Football Manager 2012 – krok správným směrem (recenze)

Nejlepší fotbalový manažer letos potěšil. Díky vylepšené komunikaci s týmem nebo obtížnějším přestupům představuje novou výzvu.

Je snadné rozumět negativním reakcím mnoha hráčů na fotbalové manažery. Kdo by se chtěl celé hodiny hrabat ve statistikách, přemýšlet nad správnou taktikou a výběrem týmu, když hry mají být přece o zábavě a odpočinku?

 

Naštěstí nás není málo, zněla by slušná odpověď. Kdo fotbalové manažery hraje, zná sérii Football Manager jako své boty. Po několik posledních let nemá konkurenci a letos se svůj náskok rozhodla zvýraznit několika dílčími úpravami, které jdou téměř výhradně správným směrem.

Více rozhovorů s hráči

Tentokrát totiž nejde cestou neviditelných změn; většinu letošních novinek si v roli fotbalového manažera sami vyzkoušíte.

Většinu letošních novinek si v roli fotbalového manažera sami vyzkoušíte

Nejvíce se přitom týkají samotných hráčů a zaměstnanců. Rozhovory, které s nimi vedete, totiž výrazněji ovlivňují úspěchy vašeho týmu.

FM2012_01.jpg FM2012_02.jpg

Přestože byl rozhovor s týmem k dispozici již v minulosti, letos doznal značného rozšíření. K dispozici je více sdělení a jejich efekt na tým se do velké míry odvíjí od způsobu, kterým komunikujete. V zápasech, kde jako jasný favorit nedržíte se soupeřem krok, nemá smysl hráčům tuto skutečnost připomínat klidně či asertivně – pokud ale zapojíte trochu temperamentu, můžete v nich vzbudit odhodlání negativní výsledek změnit.

Motivovat tým nebo mu naopak připomenout, že od něj očekáváte jasné vítězství, nemusíte pouze před zápasem nebo o přestávce. Komentář k jeho úloze můžete sdělit každému hráči také při střídání; individuálně můžete dokonce mluvit s každým hráčem. V obou případech (soukromý i týmový rozhovor) nicméně očekávejte různorodé reakce podle typologie hráče a jeho osobnosti. Co může být motivující pro 9 hráčů ze základní jedenáctky, nemusí na zbylé fungovat nebo je můýe rozčílit. Ale takový je život.

FM2012_03.jpg FM2012_04.jpg

Počítat musíte i s výrazně intenzivnější reakcí hráčů na vaše proslovy či jiné události okolo týmu. Budete nuceni reagovat na větší množství požadavků jednotlivých hráčů, zejména co se týče soukromých rozhovorů. Na nich dávají najevo své obavy či nespokojenost s vaší prací. Navíc mají tyto rozhovory tendenci sklouznout v hádku; pokud například hráče umístíte na přestupní listinu a on si přesto přeje v týmu zůstat, je těžké mu toto rozhodnutí "prodat", aniž by to nezanechalo šrám na jeho psychice.

Přestupy? Stále složitější

Problémy očekávejte i při doplňování sestavy o nové hráče. Navýšen byl rozdíl mezi odhadovanou tržní cenou hráče a požadavky jeho současného majitele. Často proto budete muset z klubové peněženky vytáhnout vyšší částku, než na co jste byli zvyklí v posledních ročnících.

FM2012_05.jpg FM2012_06.jpg

Změna nicméně odpovídá fotbalové realitě. Aktivita zámožných klubů jako Manchester City v posledních měsících výrazně změnila trh i požadavky týmů, které se nebojí žádat takřka nesmyslné částky za přestup, jen aby vás odradily od dalších pokusů o získání jejich klíčového hráče. Pokud nemáte peněz na zbytek, ušetřit lze pouze u nepotřebných hráčů, kteří jsou na přestupové listině nebo k dispozici na hostování.

FM2012_09.jpg

Vyhráno nemáte ani v případě, kdy je klub ochoten o přestupu diskutovat. Vyjednávání o ceně přestupu se významně protahuje; místo jednotek dnes budete připravovat až desítky nabídek, které druhá strana smete ze stolu. Smyslem takového handrkování je postupně sblížit vzájemné představy. Rada do života: kluby mají také větší tendenci odsouhlasit souhlasit s nižší cenou za hráče těsně před koncem přestupního termínu.

To ostatní

Ve hře jsou i další novinky, které sice postrádají charakter revolučních změn, ale zmínit je musíme. Významnou inovací je možnost zpřístupnit si další fotbalové ligy i v průběhu uložené hry, což doposud nebylo možné.

Práce s týmem se rozrostla o obecný trénink základních herních praktik či formací

Pokud jste z důvodu výkonu a nižších načítacích časů vybrali například jen anglickou ligu a po pár letech se chtěli přesunout do španělské, měli jste zkrátka smůlu. To už nově neplatí.

FM2012_07.jpg FM2012_08.jpg

Práce s týmem se rozrostla o obecný trénink základních herních praktik či formací. O zvládnutí formace vás informuje jednoduchý ukazatel, který se v průběhu sezóny mění. Lze přitom určovat intenzitu tréninku i oblast, na kterou se hráči mají zaměřit. Pokud se vám daří střílet góly, ale zároveň velké množství branek obdržíte, bude dobré v tréninku zapracovat na obranné hře.

Kupte ho. Nebo také ne.

Z pohledu fanouška nemám s množstvím novinek v novém Football Manageru problém. Jsou praktické a funkční, nebál bych se diskutovat o jejich vlivu (týmové rozhovory občas fungují téměř jako zásah vyšší moci), ale to je možná jen subjektivní postřeh, na kterém se s jinými fanoušky neshodnu. Tak či onak je 2012 dobrý ročník, rozhodně nejlepší vůbec. Pokud jste s některým z posledních dílů trávily desítky hodin a měli jste problémy odtrhnout se, nečekejte letos nic menšího než návrat do herního, často asociálního stavu, kdy se od počítače zvednete skutečně jen kvůli nejnutnějším potřebám.

Dostupné pro: PC
Žánr: Sportovní, Strategie | Fotbalový manažer
Výrobce: Sports Interactive | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 21. října 2011
  • Komunikace s hráči a týmem
  • Obtížnější přestupy
  • Zpřístupnění další ligy v průběhu hraní
  • Drobné úpravy v taktice
  • Opět více statistických informací
  • Nízká obtížnost (pokud sérii znáte)
  • 3D engine zápasu jen zpomaluje hru
Diskuze (7) Další článek: Blizzard DOTA bude k neznalým hráčům vstřícnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,