Recenze: LEGO Harry Potter: Years 1-4 – kostičková magie

Harry Potter a jeho oddaní přátelé se vrací do trošičku jiných Bradavic, než jsou zvyklí. Ale i ve světě složeném z LEGO kostiček zlo nikdy nespí.
Kapitoly článku

Dvakrát do téže řeky nevstoupíš, tvrdí jedno staré přísloví. Traveller's Tales do ní vstoupili hned několikrát. Řeč je o jejich produkci her s tématikou LEGA, ve kterých se slavné filmové série odehrávají ve světě postaveném výhradně z této známé stavebnice. Po Star Wars, Indym a Batmanovi přichází na scénu čaroděj s jizvou na čele.

 

Pokud jste měli s některou ze zmíněných her tu čest, víte o nejnovějším dílu série skoro vše. Tvůrci na celém konceptu nic nezměnili, jen ho mírně upravili pro potřeby Školy čar a kouzel v Bradavicích.

Bradavice z Lega

Opět se tedy s několika postavičkami pohybujete v prostředí kompletně vymodelovaném ze stavebnice LEGO, sbíráte penízky a přes všelijaké hádanky postupujete příběhem kupředu.

Prožijete si s hlavními hrdiny první čtyři roky školní docházky

Jak je již patrné z názvu, prožijete s hlavními hrdiny první čtyři roky školní docházky, což znamená, že si osvěžíte události z Kamene mudrců, Tajemné komnaty, Vězně z Azkabanu a Ohnivého poháru.

VIDEO: 2472 'LEGO Harry Potter: Years 1-4 - trailer'

Těmi několika postavičkami je  pochopitelně nerozlučná trojice Harry, Hermiona a Ron. Každý z nich má své vlastní speciální dovednosti, díky nimž se prokousáváte hrou dál. Harry například skvěle ovládá létání na koštěti, Hermiona je chytrá holka a dokáže rozluštit tajemné symboly a Ron vlastní svoji krysu Prašivku, která se prosmýkne sebemenší dírou.

Lego Harry Potter 05.jpg Lego Harry Potter 06.jpg

Jestliže v Indiana Jonesovi oproti Star Wars výrazně ubylo akčních pasáží, Harry Potter jich nabízí ještě o poznání méně. Autoři se zaměřili spíše na adventurní část, ale nebojte se, nejde o nic obtížného. V cestě vám kupříkladu stojí zavřené dveře, k jejichž otevření musíte z kostiček znovu sestavit rozbitý mechanismus.

TIP: Zasekli jste se? Stačí rozbít vše kolem vás a určitě pokročíte dále.

Potřebné kostičky pak získáte rozbíjením všeho kolem. V minulých dílech probíhalo sestavování naprosto automaticky, nyní však s kouzly přicházíte na řadu i vy.

Učení mučení? Naopak, zábava!

Nově se totiž můžete pohybovat po chodbách a zahradách školy naprosto volně a je jen na vás, kdy se rozhodnete pokračovat dále v příběhu. V tom případě stačí sledovat jednoho z duchů a šipky, které vás zavedou do správné učebny. A protože jste studentem čar a kouzel, sem tam se naučíte nové kouzlo.

Lego Harry Potter 07.jpg Lego Harry Potter 08.jpg

To je jedna z největších novinek dílu s Harrym. Postupem času se naučíte několik kouzel, mezi nimiž je třeba pro další postup přepínat. K nejdůležitějším a nejvyužívanějším patří hned to první, co si ve hře osvojíte Wingardium Leviosa. Znalcům příběhů o Harry Potterovi asi netřeba představovat, pro ostatní vysvětlím, že se jedná o kouzlo, díky kterému rozpohybujete vše kolem sebe.

Právě tímto kouzlem manipulujete s jednotlivými kostičkami stavebnice a skládáte z nich již zmíněné mechanismy. Sestavování složitějších předmětů probíhá automaticky, občas si ale ze tří kostiček musíte sami manuálně postavit schody, poskládat rytíře atd.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS, iPhone
Žánr: Arkády | Lego plošinovka
Výrobce: Traveller's Tales | Webové stránky hry
Začátek prodeje: červen 2010
  • Humor
  • Hratelnost
  • Multiplayer
  • Málo inovací
  • Umělá inteligence
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,