud přežil), redanský král Radovid nebo další pro hráče méně důležité postavy, nebo i více důležité postavy, jako medička Shani. V Zaklínači 2 se neobjevila, třeba se to tentokrát změní. Určitě se ale vůbec poprvé setkáme s Emhyrem var Emreisem, císařem říše Nilfgaard, kterého bude dabovat herec Charles Dance, jehož můžete znát třeba ze seriálu Hra o trůny.

Určitě nás ale čeká i setkání s mnoha novými postavami. Zatím víme jen o synovi panovníka ostrovů Skellige Hjalmarovi a i o něm není známo prakticky nic, takže si na detaily budeme muset ještě počkat, stejně jako na potvrzení zmíněných hrdinů. Jsem si ale jistý, že až se s nimi setkáme, bude to stát za to, stejně jako minule a předminule. A pokud jde o Ciri a Yennefer, jejich přítomnost by celým příběhem dost zamávala, takže i v případě postav platí, že se máme ohledně Zaklínače 3 rozhodně na co těšit. Co myslíte?

Diskuze (8) Další článek: Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate HD zavítá na PS3 a X360

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,