Razer chce s notebookem Blade změnit PC hraní

Známý výrobce kvalitního herního příslušenství fušuje i do notebooků. Což o to, styl má.

Razer už se chtěl zapojit do přenosného hraní prostřednictvím konceptu Switchblade, ale skutečný prodávaný produkt má představovat herní notebook Blade. A Razer na jeho adresu v tiskové zprávě superlativy nešetří. Předností je líbivý design sázející na hliníkové tělo, Full HD (tedy s rozlišením 1920x1080) displej s LED podsvícením a klávesnice doplněná o 10 dotykových kláves s možností změnit jejich fuknce a obrázky podle aktuální hry a multidotykový displej, který může zobrazit herní informace, případně na cestách funguje jako touchpad. Nadšení kazí pohled na hardwarové specifikace.

Razer Blade 05.jpg

Blade slibuje displej o uhlopříčce 17,3 palců, což se odrazí i na rozměrech: 42.7 cm (šířka) x 27.7 cm (hloubka). Poměrně malou tloušťku (2,2 cm) docílil Razer díky vynechání optické mechaniky – v době digitální distribuce poměrně rozumný krok. Váha 3,17 kg není z nejnižších, ale při dané velikosti displeje je ucházející. Celkově Blade z prvních obrázků vypadá sice designově prostě, ale líbivě. Docela jako Macbook Pro. Dobře působí i podsvícená chiclet klávesnice a už zmiňované speciální herní klávesy a dotekový displej. Ostatně se můžete na jejich funkci sami podívat ve videu.

VIDEO: 4846 'Razer Blade - Herní notebook'

Bohužel do skvělého těla Razer nacpal jen ucházející hardware, tedy na herní notebooky. Viz oficiální specifikace:

  • 2.8GHz procesor Intel Core i7 2640M
  • 8 GB 1333MHz DDR3 paměť
  • NVIDIA GeForce GT 555M s technologií NVIDIA Optimus
  • 2 GB dedikovaná GDDR5 grafická paměť
  • 320GB 7200rpm SATA HDD

Procesor má pouze dvě jádra a nikoliv čtyři, v Turbo režimu však může běžet až na frekvenci 3,5 GHz. Pamět RAM o velikosti 8 GB je ještě poměrně dostatečná, ale zklamání představuje GPU. GeForce GT 555M rozhodně není nejostřejší nůž, co má nVidia v šuplíku a dost pochybujeme, že na plné detaily a maximální rozlišení zvládne ve videu několikrát zmiňovaný Battlefield 3.

Razer Blade 01.jpg Razer Blade 02.jpg

Podle zmínky o 2 GB dedikované GDDR5 paměti se jeví jako velmi pravděpodobné, že zmíněná 555M je ve verzi s 96 jádry a 128b sběrnicí (druhá varianta má více jader, ale pomalejší paměti). Klasický SATA harddisk též moc údivu nevzbudí, na druhou stranu SSD by zvýšilo už tak vysokou cenu. Kapacita 320 GB je podle nás na notebook dostatečná a otáčky 7200 jsou jediné logicky možné (5400 by bylo na hry málo).

Razer Blade 03.jpg Razer Blade 04.jpg

Co se týče konektivy, Blade nabídne 1 USB 3.0, 2 klasické 2.0, HDMI konektor, GHz ethernet port a klasické 3,5mm jacky pro mikrofon/sluchátka. Nechybí bezdrátové připojení 802.11 b/g/n a Bluetooth 3.0. O napájení na cestách se postará integrovaná 60Wh baterie, jak dlouho s ní budete moci hrát ale ukážou až testy.

Razer Blade 06.jpg Razer Blade 07.jpg

Stejně tak potvrdí nebo vyvrátí naší skepsi, co se týče výkonu. Razer Blade by měl být dostupný v Severní Americe ve 4. čtvrtletí 2011 za cenu 2800 dolarů (asi 48 000 Kč). Zda se dostane i mimo USA se zatím neví. Za podobnou částku si můžete pořídit notebook s lepší výbavou, ovšem s Blade byste asi na LAN párty budili hodně respektu. Libí se Blade vám?

Diskuze (33) Další článek: Nová hra od Namco Bandai a Tecmo Koei

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,