Zase jedna světová... – po vzoru Sudden Strike?

World War II: Europe in Gunfire. Tak se jmenuje nová real-time strategie z dílen jihokorejské společnosti DREAM. Hra bude, jako nemnoho ostatních, zahrnovat celé údobí od vypuknutí až do konce Druhé světové války. Vše se bude odehrávat pod taktovkou přísně realistického systému, který se bude snažit maximálně kopírovat vše, co se v té době doopravdy událo.
Ovšemže hráč svou "božskou" rukou bude nucen to vše měnit, avšak alespoň ze začátku to bude vypadat tak, jak by to vypadat mělo. Jak s tím naloží velitel boje, to už je věc vedlejší. Snaha o absolutní realističnost však nepostihne pouze události, ale samozřejmě také aktéry. Hrát bude možné za Německo, Anglii a Spojené státy americké. Všechny jednotky by měly plně odpovídat svým vzorům, a na daném bojišti se chovat právě tak, jak se chovají (chovaly) ve skutečnosti. Tudíž pokud se bojuje v pouštích severní Afriky, nebudou zřejmě tanky zářit světle zelenou, nýbrž budou hustě potřeny hnědavě žlutou barvou. A tou zase naopak nebudou provokovat veverky v lesích jižní Itálie. To by to pak nemuselo dopadnout dobře :-).

World War 2World War 2

Ovšem něco za něco. Jelikož jednotky budou maximálně realistické, nebude jich moci být mnoho. Zřejmě to tam v té Koreji příliš nestíhají nebo je jich na to prostě moc málo. Výsledkem bude maximálně několik desítek jednotek (heh, přesný to ale údaj, není-liž pravda?:) v celé hře. Ani to však není k zahození. A abych nezapomněl, k realismu patří taktéž velikost. Jednotek samozřejmě... Takže už to nebude tak, jak to často bývalo ještě před pár lety, že bombardér bude stejně velký, ne-li menší než stíhač, či že pěšák bude dosahovat poloviny velikosti tanku (mimochodem, konečnou přítrž těmto "nedorozuměním" (tedy alespoň části) udělal dokonce i RA2).

World War 2World War 2

Engine hry bude postaven na zcela klasických spritech, tedy žádná velkolepá třidé grafika, ale poctivě malované detailní pohyby jednotek. Ačkoliv jistých 3D efektů se taktéž dočkáme, ale příliš bych na ně u tak klasického žánru jakým RTS bezpochyby je, nesázel. Pěkně možná budou vypadat písečné bouře na pouštích (ehm...), dusivá mračna kouře, či vlnky za vašimi křižníky. Hra bude dokonce obsahovat jisté prvky RPG, ale viděl bych to maximálně tak na počítání zabitých jednotek či velice hrubě provedené hodnosti. Ale mohu se samozřejmě mýlit ;-).

World War 2World War 2

Tak nevím, nevím, zda to bude dostatečná konkurence nedávno vyšlému, naprosto skvělému, úžasnému a hlavně asi ještě dost dlouho dobu nepřekonatelnému Sudden Striku. Možná, že World War II: Europe in Gunfire bude slavit úspěch ve svém rodišti, možná dokonce i v některých okolních státech, ovšem odhaduji, že tam, kam se dostanou i pouhé zvěsti o Sudden Strike, již nikdy žádný jiný herní materiál týkající se války do pracek nevezmou. Možná až vyjde Sudden Strike 2 :) ... No dobře, trochu jsem to možná přehnal, ale vždyť Sudden Strike je prostě BOMBA, a to mi nikdo nevymluví!

Zatím není známo, kdy by měla hra vyjít. Ale snad již brzy, jinak bych to s tím úspěchem neviděl příliš reálně.

Poznámka pod čarou: Omlouvám se za poněkud (více) pesimistické vyznění tohoto textu, bohužel vždy těsně po vánocích (ale vlastně už chvilku před nimi) dostávám těžkou depresi. Fakt :).

Diskuze (2) Další článek: Kodak DC3800 – elegantně maličký a mimořádně výkonný

Témata článku: , , , , , ,