PC | RPG | Preview

Secret World - gangsteři, templáři a draci (preview)

Co když jsou všechny prastaré legendy pravdivé a pouze skryté před našimi zraky? Co když se dají odhalit? Co když je přinese Secret World?

Jako malí jsme slýchali desítky a stovky různých příběhů a pověstí, nejinak je tomu i po celém světě. Co když ale některé z nich nelhaly, opravdu existují třeba Blaničtí rytíři, nebo Stonehenge je obří magický maják? Přesně na takovéto otázky má odpovědět Secret World a to hned ze tří pohledů.

VIDEO: 4242 'Secret World - Everything is True'

Společný cíl mají všichni stejní, zachránit svět před prastarými monstry, ale ve způsobech se značně liší. Tři tajemná společenství sice jdou za společným cílem, ale to jim nebrání bojovat o vliv ve světě klidně i mezi sebou navzájem. Když však dojde na věc, klidně stojí bok po boku a čelí vyššímu zlu, jinak by totiž svět nechránil už nikdo.

the secret world 01.jpgthe secret world 02.jpg

Původem z Ameriky jsou to Illuminati, tak trochu gangsteři ujíždějící si na sexu, drogách a divoké hudbě, ale také silně těžící jak z nejmodernějších technologií, tak i různých magických rituálů. V Asii jsou hlavní sídla Dragons - mystických bojovníků věřících ve změnu a že právě oni mohou být ten kamínek, co spustí lavinu. Evropa již tradičně patří Templářům, kteří dodržují složité tradice, ale jejich lidé si mohou být jistí, že nikdy nebudou sami v boji.

Dva na jednoho

Výběr strany přitom přináší nejen odlišné počáteční místo a úkoly, ale také rozdílný pohled na celou hru. V různých úkolech budete často potkávat ostatní strany, ale příběh je natolik propletený, že pokud s postavou jiné strany zajdete na stejné místo, možná to budete právě vy, kdo nastražil léčku.

Trojice stran umožňuje spojenectví, podrazy a další zvraty

K tomu je nutno přičíst i znalosti o světě, které jsou pochopitelně jiné v každé z frakcí. A neposlední roli hrají různé bonusy, které boji můžete získat pro celou svoji stranu, pokud tedy budete úspěšní.

the secret world 03.jpgthe secret world 04.jpg

Jako jednu ze silných stránek vychvalují autoři možnost vybírat si volně ve více než pěti stovkách různých schopností a dovedností bez ohledu na nějaká povolání. Podobně je tomu i v případě zbraní, ale ty se pochopitelně budou různě hodit k rozličným dovednostem. A aby hráči poznali, zda před nimi stojí mistr bojovník nablízko, nebo sušinka léčitel, podle výběru se vám bude měnit i uniforma, kterou nosíte. Jako zajímavost pak dodám, že už zpočátku byste podle slov tvůrců měli mít možnost vyrazit naprosto kamkoliv.

VIDEO: 4152 'The Secret World - GDC 2011 trailer'

Klidně se tak prý ze startu můžete vykašlat na nějaké příběhy a úkoly abyste vyrazili třeba do bojišť a válečných zón, kde zuří boje mezi jednotlivými frakcemi. A boje jsou to důležité, protože často se snažíte získat, nebo naopak udržet, cenné magické artefakty dávající výrazné bonusy celé vaší straně.

the secret world 05.jpgthe secret world 06.jpg

Různá bojiště přitom skrývají celou řadu postupných úkolů, které musíte k získání artefaktu splnit, můžete však počítat také s tím, že se setkáte s příslušníky ostatních stran. A právě trojice stran umožňuje různá spojenectví, podrazy a další zajímavé zvraty, ať už bojujete okolo Stonehenge, El Dorada, nebo jiných mytických míst.

Oči v temnotách

Zábavné však mají být i samostatné úkoly, jako jeden z nich jsme viděli hledání spřáteleného agenta v garážích pod New Yorkem. Tvůrci se rozhodli vsadit na moderní technologie, a to jak po stránce zapojení různých terminálů a mobilních telefonů, tak i po stránce technické.

Situace bude vypadat jinak z pohledu ostatních stran

Důležitá mají být třeba dynamická světla - je na vás, zda půjdete s baterkou a sice uvidíte, ale budete taky viděni na větší vzdálenost, nebo se raději vydáte do garáží potmě s tím, že vás sice nikdo neuvidí, ale někde ve stínu na vás může čekat překvapení.

the secret world 07.jpg

Každý úkol přitom má postupně gradovat, nejprve tak můžete narazit na odcházejícího agenta nepřátelské frakce, následně znetvořené lidi, aby v jednom z nejnižších pater došlo k postupnému rozsvícení všech zaparkovaných aut a vás čekal dechberoucí pohled na nějaké monstrum. Tím však děj nekončí, musíte najít svého kolegu, ale ve záři reflektorů o něco dále nacházíte jen jeho krví napsaný vzkaz na zdi, aby na vás ze tmy začaly zářit stovky očí. A celá situace bude vypadat samozřejmě jinak z pohledu ostatních stran, jak už jsem psal.

the secret world 08.jpgthe secret world 09.jpg

Funcom má už tradičně skvělé nápady na MMORPG, ale ve výsledku jim vždy něco chybělo k úspěchu. Sám doufám, že tentokrát již všechno klapne, tajemné spolky, technologie, magie, artefakty nabité prastarou mocí, to všechno je příliš lákavé, než aby to nevyšlo. A jestli vás to také láká, vyzkoušejte si na stránkách hry, ke kterému spolku se máte přidat.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | MMORPG s prvky kybernetiky a magie
Výrobce: Funcom | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 7.7.2012
  • Originální questy
  • Variabilita postav
  • Zajímavé prostředí
  • Skvělé namluvení
  • Nepřesné souboje
  • Vysvětlení herních prinicpů
  • Tragický interface
  • Absence endgame
Váš názor Další článek: Skyward Sword zabere 50-100 hodin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,