Sony Ericsson Xperia Play - mířeno na hry (test)

Xperia Play je mobil jasně cílený na hráče. Výsuvný modul s herními tlačítky a Android 2.3, to jsou hlavní zbraně elegantního Sony Ericssonu.
Kapitoly článku

Hry mají na mobilech velkou roli už od dob legendárního hada na Nokii 5110, takže čas od času napadne některého výrobce posunout tuto zábavu o úroveň dál. Nedá se nevzpomenout na známé „sloní ucho“ Nokii N-Gage. Finskému výrobci se nepodařilo s jejich herním mobilem uspět, i když jejich druhá verze mobilu (QD) představovala velmi podařené zařízení.

 Sony Ericsson R800i Xperia Play

rozměry a hmotnost: 119 × 62 × 16 mm, 175 g
displej: 4'', TFT LCD, 480 × 854, 16 mil. b., kapacitní
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS, EDGE, HSPA (10,2|2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 400 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
operační systém: Android 2.3
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (800 × 480), autofocus, diodový blesk

 Sony Ericsson má ve stejné oblasti na první pohled situaci jednodušší, když se dokáže opírat o silnou herní značku Playstation. Xperi Play tak v sobě kombinuje mobil stojící na platformě Android (přesněji na verzi 2.3.2 „Gingerbread“) s hardwarovými ovládacími prvky z handheldu PSP go. Pro hráče, co sebou nechtějí tahat více zařízení po kapsách, ideální skloubení.

Klíčové vlastnosti:

  • elegantní design, kvalitní dílenské zpracování
  • vysouvací panel s herními tlačítky
  • aplikace Playstation Pocket
  • kvalitní 5Mpx foťák
  • Android 2.3 Gingerbread

Hlavní nedostatky:

  • dvě různé aplikace pro hry
  • absence HDMI konektoru a spouště foťáku
  • nesnímá 720p video
  • zasloužil by si modernější hardware
  • málo čistě exkluzivních her

Zpracování? Kvalitní

Play designově vychází z řady Vivaz a podobné křivky sdílí i s dalším z aktuální kolekce SE mobilů: Neo. Zaoblené hrany i kovově vyhlížející boky vypadají elegantně, takže ani na první pohled nepoznáte, že před sebou máte herní zařízení. Pokud tedy nezabrousíte pohledem na pravou stranu a nevšimnete si dvou velkých tlačítek s vyraženými písmeny L a R, kterým se budeme věnovat později. Mezi oběma tlačítky najdete klasický kolébkový ovladač hlasitosti.

Xperia Play 10.jpg Xperia Play 11.jpg

Protější kovová strana nabízí prostor pro standardní 3,5 jack pro sluchátka a mikroUSB konektor pro nabíjení/propojení s PC. Na straně horní najdete zapuštěné tlačítko pro zapnutí/uzamčení. Jeho umístění není zrovna ideální, protože se za prvé o něco hůř mačká, za druhé je na něm umístěna informační dioda svítící šikmo dolů – na první pohled jen velmi těžko zjistíte, zda máte zmeškaný hovor či něco podobného.

Xperia Play 08.jpg Xperia Play 09.jpg

Poslední vnější tlačítka jsou klasicky pod displejem a překvapí jejich počet. Aktuální Ericssony nabízejí jen trojici: zpět, domů a menu, Play ještě doplňuje čtvrté tlačítko, hledání. Jejich rozložení odpovídá současnému standardu SE, což může být zpočátku problematické při přechodu ze starších modelů či mobilů jiných výrobců (např. u HTC jsou tlačítka v pořadí zleva: domů, menu, zpět, hledání). Situaci ani nepomáhá absence podsvícení symbolů.

 Xperia Play 02.jpg Xperia Play 07.jpg

Sloty na SIM kartu a paměťovou SD kartu najdete hned pod krytem baterie, což je velmi praktické. To samé se nedá říct o samotném krytu, který je plastový a příliš tenký (i když pružný) a při každém jeho sundávání máte obavy z prasknutí. Ostatně volba levně vypadajících lesklých plastů jako hlavního materiálu není zrovna u mobilu za takřka 15 000 Kč ideální. Zrovna zadní strana by si zasloužila, když už ne pogumování, tak alespoň zdrsnění, aby se Play při delším hraní lépe držela. Na mobilu nenajdete hardwarovou spoušť foťáku ani HDMI konektor, což je škoda.

Výsuvné překvapení

Pokud jste někdy v rukách drželi poslední model PSP (Playstation Portable) s podnázvem go, nebude vám neznámý výsuvný mechanismus ukrývající herní ovládací prvky. Právě ten Play převzala a na jedničku. Robustnost a snadné použití jsou hlavními prvky. Mechanismus je pružinový, stačí tedy pohyb jen zhruba do půlky, aby se mobil celý zavřel či otevřel. Manipulace jednou rukou je tak naprosto bezproblémová. Díly s displejem a ovládacími prvky na sebe přesně lícují, nic nevrže, nic se neviklá. Ostatně dílenské zpracování celého mobilu si zaslouží pochvalu.

 Xperia Play 03.jpg Xperia Play 04.jpg

Na dvou kruhových kovových plochách jsou rozeseta hlavní tlačítka. Vlevo je to tradičně (pro značku Playstation) výtečný rozdělený směrový kříž, vpravo čtveřice známých tlačítek – křížek, kolečko, čtvereček a trojúhelník. Stisk tlačítek je spíš měkčí, zdvih nižší. Možná až příliš měkký stisk mají tlačítka L a R, která mačkáte levým a pravým ukazovákem, občas je omylem zmáčknete. Funkční tlačítka Start a Select jsou vpravo dole, naproti nim najdete tlačítko menu, které dubluje funkci toho pod displejem.

Xperia Play 05.jpg Xperia Play 06.jpg

Unikátem Xperie Play je dotyková plocha mezi tlačítky, která má suplovat funkci analogových páček. Musíme však uznat, že plnohodnotné páčky stylu PSP by slušely zařízení víc. Dotykové plochy jsou jen ekvivalentem hraní na displeji a chybí ta náležitá přesnost. Na druhou stranu, aspoň si prsty nezakrýváte část hrací plochy, povrch podobný touch padům z počítače je subjektivně lepší než sklo displeje a hodně potěší hmatové zvýraznění středu.

Rozložení ovládacích prvků je podle nás podařené, na druhou stranu záleží asi i na velikosti rukou hráče, nicméně to je problém obecný a nesvazující se jen s Xperii Play.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,