Zoom: ArmA 2: Operation Arrowhead - pod písečnou bouří

Pozvání na kávu, sex nebo k Idea Games se neodmítá. Zvlášť pokud na vlastní oči spatříte samostatně spustitelný datadisk k ArmA 2.

Po celém dni stráveném pobíháním po oblasti pro novináře a vystavovatele, po několika popsaných listech papíru zkratkovitými hesly a nevyluštitelným písmem jsme se redakčně dopotáceli ke stánku Idea Games, kde nás uvítal Jan Pražák.

Slyšet prosté a krásné české „Čau“ bylo moc pěkné a povznášející. Domácí atmosféru rovněž utvrdil nabídnutý Pilsner Urqell a hromádka informačních pamfletů ke hře. Kdo by však očekával podobnou familiérnost prostředí i ve hře, byl by asi oproti původnímu titulu celkem překvapen.

ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_03.jpg ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_04.jpg

Jak jsem psal už v dřívější novince, děj se přesouvá o tři roky dopředu a hlavně do úplně jiné země. Jmenuje se Tákistán a přínáší do enginu úplně nový typ oblasti – islámistický stát. Jak můžete vidět na okolních screenshotech, rozhodně nejde jen o přeskinování kopců a luk do pouštní podoby, ale o opravdu pečlivé převedení 160 km2 ze Střední Asie do hry. Těšit se tak můžete na hornatá území, v nichž si tanky ani neškrtnou a veškerou špinavou práci bude muset odedřít pěchota a letectvo.

ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_01.jpg ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_02.jpg

Podobný klíč pak platí i pro městskou zástavbu. Dle dostupných informací by dokonce celou jednu mapu mělo tvořit město Zargabad, rozkládající se na ploše sedmdesáti kilometrů čtverečních.  V tom se budou odehrávat hektické boje plné běhání po střechách, přepadávání konvojů v úzkých uličkách, pomalé čistění jednotlivých budov a jiných radovánek.

Malou epizodní roličku si střihne současná Armáda České Republiky

Pro lepší orientaci v bojích na krátkou vzdálenost má být dokonce přidáno několik nových vychytávek. Například se dočkáte laserových zaměřovačů, jež půjdou přimontovat ke zbraním a dojde i na vylepšení umělé inteligence.

Vidíš mě, nevidím tebe

Mezi největší lákadla pak bude jistě patřit zatím nejrealističtější zpracování termovize v historii her. Zakomponováno má být vše od chladnutí zhasnutého motoru, přes ohřívání plášťů pneumatik při jízdě až po chladnutí vojáka po zastřelení.

ARMA II_Arrowhead_vehicles_CzechMi17.jpg

Samozřejmě ale ani taková super věc, jakou jsou tyto brýle, není zcela bez vady. Kupříkladu je vám úplně k ničemu, když brýle zapnete ve dne, kdy se poušť koupe v paprscích slunce. Zcela logicky se tepelné signatury vyhřátých domů a přihřátých nepřátel vyruší a vy tak s frajerským úsměvem nacvičeným z Top Gunu napochodujete přímo do tábora islamistů.

ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_05.jpgARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_06.jpg

Sprška olova na sebe nenechá dlouho čekat, stejně jako na sebe nenechá dlouho čekat myšlenka, zda autoři náhodou nechtějí reflektovat příběhovou kampaní situaci v Iráku a Afghánistánu. Na stáncích jsme ale byli ujištěni, že příběh se sice bude volně inspirovat nedávno proběhlými vojenskými konflikty, ale ožehavou tématiku střetu dvou kultur taktně zamlčí. To by ale údajně nemělo bránit poutavému příběhu, jehož autoři prokázali své schopnosti již v původním titulu. Zaslouží se dodat, že tvůrci chtějí hráči poskytnout větší možnost ovlivnit celkové směřování děje.

ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_07.jpg ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_08.jpg

V průběhu kampaně se pak vžijete střídavě do rolí vojáka, pilota a tankového velitele. To vše pod frčkami US Army, ale některé náznaky ukazují, že se dočkáme i malé poklony českým vojákům a fanouškům. Tento hold by měl být vzdán tím nejlepším způsobem – malou epizodní roličku si střihne současná Armáda České Republiky. O přesnějším způsobu není nic známo, ale není snad nutno dodávat, že se vlastenecké srdíčko doslova třese nedočkavostí. Stejně tak se třesou ruce i při samotném hraní – v raném stádiu vypadá náplň datadisku velmi dobře, teď jen zbývá doufat, že se jej podaří dotáhnout do zdárného konce.

ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_09.jpg ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_10.jpg
ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_11.jpg ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_12.jpg
ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_13.jpg ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_14.jpg
ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_16.jpg ARMA II_Arrowhead_ingame_screenshot_17.jpg

ARMA II_Arrowhead_vehicles_AbramsTusk.jpg ARMA II_Arrowhead_vehicles_Apache.jpg
ARMA II_Arrowhead_vehicles_bicycle.jpg ARMA II_Arrowhead_vehicles_bike.jpg
ARMA II_Arrowhead_vehicles_car.jpg ARMA II_Arrowhead_vehicles_car-painted.jpg
ARMA II_Arrowhead_vehicles_UNbmp2.jpg ARMA II_Arrowhead_vehicles_V3S.jpg

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce
Výrobce: Bohemia Interactive Studio | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 29. června 2010
  • Svižná hratelnost
  • Originální mise
  • Příjemné tutoriály
  • Zbavení se většiny bugů
  • Složitější ovládání
  • Relativně krátká kampaň
  • Bug se stále občas ukáže
Diskuze (14) Další článek: GC: Trailer z Just Cause 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,